Δίνει άφεση στα παράνομα «φρουτάκια»

Τον παράνομο τζόγο εμφανίζεται να επιδοτεί επισήμως η διοίκηση του ΟΠΑΠ. Στην τελευταία παρουσίαση προς τους αναλυτές, στις 25 Οκτωβρίου, δηλώνει ότι η διαδικασία επιλογής συνεργατών για τα «φρουτάκια» (VLTs) «έχει σχεδιαστεί για να νομιμοποιήσει υφιστάμενες δραστηριότητες»!

Η σχετική αναφορά, στη σελίδα 15 της παρουσίασης, μεταφράζεται από κάποιους σε πρόθεση να μοιραστούν άδειες σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται παράνομα εδώ και χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά. «Δηλαδή θα δοθούν άδειες σε όσους παρανομούν τόσα χρόνια;» υποστηρίζουν. Αναρωτιούνται, μάλιστα, αν η διοίκηση του ΟΠΑΠ γνωρίζει αυτούς τους επιτήδειους και γιατί δεν δίνει τα σχετικά στοιχεία στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες συχνά πυκνά συλλαμβάνουν ιδιοκτήτες χώρων που λειτουργούν παράνομα «φρουτάκια». Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 20.000 «φρουτάκια», με το Δημόσιο να χάνει εκατομμύρια ευρώ από φόρους.

Τώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται, έναντι 560.000.000 ευρώ, να παραχωρήσει στον ΟΠΑΠ άδεια για λειτουργία 35.000 παιχνιδομηχανών, οι 18.500 από τις οποίες θα λειτουργούν από τρίτους και 16.500 από τον οργανισμό. Ηδη, πάντως, εκφράζονται επιφυλάξεις για το υψηλό τίμημα ανά παιχνιδομηχανή (16.000 ευρώ) που καταβάλλει στο Δημόσιο ο οργανισμός. Τα στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν ότι σε αντίστοιχα συμβόλαια στην Ευρώπη το κόστος κινούνταν μεταξύ 8.000 και 10.000 ευρώ.

Προβληματισμός υπάρχει -ακόμα και στο εσωτερικό του οργανισμού- και για τη διαδικασία με την οποία θα επιλεγούν οι «μέχρι δέκα» υπεργολάβοι, οι οποίοι θα λειτουργούν τα 18.500 «φρουτάκια». Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι θα επιλεγούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού κι έτσι ο ΟΠΑΠ εμφανίζεται να πληρώνει 474.000.000 προκαταβολή (τα υπόλοιπα 86.000.000 θα καταβληθούν εντός διετίας), χωρίς να ξέρει πότε θα έχει έσοδα από τους υπεργολάβους. «Αν ο διαγωνισμός μπλοκαριστεί από προσφυγές στα δικαστήρια ή άλλο λόγο, τότε ο οργανισμός παίρνει δάνειο και θα επιβαρυνθεί για δραστηριότητα από την οποία είναι άγνωστο πότε θα έχει τα πρώτα έσοδα» επισημαίνουν στην αγορά τυχερών παιχνιδιών.

Με τα «φρουτάκια» καταρρέει -προς μεγάλη χαρά τον ανταγωνιστών του ΟΠΑΠ- και ο μύθος σύμφωνα με τον οποίο το μονοπώλιο του οργανισμού στηρίζεται σε «ηθικούς λόγους» γιατί έτσι ελέγχεται η πρόσβαση των πολιτών στον εθισμό από τα τυχερά παιχνίδια κ.λπ. Η τελευταία παρουσίαση του διευθύνοντος συμβούλου Γ. Σπανουδάκη θα κυκλοφορεί σύντομα στις Βρυξέλλες, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένας ηθικός φραγμός στις επιδιώξεις της διοίκησης. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με τα «φρουτάκια» ο ΟΠΑΠ θα επιδιώξει να προσεγγίσει νεότερης ηλικίας κοινό (σήμερα οι παίκτες είναι άνω των 40), ότι πρόκειται να ανταγωνιστεί τα καζίνα (!) και -κυρίως- ότι θα διευρυνθεί το ωράριο ώστε οι εθισμένοι στον τζόγο να μπορούν να παίξουν και τις ώρες που είναι κλειστά τα σημερινά πρακτορεία του οργανισμού.

Σοβαρό θέμα ανακύπτει και με την τιμολογιακή πολιτική στα «φρουτάκια». Η διοίκηση του ΟΠΑΠ διαφημίζει ότι «θα ελέγχει την τιμολογιακή πολιτική», με αποτέλεσμα να απειλείται με προσφυγές για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και παραβίαση των αρχών του ανταγωνισμού. Ούτε και αυτό το σκέφτηκε, όμως, η διοίκηση Σπανουδάκη, η οποία το αναφέρει φαρδιά πλατιά στην τελευταία παρουσίαση στους αναλυτές.

Τα πανηγύρια για τα προσδοκώμενα έσοδα και την εξαιρετική πορεία που παρουσιάζουν τα «φρουτάκια» σε άλλες αγορές της Ευρώπης δεν μπορούν να κρύψουν τους νομικούς ακροβατισμούς στην ανάθεση της σχετικής άδειας, θέμα που θα μας απασχολήσει αύριο.

Φοίβος Κλαυδιανός

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα