Με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων θα διαβεί την ερχόμενη εβδομάδα το κατώφλι του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη ο γενικός γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων του υπουργείου Οικονομικών Ιωάννης Καπελέρης.
Η κλήση του κ. Καπελέρη, πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, παλαιού υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και στενού φίλου της οικογένειας Παπανδρέου (και ιδιαίτερα του αδελφού Νίκου), ο οποίος διατηρήθηκε στη θέση του και μετά την έλευση του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, έρχεται με την ολοκλήρωση του κύκλου των μαρτυρικών καταθέσεων από τον κ. Μουζακίτη στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης περί ανείσπρακτων προστίμων από το υπουργείο Οικονομικών για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Σε κάθε περίπτωση, η κλήση του κ. Καπελέρη για μία τέτοια υπόθεση γεννά ένα μείζον θέμα με πολιτικές προεκτάσεις για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε μια τέτοια περίοδο, που βρίσκεται στο επίκεντρο το ζήτημα της φοροδιαφυγής.
Την εισαγγελική έρευνα είχαν προκαλέσει δημοσιεύματα του Τύπου, τα οποία, αναφερόμενα στην παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, έκαναν λόγο για «παραμηχανισμό στο υπουργείο Οικονομικών, που εμπόδιζε την είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων». Μάλιστα, το φως της δημοσιότητας είδε και εγκύκλιος που είχε αποστείλει ο κ. Καπελέρης στις αρμόδιες υπηρεσίες ως «εξαιρετικά επείγουσα» τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας την αναστολή της είσπραξης των προστίμων, επικαλούμενος επικείμενη νομοθετική ρύθμιση για το θέμα. Πριν από λίγες ημέρες ενώπιον του κ. Μουζακίτη κατέθεσε ο κ. Σπινέλλης, ο οποίος φέρεται να προσκόμισε έγγραφα που αφορούν την υπόθεση.
Η εισαγγελική έρευνα έχει ως αντικείμενο να διαπιστώσει αν από τους αρμοδίους έχει διαπραχθεί το ιδιαίτερα σοβαρό αδίκημα της απιστίας προς την υπηρεσία. Η σοβαρότητα της υπόθεσης, μάλιστα, καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό των προστίμων τα οποία «πάγωσαν» φτάνει ή και ξεπερνά τα 15.000.000 ευρώ και αφορά διασταυρώσεις στοιχείων και ελέγχους μέσω του συστήματος «Ηφαιστος» για παραβάσεις νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μουζακίτης, αφού λάβει τις έγγραφες εξηγήσεις του κ. Καπελέρη και συνυπολογίσει όλα τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει για την υπόθεση και αφορούν τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, θα αποφασίσει αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση ποινικής δίωξης.
Αργά χθες το βράδυ από το γραφείο του γ.γ του υπουργείου Οικονομικών δόθηκε ως εξήγηση ότι «από το σύστημα “Ηφαιστός” είχαν διαπιστωθεί 48.000 εκπρόθεσμες καταχωρίσεις που αφορούν περισσότερες από 3.500 επιχειρήσεις. Οι περιπτώσεις αυτές, έπειτα από αίτημα των φορέων, ζητήθηκε να αντιμετωπιστούν νομοθετικά με ευνοϊκότερες διατάξεις. Η εγκύκλιος που εξέδωσε ο γενικός γραμματέας έχει να κάνει όχι με τη διαγραφή των προστίμων, αλλά με την προσωρινή αναστολή τους εν όψει της έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου».
Παραίτησαν και το αγαπημένο παιδί του Παπακωνσταντίνου
Μόνο «κεραυνός εν αιθρία» δεν ήταν η χθεσινή παραίτηση του Ηλία Πεντάζου από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών.
