Με αίμα το «ναι» για την έκτη δόση!

«Αίμα» χρειάστηκε να δώσει η Ελλάδα για να πάρει την ύψους 8 δισ. ευρώ 6η δόση του δανείου. Η τρόικα προανήγγειλε την καταβολή της στις αρχές Νοεμβρίου, μετά την έγκρισή της από το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ανακοίνωση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το κλιμάκιο της τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι γεμάτη από αστερίσκους και ερωτηματικά, για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2012, ενώ προαναγγέλλει ορυμαγδό νέων μέτρων για τη διετία 2013-2014.

Η τρόικα, χωρίς να το λέει, παραδέχεται έμμεσα ότι το πρόγραμμα απέτυχε, αφού η ύφεση θα διατηρηθεί και το 2012, ενώ ομολογεί ότι ήταν και υψηλότερη από τους αρχικούς υπολογισμούς για το 2011. Το αποκορύφωμα της ομολογίας αποτυχίας του Μνημονίου είναι ότι ο στόχος για το έλλειμμα του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζεται ανέφικτος. Σημειώνεται ότι ο στόχος ήταν έλλειμμα 7,6% και πλέον υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στο 9,1% του ΑΕΠ.

Η τρόικα εστιάζει την κριτική της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, που δεν έχουν προχωρήσει όσο θα έπρεπε, γεγονός που μεταφράζεται σε απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ταυτόχρονα, θέλει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων να πάψει να είναι «άνισο», που σημαίνει να ανοίξουν όλα τα επαγγέλματα που έχει ζητηθεί, χωρίς εξαιρέσεις. Ακόμα, να επιταχυνθεί το ξεπούλημα της χώρας, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις, και για να γίνει αυτό η τρόικα ζητεί ρητά να «διατηρηθεί η ανεξαρτησία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από πολιτικές πιέσεις».

Πιο συγκεκριμένα, με βάση την ανακοίνωση της τρόικας, οι αστερίσκοι στην πορεία του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι:

-Η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για το 2011 δεν είναι πλέον εφικτή, λόγω μείωσης του ΑΕΠ (ύφεση) και λόγω αποκλίσεων στην υλοποίηση μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.

-Τα πρόσθετα μέτρα για την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος το 2012, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα 14,9 δισ. ευρώ, είναι της τάξεως των 13,2 δισ. ευρώ, διπλάσια και άνω από τα 6 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά προγραμματιστεί από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

-Για τα έτη 2013 και 2014 προαναγγέλλονται νέα μέτρα, που πρέπει να έχουν λάβει επίσημη μορφή πριν από τα μέσα του 2012. Πρόκειται για το περίφημο «μαξιλάρι» των 6 δισ. ευρώ, που αφορά κυρίως απολύσεις στον δημόσιο τομέα, όπως υπαινίσσεται η τρόικα στην ανακοίνωση, αφού αναφέρει την «επικέντρωση στο σκέλος των δαπανών» και την επιμονή «στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα».

-Ζητείται επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφέρεται ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις και ειδικότερα στην προετοιμασία των προς ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων. -Γίνεται επίσης λόγος ανοιχτά για «πολιτικές πιέσεις» και ζητείται από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων να «διατηρήσει την ανεξαρτησία του».

Η τρόικα χαιρετίζει την απόφαση για αναστολή της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων, γιατί ισχυρίζεται ότι έτσι διασφαλίζεται η ευελιξία στην αγορά εργασίας, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και θα μειώσει τα υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Απολύσεις και λουκέτα σε σχολεία οργανισμούς, νοσοκομεία

Απολύσεις, κλείσιμο οργανισμών και λουκέτα σε βασικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έταξε η κυβέρνηση στους τροϊκανούς, για να τους πείσει να δώσουν την έγκρισή τους για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου. Το «μαξιλάρι» των πρόσθετων μέτρων 6 δισ. ευρώ, που ήθελαν οι δανειστές της χώρας να υπάρξει για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2013 και του 2014, κρύβει βαθιές περικοπές στον δημόσιο τομέα, με κατάργηση διοικητικών υπηρεσιών που φτάνουν έως και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων. Μάλιστα, στο κείμενο για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η τρόικα αφήνει σαφείς ενδείξεις για περικοπές στον δημόσιο τομέα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «όσον αφορά τα έτη 2013-14 είναι πιθανόν να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Είναι ουσιώδους σημασίας τα μέτρα αυτά να επικεντρωθούν στο σκέλος των δαπανών».

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες της «δ», ήδη σε κομβικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχει διαρρεύσει το σχέδιο «αιματηρής» μείωσης του Δημοσίου, το οποίο επέβαλε η τρόικα και δέχτηκε ασυζητητί η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό, που έχει εκτεταμένα συζητηθεί και από τα τεχνικά κλιμάκια, που έχουν εγκατασταθεί πλέον μόνιμα σε υπηρεσίες-κλειδιά της κρατικής μηχανής, περιλαμβάνει:

Κλείσιμο φορέων της κεντρικής κυβέρνησης, με ταυτόχρονη απόλυση όλων των υπαλλήλων που εργάζονται σε αυτούς. Αναμένεται να βάλουν «λουκέτο» ακόμη και ολόκληρα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η τρόικα δείχνει έντονη δυσαρέσκεια με το γεγονός ότι η τρύπα από τις προμήθειες στα νοσοκομεία δεν λέει να περιοριστεί. Ετσι, ζητάει να κλείσει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο στην Αττική, ενώ δεν αποκλείεται να θυσιαστούν και άλλα, ένα ή δύο νοσοκομεία στην επαρχία. Την ίδια στιγμή, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δραστικός περιορισμός των ακινήτων που μισθώνει το Δημόσιο σε όλη τη χώρα, με τις υπηρεσίες να συμπτύσσονται. Το πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να προκύψει θα απολύεται.

Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων. Οι δανειστές της χώρας αντιλήφθηκαν ότι το θολό τοπίο που επικρατούσε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται αθρόες προσλήψεις από το «παράθυρο» και να χάνονται κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, σε προμήθειες ημετέρων προς την εκάστοτε δημοτική αρχή. Στο πλαίσιο αυτό ζητείται να μπει «ταφόπλακα» στις υπερχρεωμένες δημοτικές επιχειρήσεις και να απολυθούν οι εργαζόμενοι σε αυτές.

Μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Πλέον η τρόικα δεν συμμερίζεται τον θεσμό της εργασιακής εφεδρείας και θέλει από το νέο έτος να θεσμοθετηθεί η διαδικασία των απολύσεων, ακόμα και με κατάργηση της οργανικής θέσης στον στενό δημόσιο τομέα, όπου διαπιστώνεται πλεονάζον προσωπικό. Η τρόικα έχει δώσει το περιθώριο έως το τέλος του έτους η κυβέρνηση να νομοθετήσει σχετικά, έτσι ώστε να αρθούν τα συνταγματικά κωλύματα που έχουν προκύψει και να επιταχυνθεί η διαδικασία.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα