Δυο πόρτες έχει η ζωή

Νέους τρόπους διαφυγής αναζητεί τώρα ο Γ. Παπανδρέου, διαπιστώνοντας ότι είναι πολιτικά «τελειωμένος» και επιδιώκοντας να γλιτώσει την τιμωρία για όσα έχει διαπράξει σε βάρος της χώρας και των Ελλήνων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «δημοκρατίας», εκτός από τη «λύση» της κυβέρνησης τεχνοκρατών, στο τραπέζι της πρωθυπουργικής οικογένειας έχει τεθεί τις τελευταίες ημέρες και το ενδεχόμενο μιας δεύτερης πόρτας εξόδου. Κάτι τέτοιο προβλέπει την κίνηση των διαδικασιών για «ομαλή» αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου και ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα. Το σενάριο αυτό παραπέμπει στη μέθοδο που ακολούθησε και ο Κ. Σημίτης προ της συντριβής του το 2004, αν και εξετάζονται δύο θεμελιώδεις διαφορές.

Ο κ. Παπανδρέου θα παραδώσει μαζί με την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και την πρωθυπουργία, ενώ θα αποφύγει να προσφέρει «δαχτυλίδι», αφήνοντας τους επίδοξους διαδόχους να σφαγούν μεταξύ τους. Με τους μηχανισμούς που έχει διαμορφώσει θα μπορεί βέβαια να έχει ουσιαστικά υπό την ομηρία του τον νέο αρχηγό, απαλλαγμένος όμως από τις ευθύνες. Επίσης πιστεύει ότι έτσι θα εξασφαλίσει και «ασυλία», ακόμη κι αν παραμείνει στην Ελλάδα και δεν φύγει στο εξωτερικό.

Η προωθημένη αυτή συζήτηση στο οικογενειακό συμβούλιο του Καστριού, όπου λαμβάνονται πάντα οι μείζονες αποφάσεις, γίνεται διότι, κατά τις πληροφορίες, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορούν να τελεσφορήσουν τα σχέδια για «συγκυβέρνηση». Η κάθετη άρνηση του Αντώνη Σαμαρά τα ακύρωσε οριστικά, ενώ και η λύση των εκλογών παρουσιάζει κατ’ αυτούς αδυναμίες, αφού θα έθεταν το ΠΑΣΟΚ εκτός εξουσίας και την πρωθυπουργική οικογένεια ενώπιον του άμεσου κινδύνου να λογοδοτήσει.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών έχει αντιμετωπιστεί ως η πιο «ήπια» μορφή απόδρασης του κ. Παπανδρέου, καθώς θα μπορούσε να διατηρήσει ως έναν βαθμό έλεγχο στην εξουσία, μεταβιβάζοντας όμως το φορτίο για τα πάσης φύσεως αδιέξοδα στις πλάτες τρίτων. Προς τούτο διοχετεύθηκαν και οι «πληροφορίες» -που επισήμως διαψεύδονταν- περί ανοιγμάτων του πρωθυπουργού σε διάφορα πρόσωπα, μηδέ και του Κ. Σημίτη εξαιρουμένου! Φαίνεται όμως ότι οι αρνήσεις ήταν περισσότερες από τις καταφάσεις.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, τα μέλη του οικογενειακού συμβουλίου κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια, ούτε καν χρονικά. Το ενδεχόμενο να «σκάσει» σε σύντομο χρονικό διάστημα η χρεοκοπία στα χέρια του Γ. Παπανδρέου (με τα CDS να απογειώνονται διαρκώς) θεωρείται από τουλάχιστον πολιτικής πλευράς καταστροφικό όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για την υστεροφημία ολόκληρης της οικογένειας, η οποία φιλοδοξεί να συνεχίσει να παίζει ρόλο στα δημόσια πράγματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο πλέον ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί το πιο αντιδημοφιλές πρόσωπο τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στο ίδιο το κόμμα του. Οι χαρακτηρισμοί που ακούγονται σε βάρος του στους διαδρόμους της Βουλής από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ξεπερνούν πολλές φορές και τις εκφράσεις οργής των ψηφοφόρων τους.

Ετσι, το σενάριο της άμεσης αποχώρησής του από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζεται σε μεγάλο βαθμό και ως «λύτρωση». Σε μια τέτοια περίπτωση το επιχείρημά του θα είναι ότι ο ίδιος, όπως έχει ξαναπεί, δεν νιώθει «κολλημένος» στην καρέκλα και ότι, αφού πρόσφερε ό,τι ήταν στο χέρι του, δέχεται να αποχωρήσει για να αναλάβουν νέα πρόσωπα τη διαχείριση της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, κατά τις χθεσινές κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με υπουργούς ο κ. Παπανδρέου -ο οποίος εμφανίστηκε καταβεβλημένος και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση- άφησε να διαφανούν ορισμένες από αυτές τις σκέψεις του. Γνώστης των διεργασιών φέρεται ότι είναι και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος, βλέποντας ότι η συγκυρία δεν τον ευνοεί, επέλεξε διόλου τυχαία χθες να προκαλέσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να «ρίξουν» την κυβέρνηση, ώστε τελικά να μετατεθεί η μάχη της διαδοχής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις