Μπορεί η μετάδοση της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής να διεκόπη, όταν εργαζόμενοι στη δημόσια τηλεόραση εισέβαλαν στον χώρο της ροής προγράμματος της ΕΡΤ, είχε όμως προλάβει να εξαγγείλει νέα μέτρα για το 2013 και το 2014, που θα αποφασιστούν μάλιστα από αυτή την κυβέρνηση. Πιο έμπειρος ο Ευ. Βενιζέλος, επιχείρησε δύο φορές να αμβλύνει τις εντυπώσεις με παρεμβάσεις του, μάταια όμως, καθώς όσα αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής δεν είναι παρά η συντριπτική νίκη του γαλλογερμανικού άξονα επί της Ε.Ε. Για την Ελλάδα… ούτε λόγος. Η Ν.Δ. από τη μεριά της με δήλωση του εκπροσώπου της Γιάννη Μιχελάκη ζήτησε να ληφθούν μέτρα, τα οποία δεν θα συνθλίψουν την Ευρώπη υπό το βάρος της κρίσης και των εθνικών εγωισμών που θα οδηγούσαν σε μια Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων. Παράλληλα επανέλαβε ότι για την Ελλάδα οι όποιες αποφάσεις απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων του 2013-2015 θα εξειδικευτούν από την επόμενη κυβέρνηση. Ο κ. Παπαδήμος από τη μεριά του ισχυρίστηκε: «Οσον αφορά τα μέτρα που ενδέχεται να είναι αναγκαία για το 2013 και το 2014, αυτά θα εξειδικεύουν περαιτέρω κατά την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Οσα μέτρα εμπεριέχονται εκεί θα αποφασιστούν από αυτή την κυβέρνηση». Παράλληλα ο μεταβατικός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ακόμα και για το 2012 «θα εξεταστεί αν χρειαστεί να γίνουν διορθώσεις» σε περίπτωση αποκλίσεων του 2011. Εκανε άλλωστε λόγο για καθεστώς ρευστότητας, σε αντίθεση με τον Ευ. Βενιζέλο, που απαξιώνοντας πλήρως τον πρωθυπουργό πήρε τον λόγο για να πει ότι εφόσον υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα.
Επίσης ανακοίνωσε την υιοθέτηση από την Ελλάδα του «χρυσού κανόνα» χρέους, με τη μορφή «της διεθνούς σύμβασης υπερνομοθετικής ισχύος», που θα κυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία 3/5, καθώς δεν μπορεί να γίνει συνταγματική αναθεώρηση ως το 2013.
Κατά τα λοιπά, ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε ότι «τα ευρωομόλογα δεν απορρίπτονται», παραπέμποντας για αποφάσεις τον Μάρτιο, ενώ επέμεινε αγωνιωδώς να διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Σύνοδο δεν αφορούν τη χώρα μας, ει μη μόνον αφού φτάσει στον μηδενισμό των ελλειμμάτων, κάτι για το οποίο χρειάστηκε και πάλι η διακοπή Βενιζέλου. Τάχθηκε πάντως υπέρ της διαρκούς λιτότητας, επισημαίνοντας ότι «εφόσον ολοκληρώσουμε του πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ασκεί μια δημοσιονομική πολιτική σύμφωνα με τους νέους κανόνες και μηχανισμούς». Παρατήρησε άλλωστε ότι η κυβέρνησή του είναι… αποτελεσματική!
Παραδέχτηκε δε ότι η συνθήκη για τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) θα βασίζεται στην τήρηση των αρχών του ΔΝΤ και ότι οι σχετικές αποφάσεις θα λαμβάνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία 85%.