Η τρόικα δεν αρκείται στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων που της «έδωσε» η κυβέρνηση με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.
Επιμένει να μπουν στην πριονοκορδέλα και οι κατώτατοι μισθοί μέσω της ουσιαστικής κατάργησης της ισχύουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Να σημειωθεί ότι ο κατώτατος μισθός είναι σήμερα 600 ευρώ καθαρά, ενώ ειδικά για τους νέους κάτω των 25 ετών ανέρχεται στα 480 ευρώ καθαρά.
Αυτούς τους μισθούς θεωρεί υψηλούς η τρόικα!
Σχετικό e-mail εστάλη από την τρόικα στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και ήδη έχει προωθηθεί σε όλους τους κοινωνικούς εταίρους, απαιτώντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, εδώ και τώρα «ο κατώτερος μισθός να μειωθεί κάτω από το σημερινό επίπεδο και να παγώσει μέχρις ότου αρχίσει η ανάπτυξη». Μάλιστα, η τρόικα βρίσκει ανέλπιστο… σύμμαχο τον «πράσινο» πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ και νυν επικεφαλής της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ) Χρήστο Πολυζωγόπουλο, ο οποίος καλεί τους κοινωνικούς εταίρους σε διάλογο. Με μια ξαφνική επιστολή του, ο κ. Πολυζωγόπουλος, ως «καλός μαθητής» των Γερμανών «φίλων μας», χρησιμοποιεί την ίδια επιχειρηματολογία και ζητεί να προσέλθουν όλες οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας σε διάλογο για να συνδράμουν ώστε να «περιοριστεί το έλλειμμα της χώρας».
Ο κ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος, σημειωτέον, τον Φεβρουάριο του 2006 κατέληξε στο νοσοκομείο, ύστερα από επίθεση που δέχτηκε στο κέντρο της Αθήνας από αντιεξουσιαστές, επανέρχεται στο προσκήνιο και κάνει λόγο για ανάγκη να προχωρήσει «η χώρα σε αποφασιστικές διαρθρωτικές αλλαγές» για ένα «νέο, αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο, εξαγωγικά προσανατολισμένο», φράσεις που χρησιμοποιεί και η ίδια η τρόικα στο κείμενό της, με τις οποίες ζητεί την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Μάλιστα, η τρόικα προχωρεί ακόμα περισσότερο και θεωρεί ότι με τη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα μπορέσουν να βρουν πιο εύκολα εργασία οι απολυμένοι του δημόσιου τομέα. Συνεπώς, καλεί την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους να συμφωνήσουν σε μειωμένες αποδοχές για όλους, για να γίνουν πιο ελκυστικοί οι μισθοί για τους εργοδότες, να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία. Δηλαδή, μειώστε τους μισθούς για να δουλεύετε περισσότεροι. Ή, αλλιώς, φτωχύνετε, μεταμορφωθείτε σε Βουλγαρία και ως διά μαγείας θα λυθούν όλα τα προβλήματά σας.
Εφεδρεία χωρίς (!) αποζημίωση
Τελειωμό δεν έχει ο γολγοθάς που ανεβαίνουν καθημερινά οι δημόσιοι υπάλληλοι. Και αυτό γιατί όσοι θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία δεν θα λάβουν τελικά αποζημίωση, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο (άρθρο 34), καθώς η καταβολή του 60% του βασικού μισθού τους έως και 24 μήνες συνυπολογίζεται στο ποσό της αποζημίωσης απόλυσης.
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τη «δημοκρατία», η οποία είχε γράψει εδώ και καιρό τις σχετικές πληροφορίες. Παράλληλα, το ενδεχόμενο της εφεδρείας θα αντιμετωπίσουν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου 10 οργανισμών, που – σύμφωνα με τον νόμο 4002/2011 – γνώριζαν ότι θα μεταταχθούν σε κενές οργανικές θέσεις του Δημοσίου.
Οι οργανισμοί αυτοί είναι: Εθνικός Οργανισμός Ερευνας και Τεχνολογίας, Σταθμός Ελέγχου Κάπρων, Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής, Εκπαιδευτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δασικών Υπαλλήλων, Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, Εργο Πολιτών, Εθνικό Στάδιο Νέας Ιωνίας Βόλου, Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας, Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε., ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ Α.Ε.
Με την παραπάνω ρύθμιση αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των «εφέδρων» που υπολογιζόταν από τους συγχωνευόμενους και καταργούμενους οργανισμούς, με στόχο να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 εφέδρων έως το τέλος του 2011, μαζί με τους υπαλλήλους που θα τεθούν στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
Μειώσεις εως 40% σε ΔΕΚΟ, στρατιωτικούς, Αστυνομία, αρχιερείς, δικαστές, διπλωμάτες
Περικοπές που μπορούν να φτάνουν και το 40% στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και στους λοιπούς υπαλλήλους των ΔΕΚΟ ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, από τη λαιμητόμο δεν πρόκειται να εξαιρεθούν και ορισμένες ειδικές κατηγορίες, οι οποίες είχαν πέσει έως σήμερα στα μαλακά, ενώ το «μαχαίρι» θα φτάσει έως τις εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι των οποίων θα ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο.
Στο στόχαστρο, κατόπιν των πιέσεων της τρόικας, θα βρεθούν καταρχάς ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα αμείβονται με βάση τα ειδικά μισθολόγια, όπως το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και κάποιοι που έως σήμερα παρέμεναν εκτός του νέου μισθολογίου (από τους αρχιερείς της Εκκλησίας έως τους καθηγητές πανεπιστημίου, τους δικαστικούς λειτουργούς και τους διπλωμάτες).
Και σε αυτές τις κατηγορίες υπαλλήλων έρχονται σημαντικές μειώσεις μισθών. Οι νέες ρυθμίσεις για το μισθολόγιο των ΔΕΚΟ και τα ειδικά μισθολόγια αναμένεται να κατατεθούν ως τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και στην ουσία θα τροποποιούν υφιστάμενες διατάξεις του.
Τόσο για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όσο και για το προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων το πολυνομοσχέδιο θεσπίζει «ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλή κόστους αμοιβών προσωπικού τα 1.900 ευρώ τον μήνα».
Για τους εργαζομένους με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, το ανώτατο όριο των μηνιαίων τακτικών αποδοχών για κάθε εκπαιδευτική κατηγορία ισούται με το αντίστοιχο ανώτατο όριο που προκύπτει κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του νέου μισθολογίου για τους υπαλλήλους με αντίστοιχη σχέση εργασίας (ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου) στο Δημόσιο. Το πολυνομοσχέδιο κλείνει και όλα τα παράθυρα για έξτρα αμοιβές, καθώς καταργεί «κάθε γενική ή ειδική διάταξη» που καθορίζει αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές. Ολα δείχνουν ότι το ανώτατο όριο αμοιβών δεν αρκεί για την τρόικα και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει σε όλες τις ΔΕΚΟ τις κλίμακες του νέου μισθολογίου, που θα εφαρμοστεί στον στενό δημόσιο τομέα.
Μια τέτοια εξέλιξη μεταφράζεται σε μειώσεις μισθού που ενίοτε μπορούν να φτάνουν και το 40% σε ορισμένες ΔΕΚΟ. Στο άκουσμα της είδησης ότι έρχονται μειώσεις μισθών και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ, οι εργαζόμενοι σε ΕΛ.ΠΕ. ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ σε απεργίες προσανατολίζεται και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Απεργίες ξεκινούν στις 18 Οκτωβρίου οι τελωνειακοί υπάλληλοι ενώ καθ οδόν είναι και οι εφοριακοί.