Το παράνομο Σύμφωνο των Μερκοζί

Θεσμικά και νομικά εμπόδια «βλέπουν» τώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη συμφωνία για τη δημοσιονομική ενοποίηση της Ευρώπης των «26», όπως αυτή εκφράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. αφήνοντας εκτός τη Βρετανία. Μετά τις πληροφορίες του γερμανικού «Der Spiegel» ότι οι νομικές υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρονται να συμφωνούν ότι μια συμφωνία που θα υπογραφεί μόνον από τα μέλη της ευρωζώνης θα είναι «παράνομη», αξιωματούχοι της Ε.Ε. εκφράζουν με τη σειρά τους δημοσίως τις ίδιες σκέψεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ευθέως ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να νομιμοποιηθεί η πολιτική συμφωνία της συνόδου. Σε δηλώσεις του στο Στρασβούργο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι επισήμανε ότι το βρετανικό βέτο θα περιπλέκει την εφαρμογή της δημοσιονομικής συμφωνίας, καθώς «δεν θα είναι εύκολη διαδικασία ούτε νομικά». Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Σουηδός υπουργός Οικονομικών Αντερς Μποργκ: «Πρέπει να συνεχίσουμε την αξιολόγηση των συμφωνηθέντων». Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Νέκας επίσης είπε ότι «πρέπει να δει η κυβέρνησή του τις λεπτομέρειες της συμφωνίας προτού δεσμευτεί». Επιφυλάξεις εκφράζει και ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής, ο οποίος αμφιβάλλει ότι τα μέτρα που υιοθετήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για την ενίσχυση της ενοποίησης στην ευρωζώνη μπορεί να θεωρηθούν νομικά έγκυρα από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχει ζητήσει να συμβουλευτεί τον γενικό εισαγγελέα προτού κάνει οποιαδήποτε επίσημη τοποθέτηση. Την ίδια ώρα στην Ολλανδία οι Πράσινοι και άλλα αριστερά κόμματα ζητούν δημοψήφισμα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε επιμένει ότι δεν υπάρχει συνταγματική υποχρέωση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ομως και στην Αυστρία αξιωματούχοι της κυβέρνησης σημείωσαν ότι η θέσπιση της δημοσιονομικής ένωσης απαιτεί δημοψήφισμα, ενώ ανάλογες τάσεις, υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, εκφράζονται πλέον στους «17» της ευρωζώνης. Στη Ρουμανία απαιτούνται κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 2/3 και δημοψήφισμα, στη Δανία οι κυβερνητικοί εταίροι ζήτησαν δημοψήφισμα, στη Λετονία, όπου η κυβέρνηση δεν έχει αυτοδυναμία η αντιπολίτευση ζητά δημοψήφισμα, ενώ στη Φινλανδία το θέμα εξετάζεται.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα