Αρχισαν το «ξύλο» οι… μεταβατικοί!

Σε κατάσταση διάλυσης εξαιτίας των δημόσιων καβγάδων και «μαχαιρωμάτων» μεταξύ των υπουργών τόσο του ίδιου του ΠΑΣΟΚ όσο και των πολιτικών συνεταίρων του του ΛΑΟΣ έχει περιέλθει η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, και πλέον το ερώτημα που γεννάται στους πολιτικούς κύκλους είναι εάν και για πόσο ακόμη θα μπορέσει να σταθεί όρθια.

Η αρχική έλλειψη στοιχειώδους συντονισμού και συνεννόησης μεταξύ των μελών της κυβέρνησης μετατρέπεται σταδιακά σε σοβαρή κρίση, και τα διαλυτικά φαινόμενα που αναπτύσσονται έχουν ως γενεσιουργό αιτία και το ξεκαθάρισμα κομματικών λογαριασμών μεταξύ των «πράσινων» υπουργών στη μάχη που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή ηγεσίας. Εσωκομματικό υπόβαθρο είχε σε μεγάλο βαθμό η σφοδρή σύγκρουση που εκδηλώθηκε χθες ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τον Θεόδωρο Πάγκαλο να καταλογίζει στον Χ. Παπουτσή βαρύτατες ευθύνες για την αναποτελεσματικότητα της ΕΛ.ΑΣ. ως προς την τήρηση της νομιμότητας για τους συνδικαλιστές καταληψίες τύπου Φωτόπουλου και τον κ. Παπουτσή να του δίνει δηλητηριώδη απάντηση περιγράφοντάς τον, ούτε λίγο ούτε πολύ, ως ξεμωραμένο. «Εχω πλήρη κατανόηση ότι πολλοί στην ηλικία του κ. Πάγκαλου μετά τους αγώνες που είχαν δώσει στο παρελθόν δεν θα περίμεναν να ξαναδούν εκατομμύρια ανθρώπους στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες να υποφέρουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Κι όμως συμβαίνει. Και οι πολίτες αντιδρούν. Και οι πολιτικοί δεν μπορούν να μην έχουν συναίσθηση της νέας πραγματικότητας» ήταν το «καρφί» του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ενώ προειδοποίησε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να υποκύψει στη λογική του αστυνομικού κράτους και του αυταρχισμού. Ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ξεκίνησε πρώτος την επίθεση με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Καθημερινή», άφησε αιχμές και εναντίον των Ευ. Βενιζέλου και Γ. Παπακωνσταντίνου επειδή απέτυχαν στη μείωση των εξόδων και την αύξηση των εσόδων από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Στο σίριαλ των ενδοκυβερνητικών καβγάδων εκδηλώθηκε και νέο επεισόδιο μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (Μ. Χρυσοχοΐδης – Αδωνις Γεωργιάδης) και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή τη ρύθμιση του Χρήστου Παπουτσή για την πειρατεία και ειδικότερα για την παρουσία ένοπλων ιδιωτικών φρουρών σε εμπορικά πλοία. Για λογαριασμό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη απάντησε σκληρά σε πρώτη φάση στον Χρήστο Παπουτσή -διότι στη συνέχεια αναδιπλώθηκε- ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος με δηλώσεις του στη ΝΕΤ είχε υπογραμμίσει ότι «ο Χ. Παπουτσής δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, που αφορά καθαρά το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας». Μάλιστα η αναφορά που έκανε στη συνέχεια της παρέμβασής του, ότι «δεν πρέπει να βάζουμε σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους διότι είναι επικίνδυνοι», έριξε λάδι στη φωτιά που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κυβέρνησης.

Γιώργος Κατσίγιαννης


Ακονίζουν τα μεγάλα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ

Υπόγειες συνεννοήσεις με παρασκηνιακά παζάρια και ανταλλάγματα για τη σύναψη συμφωνιών κορυφής και τη συγκρότηση εσωτερικών συμμαχιών εν όψει της πιθανολογούμενης αποχώρησης του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος έως το τέλος του έτους βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Εικόνα απόλυτου διχασμού επικρατεί όχι μόνο σε επίπεδο προσωπικών καβγάδων, αλλά και ως προς τα χρονοδιαγράμματα των εξελίξεων που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά τους επίδοξους διαδόχους του Γιώργου Παπανδρέου, πρωτίστως αυτούς που βρίσκονται ή βρέθηκαν απέναντί του σε διάφορες περιόδους (Ευ. Βενιζέλο, Α. Λοβέρδο, Α. Διαμαντοπούλου), η τακτική τους περιορίζεται αυστηρά στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο παρασκήνιο μέχρις ότου ξεκαθαρίσει ο τέως πρωθυπουργός τις προθέσεις του, και απλώς «ψελλίζουν» δημοσίως ότι είναι «παρόντες» στην κούρσα της διαδοχής. «Παράλληλα με τις υπουργικές μου υποχρεώσεις διαμορφώνω και το πολιτικό πρόγραμμα των μειζόνων προτεραιοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα και είμαι έτοιμος να συμμετάσχω στον σχετικό διάλογο, όταν αυτός ανοίξει» ανέφερε στη «Real news» ο Α. Λοβέρδος. Και αυτό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθούν ενώπιον της απροθυμίας του Γιώργου Παπανδρέου να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, δεδομένου ότι δέχεται πιέσεις να μείνει έως τις εκλογές, κυρίως από κορυφαία στελέχη, όπως τον Χ. Παπουτσή, τον Δ. Ρέππα, τον Μ. Καρχιμάκη και τον Χ. Καστανίδη, που οι ηγετικές τους φιλοδοξίες ή η ενδυνάμωση του «ρυθμιστικού» τους ρόλου στις εξελίξεις διευκολύνονται από την παράταση της παραμονής.

Το ενδεχόμενο αυτό ανησυχεί και τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος διά των βουλευτών που ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του «περνάει» το αίτημα για άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών αντικατάστασης του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς εκτιμά ότι εάν ανοίξει το παιχνίδι υπάρχει κίνδυνος οι «παπανδρεϊκές δυνάμεις», που δεν έχουν ξεχάσει την «υπονομευτική» συμπεριφορά που επέδειξε στο παρελθόν κατά του Γιώργου Παπανδρέου, να στραφούν σε άλλη επιλογή (Χρυσοχοΐδης ή Παπουτσής) και τότε «να την πατήσει», όπως η Ντόρα Μπακογιάννη στη Ν.Δ. Εξάλλου και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι βέβαιο ότι θα στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο, παρά όσα διαδίδουν υποστηρικτές του τελευταίου. Αυτή τη φορά «σύμμαχο» και όχι αντίπαλο θα έχει ο Ευ. Βενιζέλος τον Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει να πάει μαζί με τον υπουργό Οικονομικών. Από εκεί και πέρα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (που οι αποδοκιμασίες των ξενοδόχων έπληξαν την εσωκομματική εικόνα του) ναι μεν έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την αρχηγία, ωστόσο η κίνηση ερμηνεύεται ως «τεστάρισμα» των αντιδράσεων για να διαπραγματευτεί τις τελικές του αποφάσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα