Πυρ και μανία για τον… αρχισυντάκτη προφήτη Μωάμεθ

Το 2006, το Γαλλικό Συμβούλιο για τη Μουσουλμανική Πίστη ηττήθηκε στην εκδίκαση αγωγής του εναντίον της «Τσάρλι Χεμπντό», μιας γαλλικής εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας, η οποία είχε τότε ανατυπώσει τα δανέζικα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

«Το ίδιο το γεγονός της απεικόνισης του Μωάμεθ θεωρείται προσβολή στους μουσουλμάνους» επισήμανε ο Μοχάμεντ Μουσαουί, πρόεδρος του Συμβουλίου, καθώς σχολίαζε πρόσφατη πυρκαγιά στα γραφεία της Χεμπντό. Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης, αποδίδεται από τις γαλλικές αρχές σε φονταμενταλιστές μουσουλμάνους και αξιολογείται ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της εφημερίδας ότι, για να «εορτάσει» την εκλογική νίκη του ισλαμικού κόμματος Enhada στην Τυνησία, η έκδοση θα φιλοξενούσε, ως έκτακτο αρχισυντάκτη της, τον προφήτη Μωάμεθ. Η εφημερίδα, η οποία είναι γνωστή για τις γενικώς αντιθρησκευτικές της θέσεις, οι οποίες φαίνονται από τη σταθερή της κριτική του καθολικού κλήρου, προσέβαλε κάποιους μουσουλμάνους με σχόλια όπως «100 μαστιγώματα, αν δεν πεθάνετε στα γέλια», την αλλαγή του τίτλου της σε «Σαρία Χεμπντό» και την υιοθέτηση ψευδωνύμων, όπως «Μαντάμ Σαρία». Στο εκδοτικό της σημείωμα, η εφημερίδα παρατηρούσε, επιπλέον, ότι «καμία θρησκεία δεν είναι συμβατή με τη δημοκρατία, από τη στιγμή που ένα πολιτικό κόμμα το οποίο την εκπροσωπεί θέλει να πάρει την εξουσία στο όνομα του Θεού».

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, ο οποίος είναι γνωστός μόνο με το ψευδώνυμο Charb, σχολίασε ότι «όλος μας ο εξοπλισμός καταστράφηκε ή έλιωσε» και ότι «δεν μπορούμε σήμερα να βγάλουμε εφημερίδα. Θα κάνουμε, όμως, οτιδήποτε δυνατόν για να βγάλουμε μία την επόμενη εβδομάδα. Ο,τι κι αν γίνει, θα το κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραδοθούμε».

Γάλλοι πολιτικοί αλλά και θρησκευτικοί ηγέτες καταδίκασαν αμέσως την επίθεση, η οποία περιελάμβανε, επιπλέον, την αλλοίωση της ιστοσελίδας της εφημερίδας, η οποία εμφάνιζε, στην αγγλική και τουρκική γλώσσα, υβριστικό μήνυμα για την έκδοση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα