Εφεδρεία: Με το μαστίγιο επ’ ώμου φτάνει η τρόικα

Ανθρακες συνεχίζει να παραμένει για ακόμη μία ημέρα ο θησαυρός της πολυδιαφημισμένης εργασιακής εφεδρείας. Και αυτό γιατί, μετά και τη χθεσινή δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από ένα δείγμα 6.264 υπαλλήλων που αποχώρησαν από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου, μόνο 616 μόνιμοι υπάλληλοι τίθενται σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Οι υπόλοιποι μόνιμοι υπάλληλοι είτε πρόλαβαν και παραιτήθηκαν πριν από την εφαρμογή του νόμου για την εφεδρεία, αφού είχαν συμπληρώσει τα χρόνια προϋπηρεσίας και την ηλικία ακόμα και για πρόωρη συνταξιοδότηση, είτε συνταξιοδοτούνται λόγω συμπλήρωσης της προϋπηρεσίας και του ηλικιακού ορίου (35 χρόνια και 55 ετών).

Ουσιαστικά 9 στους 10 υπαλλήλους (5.618) από το δείγμα των 6.264 αποχωρήσεων έχουν καταθέσει και τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νόμου 4024/2011 και μόνον ένας στους δέκα εργαζομένους (616) εντάσσεται στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας. Από τους 6.264 υπαλλήλους που αποχώρησαν, οι 1.797 είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, οι 633 Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, οι 3.104 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι 730 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης. Από αυτούς οι 2.072 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.431 από τα ΝΠΔΔ, οι 373 από τα δικαστήρια, οι 500 από το υπουργείο Παιδείας, οι 285 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 505 από τις περιφέρειες, οι 150 από τους δήμους, οι 856 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 72 από τις ανεξάρτητες αρχές.

Τα στοιχεία αυτά απομακρύνουν τον στόχο των 30.000 εφέδρων μέχρι τα τέλη του 2011, που είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Με αφορμή την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις στην κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου της εφεδρείας, διαφορετικά οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν τη λήψη ισοδύναμων μέτρων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο των απολύσεων κυρίως από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί η εισαγωγή στοιχείων από υπουργεία και ΝΠΔΔ, ενώ παράλληλα αναμένεται και η εφαρμογή του μέτρου στους υπαλλήλους αορίστου χρόνου μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχουν αποστείλει στοιχεία τα υπουργεία Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, καθώς και αρκετά ΝΠΔΔ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα θα εισηγηθεί να προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των εφέδρων και οι αποχωρήσεις των υπαλλήλων πριν από την ψήφιση του νόμου.

Πάντως, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αποφεύγει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να σχολιάσει τα στοιχεία για την εφεδρεία, τα οποία απέστειλαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου. «Το υπουργείο δίνει στοιχεία, δεν κάνει αξιολόγηση» επισημαίνουν στελέχη του. «Οταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα δούμε…» Αποφεύγει, με άλλα λόγια, να εξαγάγει πρόχειρα συμπεράσματα, που μπορεί να διαψευστούν από την πραγματικότητα, με δεδομένο μάλιστα ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι γνωστό ότι κινείται με ταχύτητες… αραμπά.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Καταπέλτης ο ΟΟΣΑ για τη λειτουργία των υπουργείων

Ανίκανες για μεταρρυθμίσεις χαρακτηρίζει τις ελληνικές κυβερνήσεις ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι οι δομικές αδυναμίες και ανικανότητές τους δεν ευνοούν την προώθηση των απαραίτητων για τη χώρα μεταρρυθμίσεων. Οι εκτιμήσεις του διεθνούς οργανισμού δημοσιεύονται στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των Γερμανών, που κυβερνούν πλέον ουσιαστικά τη χώρα μας.

«Η κεντρική διοίκηση δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα να σχεδιάσει, να εκτελέσει και να ελέγξει την εφαρμογή παραγωγικών πολιτικών» δηλώνει η επικεφαλής του Τομέα Αποτίμησης Κυβερνήσεων Κάρολιν Βάρλεϊ. Επικαλούμενη μελέτη που διενήργησε ο ΟΟΣΑ στην Αθήνα, η «Die Welt» αναφέρει ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις δεδομένων στοιχείων, αλλά και, όταν με κάποιο τρόπο κάποια δεδομένα είναι διαθέσιμα, δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει επεξεργασία των πληροφοριών που προκύπτουν από αυτά.

Οπως περιγράφει, στα ελληνικά υπουργεία υπάρχει έλλειψη συστημάτων καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων και συστημάτων αρχειοθέτησης. «Ο Ελληνας υπουργός συναντά τα ανώτατα στελέχη του υπουργείου μόνο δυο φορές ετησίως, ενώ στη Βρετανία και τη Γαλλία ανάλογες συναντήσεις λαμβάνουν χώρα κάθε εβδομάδα» σημειώνει, ενώ αναφέρεται ότι τα ελληνικά υπουργεία στερούνται της απαραίτητης μεταξύ τους συνεργασίας. «Τα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ελάχιστες επαφές με τους συναδέλφους τους σε άλλες υπηρεσίες του υπουργείου ή ακόμη και με στελέχη που εργάζονται στο ίδιο γραφείο με αυτά» καταδεικνύει γλαφυρά το δημοσίευμα.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img