Νόμπελ made in USA για τη μακροοικονομία

Οι Αμερικανοί Τόμας Σάρτζεντ και Κρίστοφερ Σιμς είναι οι αποδέκτες του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας για το 2011, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών, η οποία επιλέγει τους νικητές για το βραβείο, το οποίο εγκαινίασε η Ρίκσμπανκ, η Τράπεζα της Σουηδίας, το 1968.

Τη χρονιά εκείνη, οι δύο οικονομολόγοι αναγορεύονταν, με διαφορά ενός μηνός, διδάκτορες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Ο Τζον Χάσλερ, καθηγητής Οικονομικών στο Ινστιτούτο για τις Διεθνείς Οικονομικές Σπουδές του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, σχολίασε ότι «βασικώς όλη η σύγχρονη εμπειρική μακροοικονομική έρευνα βασίζεται στις μεθόδους για τις οποίες οι βραβευθέντες έθεσαν τα θεμέλια». Οι νομπελίστες, πλέον, οικονομολόγοι έχουν ασχοληθεί με τη διερεύνηση των επιπτώσεων βραχύχρονων ή μακρόχρονων οικονομικών αλλαγών στην οικονομική ανάπτυξη και στον πληθωρισμό. Ο Σιμς ερεύνησε τις σχετικές αιτιακές σχέσεις δίνοντας έμφαση σε περιορισμένης χρονικής διάρκειας αλλαγές, όπως τα επιτόκια, ενώ ο Σάρτζεντ ασχολήθηκε περισσότερο με μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας αλλαγές, όπως η πιθανή μεταβίβαση της ευθύνης προσδιορισμού της οικονομικής πολιτικής σε ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες.

Ο ίδιος ο Κρίστοφερ Σιμς παρατήρησε, αναφερόμενος στη σύγχρονη οικονομική κατάσταση, ότι «οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποίησα και τις οποίες εγώ και ο Τομ αναπτύξαμε είναι στο κέντρο του εντοπισμού διεξόδου από αυτό το μπέρδεμα». Η έρευνα του Τόμας Σάρτζεντ σχετικώς με τη «θεωρία των λογικών προσδοκιών» υποστηρίζει ότι οι ατομικές οικονομικές επιλογές δεν βασίζονται μόνο στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, αλλά και στην ατομική εκτίμηση για τη μελλοντική κυβερνητική οικονομική πολιτική. Συνεπώς, είχε παρατηρήσει σε παλαιότερα σχόλιά του ο Σάρτζεντ, οι κεντρικές τράπεζες «δεν μπορούν να περιορίζουν μονίμως την ανεργία χαλαρώνοντας την οικονομική πολιτική… επειδή οι άνθρωποι θα περιμένουν (λογικώς) μεγαλύτερο πληθωρισμό στο μέλλον και θα επιμένουν (στρατηγικώς) σε υψηλότερους μισθούς για την εργασία τους και υψηλότερα επιτόκια για το κεφάλαιό τους».

Ο Τόμας Σάρτζεντ είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και ο Κρίστοφερ Σιμς είναι καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα