Τα πρώτα «τέλεια δίδυμα»!

Τα πρώτα δύο «τέλεια μωρά» που γεννήθηκαν στην Ελλάδα είναι ήδη έξι μηνών. Ηρθαν στον κόσμο με την επαναστατική μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης, μέσω της οποίας οι επιστήμονες «βλέπουν» όλα τα ζεύγη χρωμοσωμάτων του κυττάρου για τυχόν κληρονομικές ανωμαλίες και σύνδρομα, πριν από την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα.

Πρόκειται για δίδυμα που γεννήθηκαν στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο με τη μέθοδο Array-CGH, με την πρωτοποριακή τεχνική προεμφυτικού γενετικού ελέγχου, που εφαρμόζει ο δρ Κωνσταντίνος Πάντος στην κλινική «Γένεσις Αθηνών». Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 2009. Οι επιστήμονες εξετάζουν στο εργαστήριο και τα 23 χρωμοσώματα του κυττάρου που γονιμοποιήθηκε πριν από τρεις μέρες, για δομικές ανωμαλίες (π.χ. λαγώχειλο ή μεσογειακή αναιμία) και αφού διαπιστώσουν ότι είναι υγιές τότε το εμφυτεύουν στη μήτρα.

Εως τώρα ο προεμφυτικός έλεγχος χρωμοσωμάτων γίνεται σε εννέα από τα 23 ζεύγη που έχει το ανθρωπινό κύτταρο. Με τη νέα μέθοδο οι επιστήμονες μπορούν πια να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρωμοσωματική «υγεία» των κυττάρων του εμβρύου.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το 60% των γονιμοποιημένων ωαρίων που αναπτύσσονται στο εργαστήριο κατά την τρίτη ημέρα και το 40% των βλαστοκύστεων που έχουν συμπληρώσει το πέμπτο ή έκτο 24ωρο της ζωής τους παρουσιάζουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Με τη νέα τεχνική αυτές οι πιθανότητες εκμηδενίζονται. «Ηδη είναι σε εξέλιξη 20 εγκυμοσύνες με αυτή μέθοδο» τόνισε ο κ. Πάντος.

Επιπλέον στη χώρα μας γεννήθηκαν τα πρώτα τρίδυμα με διαφορά το πρώτο από τα άλλα δύο… έντεκα χρόνια! Το ζευγάρι απευθύνθηκε στο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης του κ. Πάντου τον Σεπτέμβριο του 2001 και με την πρώτη προσπάθεια γονιμοποιήθηκαν τρία ωάρια. Οι γονείς αποφάσισαν να προχωρήσουν στην κύηση ενός παιδιού και φύλαξαν στην κρυοσυντήρηση τα άλλα δύο για 10 χρόνια. Ετσι απέκτησαν πρώτα ένα κοριτσάκι και τον περασμένο Μάρτιο το ζευγάρι πραγματοποίησε την εμβρυομεταφορά των άλλων δύο και τον Οκτώβριο απέκτησε ένα κορίτσι και ένα αγόρι. Σήμερα τα τρίδυμα, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, κατέχουν τη δεύτερη θέση στον κόσμο τριδύμων που έχουν τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img