Ραδιοθεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

Για εκείνους που υποφέρουν από καρκίνο του προστάτη, ειδικά σε προχωρημένο στάδιο, η επιλογή της θεραπευτικής αντιμετώπισης είναι ιδιαίτερα σημαντική και μπορεί να κάνει διαφορά στην εξέλιξη της υγείας τους.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει νέα έρευνα Αμερικανών, Βρετανών και Καναδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ο συνδυασμός της τυπικής ορμονικής θεραπείας με ραδιοθεραπεία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σχεδόν κατά το ήμισυ!

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στις περιπτώσεις των καρκινοπαθών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, που έλαβαν ραδιοθεραπεία συνδυαστικά με την υπάρχουσα αγωγή, ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε κατά 43% μέσα σε μία εξαετία.

Στη ραδιοθεραπεία, ένα είδος «βιολογικού χειρουργείου», αντί για νυστέρι, χρησιμοποιείται ακτινοβολία για να αποκόψει από τα κακοήθη κύτταρα το τμήμα του DNA που επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους. Πρόσφατα στη θεραπεία αυτή χρησιμοποιήθηκαν επιταχυντές πρωτονίων, οι οποίοι στέλνουν την ακτινοβολία τοπικά με πολύ μεγάλη ακρίβεια – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν πρόκειται για καρκινώματα κοντά σε ζωτικά όργανα.

Αν και η ραδιοθεραπεία χρησιμοποιείται ευρέως, δεν αποτελεί μέρος της τυπικής θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη. Αυτό ακριβώς προτείνουν τώρα οι ερευνητές, ειδικά για τις περιπτώσεις των ασθενών με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη, δηλαδή καρκίνου που έχει επεκταθεί εκτός του προστάτη αδένα αλλά δεν έχει κάνει ακόμη μετάσταση σε άλλα όργανα. Στην έρευνα που έκαναν συνδύασαν θεραπεία αποστέρησης των ανδρογόνων με ραδιοθεραπεία σε 1.205 ασθενείς.

«Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική απόδειξη που δείχνει ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα αυτής της θεραπευτικής προσέγγισης» σημειώνει ο Οουεν Σαρπ από την Oργάνωση για τον Καρκίνο του Προστάτη.

«Παρότι βλέπουμε αυτή τη συνδυαστική αγωγή να χρησιμοποιείται στην πράξη σε κάποιες περιπτώσεις, χρειαζόμαστε επειγόντως να τη δούμε να γίνεται τυπική κλινική πρακτική για τους άνδρες εκείνους που μπορεί να βοηθήσει». Η έρευνα, που έγινε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο της Καναδικής Εταιρίας Καρκίνου, το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το βρετανικό Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο, δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα