Ταραχή έχει προκαλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου η χθεσινή δήλωση του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θωμά Ρομπόπουλου ότι τελικά θα υποβάλει την παραίτησή του τη Δευτέρα, διαφωνώντας με το πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία.
Από το νομοσχέδιο, τις μεγαλύτερες αντιδράσεις βουλευτών προκαλεί το άρθρο 37, που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις, με την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη να έχει προαναγγείλει και αυτή την καταψήφισή του, αν δεν γίνουν αλλαγές.
«Είμαι ξεκάθαρος. Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα και ας πάρει την έδρα μου ο επόμενος βουλευτής» είπε χθες ο κ. Ρομπόπουλος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη. «Δεν μπορώ να είμαι σε μία Βουλή όπου δεν μπορώ να αποφασίζω» συνέχισε, με τις πληροφορίες πάντως να επιμένουν ότι η επιστολή παραίτησής του βρίσκεται ήδη στα χέρια των αρμοδίων. Είναι πάντως η τρίτη φορά εντός του έτους που εξαπολύει ανάλογη απειλή και γι’ αυτό όλοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, η παραίτηση δεν απειλεί την παραμονή της κυβέρνησης, καθώς τη θέση του στη Βουλή θα πάρει η επιλαχούσα Βούλα Τεκτονίδου, με το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί τις 154 έδρες του. Η ίδια σήμερα είναι διευθύντρια του ΟΑΕΔ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και αναμένεται να αποδεχτεί τη θέση στη Βουλή, σημειώνοντας στη «δημοκρατία» ότι «δεν είναι απλά δικαίωμα, αλλά υποχρέωση η ενασχόληση με τα κοινά» και ότι «μέσα από θετικές παρεμβάσεις αλλάζει ο κόσμος».
Εν τω μεταξύ, ότι στις σκέψεις του βρίσκεται ακόμα και η παραίτηση από την πολιτική υποστήριξε χθες (Σκάι) ο Δ. Κρεμαστινός, που παρατήρησε ότι υπάρχουν «διαλυτικά φαινόμενα» και χαρακτήρισε μονόδρομο τη συναίνεση. Αργότερα, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να ανατρέψει την κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι, παρότι δεν συμφωνεί με το άρθρο 37, «δεν θα δώσει ψήφο ανατροπής στην κυβέρνηση». Σε κάθε περίπτωση, τόσο η τοποθέτηση της Λούκας Κατσέλη όσο και η (φραστική) απειλή καταψήφισης της Σοφίας Γιαννακά, αλλά και οι διατυπωθείσες αντιρρήσεις σειράς βουλευτών (Κατερίνα Μπατζελή, Σούλα Μερεντίτη, Αννα Νταλάρα, Δ. Λιντζέρης, Λ. Γρηγοράκος, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Οδ. Βουδούρης, Δ. Κουσελάς κ.ά.) προκαλούν πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου, που συνειδητοποιεί ότι παραπαίει.
Ετσι, εκτός του «μασάζ» που θα γίνει στους βουλευτές το Σαββατοκύριακο, τις επαφές του με βουλευτές της περιφέρειας θα συνεχίσει ο πρωθυπουργός, ενώ δεν αποκλείεται να συγκληθεί και η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μόνο τυχαία δεν θεωρείται άλλωστε η τοποθέτηση δύο υπουργών χθες (Ράδιο 9), των κυρίων Λοβέρδου και Γερουλάνου, κατά των εκλογών «αυτή τη στιγμή». Κανείς δεν μπορεί να τις αποκλείσει πάντως μετά το κλείσιμο της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές μας.
Μαριτίνα Ζαφειριάδου
Νέα κόλπα από τον… λαγό του Παπανδρέου για συγκυβερνήση…
Μια ακόμη κακοστημένη παράσταση παίχτηκε χθες στη Βουλή, με κομπάρσο τον «λαγό» της κυβέρνησης, πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και κοντάρι (σ.σ.: θεατρικός όρος παραπλήσιος του κομπάρσου) τον ύπαρχο Ευάγγελο Βενιζέλο .
Ο κ. Καρατζαφέρης, πιστός στο… όραμά του να μπει στην κυβέρνηση, ως πρόθυμος σύμμαχος επανέφερε την πρότασή του για «μια πιο συνθετική κυβέρνηση» από αυτή τη Βουλή, για να πέσει στα μαλακά ο Γιώργος Παπανδρέου, βάζοντας μάλιστα στο παιχνίδι και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ζητώντας του να συναινέσει σε συνταγματική εκτροπή, αντί της καθαρής λύσης που είναι οι εκλογές.
Μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στον εταίρο και… σύμμαχό του Ευάγγελο Βενιζέλο, ισχυρίστηκε:
«Κύριε αντιπρόεδρε, ανοίξατε μια τεράστια βεντάλια θεμάτων. Εάν αυτά τα οποία λέτε τα πιστεύετε, πράγματι, ιδού η Ρόδος… Μεθαύριο θα ‘χουμε ονομαστική. Ας έρθει το ΠΑΣΟΚ να βοηθήσει τη σκέψη σας. Ποια σκέψη; Να υπάρξει απ’ αυτή τη Βουλή μια νέα κυβέρνηση! Να καταψηφίσουν τα άρθρα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναζητήσει μέσα απ’ αυτή τη Βουλή μια κυβέρνηση πιο συνθετική. Ιδού η λύση στο πρόβλημα! Ο κ. Βενιζέλος, που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα εκβίαζε τους βουλευτές δηλώντας ότι αν τολμούν, ας ρίξουν την κυβέρνηση, παίρνοντας την πάσα διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν θα τη ρίξουν, αλλά και ότι η πρόταση Καρατζαφέρη θα χαλυβδώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ».
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς ζήτησε άμεσα εκλογές και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ως πρώτο πολίτη και εκπρόσωπο του Πολιτεύματος, να παραιτηθεί από το αξίωμά του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο κ. Δημαράς πρότεινε την παραίτηση μεγάλου αριθμού βουλευτών, για να κληθούν οι πολίτες στις κάλπες.
Τέλος, ο πρώην σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου, καθηγητής Αδαμάντιος Πεπελάσης, μιλώντας στον Σκάι, υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου η μόνη άποψη που καταθέτει εδώ και δυο χρόνια είναι ότι «ήρθε για να σώσει τη χώρα» και πρόσθεσε συντασσόμενος με τις απόψεις της διαπλοκής που πιέζει για συγκυβέρνηση ότι «η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό την παρούσα οικονομική κατάσταση», καλώντας τα κόμματα να μη συμπεριφέρονται σαν να μην έχει συμβεί τίποτε σε αυτήν τη χώρα.
Νίκος Ελευθερόγλου