Μπορούμε να είμαστε καλά, παρά την οικονομική κρίση και την πίεση που προκαλεί; Να αντιμετωπίσουμε τη ζωή με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση, με θετικά συναισθήματα.
Να τα «βρούμε» με τον εαυτό μας, να διαχειριστούμε με ευελιξία δύσκολες καταστάσεις, να ανακαλύψουμε τη δύναμη να αλλάξουμε άλλες. Να συνομιλήσουμε με τον εαυτό μας και με τους γύρω μας, να συμφιλιωθούμε με όσα μας πληγώνουν και μας αποκόβουν από τους αγαπημένους μας.
Καμιά φορά, η λύση στα δυσεπίλυτα προβλήματα είναι η ψυχοθεραπεία. «Ποια ψυχοθεραπεία» θα αναρωτηθεί κανείς. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζουν, οι θεραπευτικές σχολές είναι πολλές, με διαφορετική η καθεμία προσέγγιση. Τελικά την απάντηση θα δώσουμε εμείς οι ίδιοι, αφού επιλέξουμε εκείνη που μας ταιριάζει περισσότερο.
Ψυχανάλυση
Η μέθοδος διερεύνησης των ασυνείδητων ψυχικών διεργασιών, που διαμορφώθηκε ως θεωρία και ψυχοθεραπευτική τεχνική από τον Σίγκμουντ Φρόιντ στα τέλη του 19ου αιώνα. Πρόκειται για θεραπεία μακράς διάρκειας, στο πλαίσιο της οποίας θεραπευτής και θεραπευόμενος δεσμεύονται από ένα «συμβόλαιο» ή «πλαίσιο» συχνών συνεδριών κάθε εβδομάδα. Ο αναλυόμενος καλείται μέσω της ενθύμησης να ανασύρει τις καταπιεσμένες τραυματικές αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Από την πλευρά του, ο ψυχοθεραπευτής εφαρμόζει την «καλοπροαίρετη» ακρόαση, χωρίς να δίνει απαντήσεις στα λεγόμενά του, για να διευκολύνει με την «ουδετερότητά» τη διαδικασία της ανάλυσης.
Συστημική
Η συστημική θεωρία στην ψυχοθεραπεία, σε αντίθεση με την ψυχανάλυση, αντιμετωπίζει τα προβλήματα ως ιδιότητες των κοινωνικών συστημάτων -και ιδιαίτερα της οικογένειας- και όχι ως χαρακτηριστικό των ατόμων. Στο πλαίσιο της θεραπείας, ο θεραπευόμενος θεωρείται μέλος ενός συστήματος που βρίσκεται σε συνεχή αλληλεπίδραση με τα υπόλοιπα μέλη και το αίτημά του για βοήθεια εξετάζεται σε συνάρτηση με τον ρόλο και τη θέση του στο οικογενειακό ή κοινωνικό σύστημα. Γι’ αυτό και η μέθοδος έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία. Ο ψυχοθεραπευτής δεν παραμένει αμέτοχος, αλλά καλλιεργεί τη μέθοδο «ακρόασης με ενσυναίσθηση».
Γνωσιακή
Μια βραχύβια θεραπεία που ολοκληρώνεται μέσα σε 13-20 συνεδρίες και εστιάζει στο συγκεκριμένο πρόβλημα που απασχολεί τον θεραπευόμενο. Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άγχους. Σύμφωνα με τη θεωρία επάνω στην οποία θεμελιώθηκε, ο θεραπευόμενος αντιλαμβάνεται τον κόσμο ως επικίνδυνο και θεωρεί τον εαυτό του αδύναμο να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Σκοπός της θεραπείας είναι η αναδόμηση αυτών των πεποιθήσεων, εστιάζοντας στα συμπτώματα και όχι στα αίτια. Για να το πετύχει αυτό, η θεραπεία βασίζεται στη συνεργασία θεραπευτή και θεραπευομένου.
Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP)
Στη συγκεκριμένη μέθοδο, οι θεραπευόμενοι καλούνται να επικεντρώσουν στον στόχο που θέλουν να πετύχουν, χρησιμοποιώντας τεχνικές για την αξιοποίηση του δυναμικού τους. Ο σκοπός είναι να αποκτηθεί πληρέστερη πρόσβαση και συνειδητοποίηση του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς τους, αλλά και του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των άλλων γύρω τους. Στο πλαίσιο της θεραπείας ενθαρρύνεται η δραματοποίηση των αναμνήσεων ή των γεγονότων, όπου θεραπευτής και θεραπευόμενος αναλαμβάνουν διαφορετικούς ρόλους.
Προσωποκεντρική συμβουλευτική (PCT)
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας δεν βασίζεται στη θεραπευτική μέθοδο αλλά κυρίως στη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ συμβούλου και θεραπευομένου. Στο επίκεντρο της θεραπείας δεν βρίσκεται το πρόβλημα, αλλά ο θεραπευόμενος ως πρόσωπο, με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, και ο θεραπευτής επιδιώκει περισσότερο την ενεργοποίηση των προσωπικών δυνατοτήτων ανάπτυξής του, παρά την επίλυση των δυσκολιών.
Υπνοθεραπεία
Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, η ύπνωση δεν συνιστά… υπνωτισμό του θεραπευομένου! Πρόκειται απλά για μια τεχνική βαθιάς χαλάρωσης, κατά την οποία παραμένει ξύπνιος και σε κατάσταση συνειδητότητας. Ο θεραπευτής, μέσω χαλαρωτικής μουσικής και επαναλαμβανόμενων θετικών εκφράσεων, επιδιώκει να τον βοηθήσει να απομακρυνθεί από σκέψεις που προκαλούν πόνο ή άγχος και να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό του. Είναι απολύτως απαραίτητο να γίνεται από θεραπευτές με ειδική εκπαίδευση.
Μυρτώ Μπούτση