Τώρα που αρχίζει να σκοτεινιάζει πιο νωρίς, πολλοί είναι εκείνοι που βιώνουν τη μελαγχολία του χειμώνα, που νιώθουν τη διάθεση και την ενέργειά τους να παίρνουν την… κατιούσα.
Και όμως, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Το σκοτάδι έχει και αυτό τα θετικά του: Βοηθά τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τους καρκίνους μαστού και προστάτη, βελτιώνει την υγεία της επιδερμίδας και την ποιότητα του ύπνου, τη διατροφή και τη σιλουέτα μας, και περιορίζει στρες και καρδιαγγειακές διαταραχές.
Αρκεί βέβαια να προσαρμοστούμε στο φυσικό σκοτάδι και να μειώσουμε την έκθεσή μας στο τεχνητό φως της ηλεκτρικής λάμπας, του κομπιούτερ και της τηλεόρασης. Ετσι έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ έδειξε ότι ενώ η μελατονίνη, η «ορμόνη του σκότους», ενισχύει το ανοσοποιητικό και είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το υπερβολικό ηλεκτρικό φως το βράδυ διαταράσσει την παραγωγή της μελατονίνης, με αποτέλεσμα να μειώνει τις άμυνες στον καρκίνο του μαστού! Και μια δεύτερη έρευνα, από το ισραηλινό πανεπιστήμιο της Χάιφα, υποστηρίζει ότι στις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα εξωτερικού φωτισμού το βράδυ οι άνδρες έχουν 80% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη!
Επίσης, ο καλός ύπνος σε απόλυτο σκοτάδι διατηρεί τη σιλουέτα μας, αφού διαφυλάσσει το βιολογικό μας ρολόι και τις διατροφικές συνήθειες. Αντίθετα, οι γυναίκες που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ σηκώνονται συχνά για να τσιμπήσουν κάτι από το ψυγείο και τρώνε τελικά κατά 33% περισσότερα γλυκά και παχυντικά φαγητά.
Τέλος, είναι γνωστό ότι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο μειώνονται τα επίπεδα της βλαβερής υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας, δίνοντας μια ευκαιρία στην επιδερμίδα μας να ανακάμψει. Για να εκμεταλλευτούμε, βέβαια, τα οφέλη του χειμερινού σκοταδιού θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό ή, όπως το θέτει ο Βρετανός σύμβουλος ύπνου Νιλ Στάνλεϊ, «να σεβόμαστε το σκοτάδι, όπως οι πρόγονοί μας».
Μυρτώ Μπούτση