Ενα «απλό κοινωνικό συμβόλαιο με τον επιχειρηματικό κόσμο» πρότεινε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του χθες στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου.
«Κυρίαρχα άρθρα» του συμβολαίου αυτού, που οριοθετούν και την οικονομική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα αναλυθεί στη σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, είναι τα ακόλουθα:
1. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
2. Η μείωση εργοδοτικών εισφορών.
3. Ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο.
4. Ο πόλεμος στο παραεμπόριο και στα καρτέλ.
5. Οι αυστηρές και άμεσα εφαρμόσιμες ποινές σε όσους φοροδιαφεύγουν.
Βέβαια ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι υπάρχουν μέτρα που η Πολιτεία μπορεί να πάρει μόνη της αλλά και άλλα, «που εξαρτώνται πλέον από την έγκριση των δανειστών μας, όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών». «Εκεί αυτό που μπορώ να σας υποσχεθώ είναι ότι θα προσπαθήσω να τους πείσω για το τι πρέπει να αλλάξει. Μερικά πράγματα πια δεν μπορούν να γίνουν αν δεν συμφωνήσουν και εκείνοι» είπε.
Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με ρεαλισμό την πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα στην αγορά αναφερόμενος «στην καταστροφή που ζούμε σήμερα» με δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν, με εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που βρέθηκαν άνεργοι, και στον φόβο που επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων για το μέλλον στη δουλειά τους. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε ότι οφείλουμε «να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα, αυτούς που δεν έχουν άλλες άκρες ή διασυνδέσεις με την εξουσία».
Καταθέτοντας την πλατφόρμα του για το εμπόριο επισήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να έχει ως πρόταγμα την ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και διάχυση ευημερίας, και οφείλει να δώσει έμφαση στην εξυγίανση και την ανάπτυξη του εμπορίου.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε άδικο «το να καθηλώνουν λίγες εκατοντάδες τη δραστηριότητα εκατομμυρίων ανθρώπων και όταν αυτό συμβαίνει καθημερινά είναι απόλυτος παραλογισμός. Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες υπάγονται και αυτές σε δημοκρατικούς κανόνες».
Σήμερα στην ψήφιση του Προϋπολογισμού η Ν.Δ., όπως έπραξε και στο θέμα της ψήφου εμπιστοσύνης παρά τις διαφωνίες της, θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και, όπως στην περίπτωση του κ. Καμμένου, όποιος καταψηφίσει θα τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Το σκεπτικό αυτής της κεντρικής απόφασης είναι το ότι ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να δώσει κανένα άλλοθι να τον κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ, ότι τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του κ. Παπαδήμου, από την ώρα που ο στόχος της Συγγρού είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες να πάμε σε εκλογές άμεσα και στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι πρωτοβουλίες για τροποποιήσεις στο μείγμα της οικονομικής πολιτικής.
Νίκος Ελευθέρογλου
Στήριξη Ν.Δ. σε Καραμανλή, η… συνήθης «κωλοτούμπα» από τον λαγό
Το θέμα της απόφασης του δικαστηρίου της Χάγης απασχόλησε χθες και τη Βουλή, με τη Νέα Δημοκρατία να χαρακτηρίζει απόφαση του λαού το βέτο του Κώστα Καραμανλή στο Βουκουρέστι και τον Γιώργο Καρατζαφέρη να δείχνει ότι αδυνατεί να καταλάβει τη σοβαρότητα των στιγμών. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εξπέρ στα μικροκομματικά παιχνίδια, προσπάθησε να απαξιώσει την απόφαση Καραμανλή λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ κανένα βέτο, ενώ με λαϊκίστικα επιχειρήματα άρχισε να απειλεί τα Σκόπια με αλυτρωτική εκδίκηση και κάλεσε την κυβέρνηση να αποχωρήσει από την ενδιάμεση συμφωνία, καταγγέλλοντας ότι τα Σκόπια την παραβίασαν πρώτα.
«Δόγμα και λάβαρο για την ελληνική πλευρά είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που δήλωσε μάλιστα χαρούμενος γιατί διαπιστώνει ότι υπάρχει κοινή γραμμή των κομμάτων στη χάραξη της εθνικής πολιτικής. «Η κατεύθυνση είναι μία: η καλόπιστη συμμετοχή σε διαβούλευση για αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης ονομασίας, για κάθε χρήση έναντι όλων. Αν οι φίλοι και γείτονες παρεξηγήσουν το περιεχόμενο, δεν θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωσή τους στις ευρωαντλαντικές δομές» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.
Στη δευτερολογία του ωστόσο ο Γ. Καρατζαφέρης άφησε τους ήπιους τόνους και προκάλεσε έκπληξη απειλώντας τον κ. Γκρούεφσκι με σαφές υπονοούμενο ότι ο αλυτρωτισμός δεν φυσά μόνο ως βαρδάρης, αλλά μπορεί να γυρίσει και ανάποδα και να φυσήξει από τον Νότο.
Εκ μέρους της Ν.Δ. ο Μανώλης Κεφαλογιάννης θύμισε ότι ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι με νωπή λαϊκή εντολή, και χαρακτήρισε απόφαση του λαού το βέτο Καραμανλή. Για επικοινωνιακή επίθεση των Σκοπίων κατά της Ελλάδας με διαστρέβλωση του περιεχομένου της απόφασης μίλησε ο Π. Παναγιωτόπουλος.
Γιώργος Λυκουρέντζος