Μέσα Δεκεμβρίου η έκτη δόση αλλά με προϋποθέσεις

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου υπολογίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι θα εισέλθουν στα ταμεία του Δημοσίου τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης. Αρχές της επόμενης εβδομάδας η δόση περνάει από το Εcofin (το οποίο την έχει εγκρίνει από τις 6 Νοεμβρίου), ενώ κατόπιν το μπαλάκι πάει στο ΔΝΤ, το οποίο θα χρειαστεί και αυτό κανένα δεκαήμερο μέχρι να δώσει και τη δική του οριστική γνώμη.

Προϋπόθεση είναι να πάνε στο μεταξύ όλα καλά και να αντέξει το ευρώ τους κλυδωνισμούς που δημιουργεί η νέα φάση της κρίσης, η οποία χαρακτηρίζεται από την αδυναμία μεγάλων χωρών της Ενωσης να δανειστούν. Η Γερμανία, προχθές, στην προσπάθειά της να αντλήσει 6 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία δεκαετών τίτλων, κατάφερε να απορροφήσει τελικά μόνο 3,6 δισ. ευρώ, με μέση απόδοση 1,98%, και χαρακτηρίστηκε από το πρακτορείο Reuters μία από τις χειρότερες δημοπρασίες γερμανικών ομολόγων από το ξεκίνημα του ευρώ. Στη συνέχεια, η γερμανική Κεντρική Τράπεζα αναγκάστηκε να αγοράσει το 39% της έκδοσης, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα ματαιωθεί η δημοπρασία.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου 2012 και, εφόσον όλα πάνε καλά, η χώρα θα καταφέρει να βάλει στα ταμεία της την επόμενη μεγάλη δόση των 80 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των τραπεζών (επανακεφαλαιοποίηση), τη χρηματοδότηση του PSI και την κάλυψη των δανειακών αναγκών. Η συγκεκριμένη δόση είναι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος ενίσχυσης της χώρας, που εγκρίθηκε στις 26 Οκτωβρίου και αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, όπως έχουν δεσμευτεί τα μετέχοντα στην κυβέρνηση κόμματα, στις αρχές Ιανουαρίου του 2012.

Στην ενίσχυση των τραπεζών θα πάνε 30 δισ. ευρώ και θα «ανταλλαγούν» με συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα ενισχυθούν. Αλλα 30 δισ. θα πάνε προκειμένου να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων (PSI). Για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, θα απαιτηθούν περί τα 20 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να εκταμιευτούν στο τέλος Φεβρουαρίου.

Η προαναφερόμενη γεωγραφία είναι αυτή που θεωρητικά περιγράφει τον χρονικό διάδρομο μέχρι τις ερχόμενες εκλογές. Αυτές αρχικά είχε συμφωνηθεί να γίνουν στις 19 Φεβρουαρίου, αλλά τώρα φαίνεται να πηγαίνουν σε βάθος χρόνου.

Γύρω στην άνοιξη του 2012, επίσης, θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και τις πρώτες κρατικοποιήσεις τραπεζών, οι οποίες θα είναι αποτέλεσμα των ενισχύσεων που θα πάρουν στα πιστωτικά ιδρύματα. Η διαδικασία αυτή (επανακεφαλαιοποίηση) αναμένεται να συνδυαστεί και με την εκπλήρωση διαφόρων φορολογικών υποχρεώσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Δ.Γ. Παπαδοκωστόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα