Εβγαλε τον ελληνικό χορό από τα στενά σύνορα της χώρας του σε μια εποχή που οι Ελληνες συνάδελφοί του ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν τη διεθνή καριέρα.
Εκείνος τόλμησε, δικαιώθηκε, αλλά κατόπιν, νικημένος από τη δύναμη της νοσταλγίας, επέστρεψε στην Ελλάδα για να κάνει και εδώ τα δικά του «μεγάλα πράγματα». Για τους μυημένους στο κλασικό μπαλέτο είναι αδιανόητο να μη γνωρίζουν το όνομά του, τις θρυλικές κινήσεις του, τις χαρακτηριστικές πιρουέτες του.
Ο Γιάννης Μέτσης αναμφισβήτητα υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ελληνες χορογράφους και χορευτές όλων των εποχών. Πέρυσι έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, ενώ βρισκόταν στο εξοχικό του στην Εύβοια. Εναν χρόνο και κάτι μετά, η πρώτη μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στη χορευτική του πορεία εγκαινιάζεται σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος και θα διαρκέσει έως και τον Μάιο του 2012.
Τι θα μπορεί να δει ο θεατής μέσα από αυτήν; Στην έκθεση παρουσιάζεται άγνωστο υλικό από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ιδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, το οποίο προέρχεται από τις παραστάσεις της Χορευτικής Ομάδας Γιάννη Μέτση, η οποία αργότερα ονομάστηκε Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αντικείμενα όπως κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες κοστουμιών, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, που έχουν ως στόχο να αναδείξουν τη σημαντική συμβολή του στην εξέλιξη του χορού στην Ελλάδα.
Γεννημένος στον Πειραιά το 1931, ο Γιάννης Μέτσης, παιδί με καλλιτεχνικές ανησυχίες, στράφηκε στον χορό, όταν βρέθηκε τυχαία σε μια πρόβα νεαρών χορευτών. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Εμαθε να χορεύει δίπλα σε ιερά τέρατα του ελληνικού χορού, όπως ο Αγγελος Γριμάνης και ο Λεωνίδας Βάκουλης.
Η αποφοίτηση του το 1949 ακολουθείται από μια λαμπρή σταδιοδρομία στους κόλπους της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1954 αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του για το εξωτερικό και να ακολουθήσει νέα και άγνωστα χορευτικά μονοπάτια εκτός συνόρων, επιλογή που τον δικαίωσε. Μεγάλος σταθμός του το Παρίσι, όπου χορεύει σε δουλειές του Ρολάν Πετί, ενώ για 10 χρόνια υπήρξε ο πρώτος χορευτής, χορογράφος και καθηγητής στα Ballet Rambert. Ο Μέτσης θα γίνει ο πρώτος Ελληνας που θα χορέψει πάνω στη σκηνή του Κόβεντ Γκάρντεν, ενώ η μετέπειτα χορευτική του καριέρα περιλαμβάνει ακόμη περισσότερα ταξίδια, δόξα και φυσικά φήμη.
Στην Ελλάδα ο ταλαντούχος χορευτής θα επιστρέψει οριστικά στα μέσα της δεκαετίας του ’60, όπου μαζί με γνωστούς συναδέλφους του αποφάσισαν να ιδρύσουν τη χορευτική ομάδα του. Ακόμη και όταν η σχολή έκλεισε οριστικά το 1985, ο Γιάννης Μέτσης δεν σταμάτησε να ασχολείται με τον χορό και να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του στη νέα γενιά.
Info: Η έκθεση «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» ξεκινάει σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, Ταύρος) και θα διαρκέσει έως τον Μάιο του 2012.
Γιώτα Βαζούρα