Επειτα από εντάσεις και ενστάσεις, διαφοροποιήσεις και διαιρέσεις, αποφασίστηκαν τελικά οι όροι που θα επιβάλουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρώπη. Η στενότερη δημοσιονομική ένωση για τη διάσωση του ευρώ φέρει τις υπογραφές της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί, αλλά δεν έχει τη συναίνεση της Βρετανίας, η οποία αποφάσισε να μείνει εκτός και «να απομονωθεί», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει ο ξένος Τύπος. Τα μέτρα που περιλαμβάνει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι συνοπτικά τα εξής:
Κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης δεσμεύεται να υιοθετήσει τον κανόνα του «φρένου χρέους». Η συγκεκριμένη ρύθμιση πρέπει να ενταχθεί στο Σύνταγμα των χωρών. Οι κανόνες αυτοί -που μέχρι στιγμής έχουν υιοθετήσει μόνο η Γερμανία και η Ισπανία- πρέπει να είναι κοινοί: ο γενικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένος ή πλεονασματικός. Ωστόσο, οι χώρες μπορούν να παρουσιάζουν ένα «διαρθρωτικό έλλειμμα» που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα είναι αρμόδιο να επαληθεύει αν ο δημοσιονομικός κανόνας κάθε χώρας ανταποκρίνεται στις αρχές που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν επίσης ένα χρονοδιάγραμμα με βάση το οποίο οι χώρες θα συγκλίνουν προς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Οι κυβερνήσεις που θα μπουν στο στόχαστρο λόγω υπερβολικών ελλειμμάτων θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα τεθεί υπό την επίβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θα επιβάλλονται πιο συστηματικές κυρώσεις για τις χώρες τα ελλείμματα των οποίων ξεπερνούν το προκαθορισμένο όριο του 3% του ΑΕΠ ή των οποίων το έλλειμμα διογκώνεται υπερβολικά. Οι κυρώσεις αυτές, που θα προτείνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιβάλλονται αυτόματα, εκτός και αν διαφωνεί με αυτές μια «ειδική πλειοψηφία» των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Εως σήμερα αρκούσε απλή πλειοψηφία για να σταματήσει τις κυρώσεις.
Σε σχέση με τα ταμεία διάσωσης ανακοινώθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλαμβάνει τη διαχείριση τόσο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Προβλέπεται, επίσης, η επίσπευση της λειτουργίας του ESM για τον Ιούλιο του 2012 και όχι το 2013, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί. O ESM θα λειτουργεί παράλληλα με τον προσωρινό μηχανισμό EFSF για έναν χρόνο, έως τα μέσα του 2013. Το EFSF θα παραμείνει ενεργό στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων που θα δρομολογηθούν έως τα μέσα του 2013, ενώ τον Μάρτιο του 2012 θα επανεξεταστεί η επάρκεια του συνολικού ανώτατου ορίου του EFSF/ ESM που ανέρχεται σε 500 δισ. ευρώ.
Συμφωνήθηκε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη και λοιπά κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα εξετάσουν και θα επιβεβαιώσουν εντός δεκαημέρου τη χορήγηση στο ΔΝΤ πρόσθετων πόρων ύψους 200 δισ. ευρώ υπό τη μορφή διμερών δανείων ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στις 21 Ιουλίου και στις 26/27 Οκτωβρίου σχετικά με το ελληνικό χρέος έχουν μοναδικό και έκτακτο χαρακτήρα. Τέλος, επειδή δεν υπήρξε ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αποφασίστηκε ότι η έγκριση των μέτρων θα γίνει μέσω διεθνούς συμφωνίας που θα υπογραφεί το αργότερο έως τον Μάρτιο.