«Αναλάβετε τις ευθύνες σας!»

Μια φράση στο τέλος της δήλωσης που έκανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος χθες του Προεδρικού Μεγάρου, αποκωδικοποιεί το τι διημείφθη πίσω από τις κλειστές πόρτες στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Είπε ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς: «Οι εκλογές δεν είναι πλέον αίτημα, αλλά εθνική ανάγκη, και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του». Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι συζήτησε με τον κ. Παπούλια τόσο το θέμα των εκλογών όσο και αυτό της ανάγκης ανάληψης πρωτοβουλιών και του ίδιου του Προέδρου προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να μην μπει ο τόπος σε μεγάλες περιπέτειες διακυβεύοντας το μεγάλο επίτευγμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ήταν η ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Αυτό είναι κάτι που θα επισημάνει στους βουλευτές της Ν.Δ. στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τράβηξε την κόκκινη γραμμή στο θέμα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι είναι αποφασισμένος «να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς», ενώ, παρουσία του κ. Παπούλια και της τηλεοπτικής κάμερας, είχε ξεκαθαρίσει ότι «είναι πολύ σημαντικό αυτά τα σχέδια τα οποία υπάρχουν τουλάχιστον εμάς να μη μας βρουν συνεργούς».

Ο κ. Σαμαράς σκοπεύει να κηρύξει ανένδοτο εντός και εκτός Βουλής, ώστε να υποχρεώσει τον κ. Παπανδρέου να πάει σε εκλογές. Αν και για την ώρα φαίνεται να παγώνει η πρόταση για παραίτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., που ίσως να είναι το τελευταίο χαρτί, ο κ. Σαμαράς σκέφτεται να στείλει με άλλον τρόπο το μήνυμα της κοινωνίας στον καταρρέοντα πρωθυπουργό. Οι ανοιχτές συγκεντρώσεις είναι μια από τις σκέψεις που προκρίνονται, ενώ εντός Βουλής αναμένονται πολλές «εκπλήξεις».

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Ο κ. Παπανδρέου, στην προσπάθειά του να διασωθεί, έβαλε ένα δίλημμα διχαστικό, ένα δίλημμα εκβιαστικό, που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση μας στην Ευρώπη. Εξήγησα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς. Και μπορεί να το κάνει. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπροστά μας απλά ένα αίτημα για εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι εκλογές αποτελούν εθνική ανάγκη. Και ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και να κάνει το καθήκον του».

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η κυβέρνηση αυτές τις ώρες παρουσιάζει την εικόνα «διάλυσης», στην οποία κυριαρχεί η λογική τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» και οι «δελφινομαχίες» των επίδοξων κληρονόμων δεν αφορούν την κοινωνία, αλλά τον μικρόκοσμο του ΠΑΣΟΚ.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα