Βουτιά (και πάλι) στα έσοδα από τη διάλυση των εφοριών!

Τεράστιο πρόβλημα στην είσπραξη εσόδων έχει προκληθεί από τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις εφορίες. Η εργασιακή εφεδρεία, σε συνδυασμό με τις μαζικές εσωτερικές μετακινήσεις στα Περιφερειακά και Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα (ΠΕΚ και ΔΕΚ), έχει βραχυκυκλώσει το βασικό «εργαλείο» για την είσπραξη των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες τον Νοέμβριο τα έσοδα εμφάνισαν μείωση σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβληθεί απανωτά χαράτσια στους φορολογουμένους και λόγω των απεργιών η έκτακτη εισφορά εισπράχθηκε δύο φορές.

«Στο τμήμα ελέγχου έχουν υπολογιστεί 25 οργανικές θέσεις. Σήμερα εργάζονται μόλις τέσσερις υπάλληλοι, ενώ ο προϊστάμενος του τμήματος βγήκε στη σύνταξη πριν από λίγες ημέρες. Είναι πρακτικά αδύνατο να γίνουν ουσιαστικοί έλεγχοι και να αποδώσουν καρπούς» δηλώνει στέλεχος κομβικής Εφορίας στη Δυτική Αττική, που έχει στην αρμοδιότητά της περισσότερους από 70.000 φορολογουμένους. Σε άλλη Εφορία, στα βόρεια προάστια, όπου επικρατεί καθημερινά το αδιαχώρητο, ο διευθυντής συνταξιοδοτήθηκε, ενώ τρεις επικεφαλής τμημάτων μπήκαν σε εφεδρεία. Αποτέλεσμα είναι ότι ένας υποδιευθυντής που έχει απομείνει πρέπει να συντονίσει μια Εφορία στην οποία οι ελλείψεις προσωπικού φτάνουν το 70%. «Τα έσοδά μας από την είσπραξη προστίμων έχουν υποχωρήσει δραματικά. Οσο και αν βεβαιώνονται πρόστιμα, χωρίς προσωπικό είναι αδύνατο να πιεστούν οι φορολογούμενοι για να προσέλθουν στις εφορίες και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους» υποστηρίζει.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν στις προβληματικές εφορίες προστεθούν τα επίσης προβληματικά τελωνεία. Λόγω εργασιακής εφεδρείας και συνταξιοδοτήσεων, εκτιμάται ότι το προσωπικό των τελωνείων μειώθηκε πανελλαδικά κατά τουλάχιστον 300 άτομα από την αρχή του έτους.


Στο… φως (;) η λίστα με τους 14.700 μεγαλοοφειλέτες

Δίνονται -εκτός απροόπτου- αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα και έπειτα από μεγάλη καθυστέρηση τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών τούς είχε δώσει διορία έως τις 24 Νοεμβρίου να ρυθμίσουν τα χρέη που οφείλουν στο Δημόσιο, καθώς, στην αντίθετη περίπτωση, θα έβλεπαν το όνομά τους στο Διαδίκτυο.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έκαναν ότι δεν έβλεπαν το ημερολόγιο του υπουργείου Οικονομικών, περιμένοντας μερικές μέρες ακόμα για να τσεκάρουν τη φορολογική συμπεριφορά των εν λόγω οφειλετών.

Θέση σε αυτή τη λίστα έχουν όσοι χρωστούν στο Δημόσιο ποσά άνω των 150.000 ευρώ και αποφεύγουν να τα πληρώσουν.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει ήδη ανάψει το πράσινο φως για τη δημοσιοποίηση αυτής της λίστας, εφόσον πρόκειται για φορολογικές οφειλές οι οποίες είναι εισπράξιμες.

Μετά τη δημοσιοποίηση θα ακολουθήσει η ενεργοποίηση των μέτρων που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία, μεταξύ των οποίων είναι και το αυτόφωρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε αυτόν τον κατάλογο με τα χρέη περιλαμβάνονται 14.700 οφειλέτες, οι οποίοι χρωστούν συνολικά 37 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

Από αυτούς οι 6.500 είναι φυσικά και οι 8.200 νομικά πρόσωπα. Αποτελούν το 1,6% των οφειλετών και οι οφειλές τους είναι από 150.000 ευρώ και άνω.

Συνολικά, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ, με την τάση αυτών των οφειλών να παραμένει αυξητική.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα