Αξονας Σκοπίων Αγκυρας κρύβεται πίσω από τη Χάγη

Σήμερα το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων, τα οποία εγκαλούν την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας (1995), από το οποίο απορρέει ελληνική δέσμευση για μη παρεμπόδιση της ένταξης των Σκοπίων σε διεθνείς οργανισμούς, όπως συνέβη -μόνον λεκτικά είναι η αλήθεια- τον Απρίλιο του 2008 στο Βουκουρέστι, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ενδεχομένως η απόφαση θα είναι υπέρ των Σκοπίων. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μια καταδίκη θα αφορά κυρίως τις πολιτικές δηλώσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και όχι για την κίνηση του βέτο από τον Κώστα Καραμανλή.

Η απόφαση δεν αναμένεται, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, να έχει επί της ουσίας κάποια συνέπεια για τη χώρα μας. Επιπλέον, από το Δικαστήριο δεν τίθεται θέμα ονομασίας. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές ανησυχούν διότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει κοινή γραμμή Σκοπίων – Αγκυρας και επισημαίνουν ότι, εάν εκδοθεί κάποια απόφαση εναντίον της Ελλάδας, θα δώσει κίνητρα εθνικισμού και στα Σκόπια αλλά και στην Αγκυρα.

Την ίδια ώρα, όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση ανησυχούν και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μια αρνητική απόφαση στο εσωτερικό αυτή τη στιγμή που πλήττεται έτσι κι αλλιώς η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Θα έχει σημασία πώς θα αντιδράσουν το κόμματα και ιδιαίτερα ποια στάση θα κρατήσει στο θέμα ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος έχει απειλήσει ακόμη και με αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Τη σύγκληση ακόμη και συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με αφορμή την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο κ. Παπαδήμος, σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής», είναι ενήμερος για τις πτυχές της απόφασης, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα δικαιώνει τα Σκόπια στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Στο δεύτερο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς, που αφορά τη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην Ε.Ε. και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, διαφαίνεται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση, κινούμενο στη λογική τού «50-50».

Ωστόσο, καθώς την εβδομάδα που ξεκινά σήμερα υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το Σκοπιανό, απαιτούνται περίπλοκοι πολιτικοί χειρισμοί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο χειρισμός του θέματος δεν θα είναι εύκολος. Και αυτό καθώς ήδη διαφαίνονται αποκλίνουσες θέσεις επί της εκκρεμότητας της ονομασίας. Ηδη άλλωστε ο κ. Παπαδήμος συζήτησε το θέμα σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή, ενώ αναμενόταν να έχει τετ α τετ συνάντηση και με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ εκτενή συζήτηση είχε, επίσης την Παρασκευή, με τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα.

Από την πλευρά των Σκοπίων ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι αναμένεται να προβεί σε επικοινωνιακή αντεπίθεση προκειμένου να εκμεταλλευτεί πολιτικά το ζήτημα. Στα Σκόπια έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στοχευμένες ενημερώσεις δημοσιογράφων και έχει ζητηθεί απόλυτη σιωπή έως την ανακοίνωση της απόφασης.


Ούτε μία σύλληψη για τις προκλητικές προκηρύξεις στο κέντρο της Αθήνας

Οι προκλήσεις των Σκοπιανών δεν έχουν όρια. Την Παρασκευή και το Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, «άγνωστοι» έριξαν χιλιάδες προκηρύξεις στο κέντρο της Αθήνας, στις οποίες υπήρχε ο χάρτης του «αλυτρωτισμού», που αποκαλύπτει τα σχέδια των Σκοπιανών, τα οποία «καταλαμβάνουν» τη Θεσσαλονίκη και τη μισή βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα, σε ένα κείμενο εξίσου προκλητικό αναφέρεται ότι «ο ΟΗΕ αναγνωρίζει τη γλώσσα μας (σ.σ.: τα δήθεν «macedonian»), αναγνωρίζει ότι είμαστε Μακεδόνες (σ.σ.: ανιστόρητο ψέμα), σύντομα μετά τη Χάγη θα αναγνωρίσει και τη “Μακεδονία” με το συνταγματικό της όνομα» και καταλήγει στο «Ζήτω η “Μακεδονία”, Ελευθερία στη “Μακεδονία” (σ.σ.: εντός πολλών εισαγωγικών)».

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ οι Σκοπιανοί πετούσαν ανενόχλητοι τις ανιστόρητες και εθνικιστικές προκηρύξεις τους, δεν έγινε καμία σύλληψη και δεν εντοπίστηκαν ούτε ένας από τους πράκτορες των Σκοπίων και τα ενεργούμενά τους, που προκαλούν για άλλη μια φορά τον ελληνισμό και παραβιάζουν σαφέστατα και συνεχώς την Ενδιάμεση Συμφωνία, από τα αγάλματα στους Μακεδόνες βασιλείς που ανεγείρουν, έως την παραποίηση της ιστορικής αλήθειας σε κάθε επίπεδο, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δολάρια.

Δυστυχώς, η ανυπαρξία των ελληνικών ανακλαστικών έχει δώσει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να συνεχίζουν τις προβοκάτσιες τους ακόμη και μέσα σε ελληνικό έδαφος, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρον ακόμη και την οικονομική κρίση την οποία βιώνει η χώρα μας. Ισως οι αρμόδιες Αρχές αυτές τις κρίσιμες ώρες που θα ακολουθήσουν από την αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης να είναι σε επιφυλακή ώστε να εντοπίσουν τους δράστες αυτών των ενεργειών.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img