Στις 30 Νοεμβρίου 1989 ο Αλφρεντ Χερχάουζεν, τότε επικεφαλής της Deutsche Bank, σκοτώθηκε από βόμβα, η οποία είχε στόχο το θωρακισμένο αυτοκίνητό του.
Την Τετάρτη το μεσημέρι ο Γιόζεφ Ακερμαν, ο σύγχρονος επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, γλίτωσε από μία μικρότερης ισχύος, αλλά αναλόγως ανησυχητική απειλή, όταν ένα ύποπτο τεμάχιο της αλληλογραφίας του εστάλη για ανάλυση. Οι αρμόδιοι για την αλληλογραφία υπάλληλοι της Deutsche Bank αξιολόγησαν ως επικίνδυνο τον φάκελο, όταν παρατήρησαν ότι περιείχε σύρμα και μέταλλο. «Αυτό που είχαμε», σχολίασε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Φρανκφούρτης Αλεξάντερ Κίσλινγκ, «ήταν μία σκόνη, πράγμα που έδειχνε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με εμπορικά ή στρατιωτικά εκρηκτικά. Μπορεί να είναι κάτι αυτοσχέδιο, για παράδειγμα φτιαγμένο από πυροτεχνήματα». Η αστυνομία δεν διευκρίνισε αν στον φάκελο υπήρχε πυροκροτητής, ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει την ανάφλεξη, σχολίασε όμως ότι η σκόνη «ασφαλώς ήταν επικίνδυνη». Την ευθύνη για την επιστολή ανέλαβε η ιταλική αναρχική οργάνωση FAI. Σε αρχικό σχετικό άρθρο του, όμως, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters παρουσίαζε σχόλιο κάποιας αναλύτριας του ομίλου ΑΚΕ, η οποία παρατηρούσε, σχετικώς με την προέλευση του φακέλου, ότι «μία πιθανή εξήγηση είναι ότι η επιστολή-βόμβα εστάλη από την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μία ιδιαιτέρως δύσκολη συνθήκη μετά την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας». Η Λουίζ Τάγκαρτ σχολίαζε επιπλέον, με περισσότερη μάλλον επιτυχία, ότι «το περιστατικό μοιάζει πιθανό να συνδέεται με την αύξηση του δημόσιου θυμού εναντίον του τραπεζικού τομέα, όπως τονίζεται από ένα πλήθος αντικαπιταλιστικών διαμαρτυριών σε όλο τον κόσμο». Στη Φρανκφούρτη η τοπική έκφραση του κινήματος καταλήψεων, το οποίο οργανώνει διαμαρτυρίες στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και αλλού, ανακοίνωσε ότι «καταδικάζουμε κάθε δράση που συνδέεται με τη βία. Το κίνημα των καταλήψεων έχει άλλους τρόπους διαμαρτυρίας».
Εκτιμάται ότι σκοπός της εκρηκτικής επιστολής ήταν να προκαλέσει εγκαύματα στο πρόσωπο και στα χέρια του Ακερμαν, ο οποίος παρουσιάζεται ως το πρόσωπο του καπιταλισμού στη Γερμανία. Να σημειωθεί ότι ο Ακερμαν πρόκειται να αποχωρήσει από την Deutsche Bank τον Μάιο, έπειτα από 10 χρόνια στην ηγεσία της.
Αλέξανδρος Μόρντουντακ