Πολλοί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γνώριζαν εδώ και έναν μήνα ότι θα «αποσυρθεί» αμέσως μετά την κατάθεση του Προϋπολογισμού του 2012 στη Βουλή. Οι λόγοι της παραίτησης -επισήμως τουλάχιστον- δεν έγιναν γνωστοί. Αυτό όμως που κυκλοφόρησε στους διαδρόμους του υπουργείου είναι ότι εξωθήθηκε σε παραίτηση…
Τα πράγματα για το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής άλλαξαν από τότε που έφυγε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών κάθισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Λέγεται ότι ο νέος «τσάρος» ποτέ δεν «χώνεψε» τον γενικό γραμματέα και ότι επιθυμούσε δικό του άτομο γι’ αυτή τη θέση. Από τότε ο Ηλίας Πεντάζος άρχισε να χάνει την ισχυρή καρέκλα που είχε στο Γενικό Λογιστήριο και από βασικός διαπραγματευτής που ήταν με την τρόικα έγινε ένα απλό μέλος της ελληνικής ομάδας.
Αλλες πηγές λένε ότι η πείρα του κ. Πεντάζου περίσσευε γι’ αυτή τη θέση. Γι’ αυτό άλλωστε είχε επιλεγεί από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ως κεντρικό πρόσωπο στις επαφές με τους δανειστές της χώρας. Για όσους τον θυμούνται από παλιά, ήταν αυτός που ως εκπρόσωπος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο ECOFIN μετείχε στην όλη προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τη ζώνη ευρώ.
Αποκάλυψη! Κάθε ΚΑΦΑΟ και «κοριός»
Ξέφραγο αμπέλι παραμένουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες των Ελλήνων πολιτών, με τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών Α. Λαμπρινόπουλο να παραδέχεται χθες στη Βουλή ότι τα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ βρίσκονται στο έλεος των επιτηδείων και οι υπηρεσίες της Αρχής εξακολουθούν να ανακαλύπτουν εκεί μαγνητοφωνάκια και άλλους τρόπους υποκλοπών. Την ίδια ώρα μάλιστα η ΑΔΑΕ όχι απλώς δεν μπορεί να διασφαλίσει το απόρρητο αλλά καλείται να επιστρέψει σε Vodafone και Ericsson εντόκως μάλιστα το πρόστιμο των 83.500.000 ευρώ, διότι το ΣτΕ έκρινε την επιβολή του άκυρη για τυπικούς λόγους.
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο κ. Λαμπρινόπουλος περιέγραψε μια θλιβερή κατάσταση τόσο γύρω από τη διασφάλιση του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών όσο και στον έλεγχο της ΕΥΠ, χωρίς πάντως να συνδέσει ευθέως τα μαγνητοφωνάκια στα ΚΑΦΑΟ του ΟΤΕ με την ΕΥΠ.
Ο κ. Λαμπρινόπουλος τόνισε ότι «οι εισαγγελικές διατάξεις για άρση του απορρήτου τα έτη 2010-2011 έχουν υπερδιπλασιαστεί», παρ’ όλα αυτά όμως η ΑΔΑΕ δεν μπορεί να ελέγξει τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ. Οσα είπε μάλιστα ο προϊστάμενος της ΑΔΑΕ σχετικά με πρόσφατη επίσκεψη στην ΕΥΠ ήταν χαρακτηριστικά, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα ότι η ΕΥΠ δεν έδειξε στην ΑΔΑΕ το σύνολο του εξοπλισμού της:
«Επισκεφθήκαμε την ΕΥΠ και μας έδειξε ένα βαλιτσάκι. Είπαμε τότε ότι αν αυτός είναι ο εξοπλισμός τότε η ΕΥΠ είναι φτωχή και θα πρέπει να έχει κάτι καλύτερο. Ψάξαμε και το βαλιτσάκι και τον σκληρό δίσκο που περιέχει και δεν βρήκαμε τίποτα επιλήψιμο. Ομως δεν νομίζω ότι η ΑΔΑΕ μπορεί να κάνει ουσιαστικό έλεγχο της ΕΥΠ. Πού είναι εγκατεστημένη η ΕΥΠ; Είναι τα γραφεία της αυτά που επισκεφθήκαμε ή έχει κι άλλα; Ή έχει και κάτι άλλο που δεν γνωρίζουμε; Δέχομαι τη δήλωση της ΕΥΠ, μια και δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά, ότι αυτά είναι μόνο και δεν υπάρχει τίποτα άλλο».
Γιώργος Λυκουρέντζος