Στο μαρτύριο της σταγόνας είναι καταδικασμένη η Ελλάδα για τους μήνες που θα ακολουθήσουν και θα μας οδηγήσουν έως τον πρώτο μήνα της άνοιξης, καθώς τον Μάρτιο θα κριθεί ουσιαστικά εάν θα οδηγηθεί η χώρα μας στο ναυάγιο της άτακτης χρεοκοπίας και εάν οι αγορές θα κατασπαράξουν την Ισπανία και την Ιταλία.
Σε υψηλούς τόνους, όπως συνηθίζουν, Σαρκοζί και Μέρκελ έστειλαν νέο τελεσίγραφο προς την Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να δοθεί η επόμενη δόση, εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος στο δεύτερο πακέτο βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες.
Κι αυτό ενώ η Goldman Sachs φέρνει ως παράδειγμα προς αποφυγή την Ελλάδα για να στηρίξει την άποψή της ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας θα εγκλωβίσει τις περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ σε φαύλο κύκλο ύφεσης και δημοσιονομικών αστοχιών. «Πρέπει να δούμε πρόοδο στην εθελοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Από τη σκοπιά μας, το δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της αναδιάρθρωσης, πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα. Διαφορετικά δεν θα είναι δυνατό να πληρώσουμε την επόμενη δόση» ξεκαθάρισε η Γερμανίδα καγκελάριος, ζητώντας από την Αθήνα να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα ώστε να έχει μια «δεύτερη ευκαιρία», όπως της αξίζει. «Το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει την Ελλάδα στον δρόμο της λογικής, αλλά από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται μέτρα» τόνισε η κυρία Μέρκελ και ανέφερε ότι έλαβε σχετική διαβεβαίωση από τον Ελληνα πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. Ο κ. Σαρκοζί επανέλαβε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα εφαρμοστεί μόνο για την Ελλάδα και διατύπωσε την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από το ευρώ και την Ε.Ε.
Η Ελλάδα, όπως είπε η κυρία Μέρκελ, θα είναι και το βασικό θέμα της ατζέντας των συνομιλιών που θα έχει αύριο στο Βερολίνο με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εξακολουθεί να επιμένει ότι η θέση της χώρας μας είναι εντός ευρωζώνης.
Κατά τα λοιπά, Μέρκελ και Σαρκοζί προανήγγειλαν τη λήξη, εντός των προσεχών ημερών, της διαπραγμάτευσης για την υπογραφή του διακυβερνητικού συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας και ενοποίησης το αργότερο έως την 1η Μαρτίου. Οι δύο εμφανίστηκαν έτοιμοι να εξετάσουν την επιτάχυνση της καταβολής κεφαλαίων προς τον Μόνιμο Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ενώ η Ανγκελα Μέρκελ συμφώνησε με τον Νικολά Σαρκοζί στην επιβολή του φόρου Τόμπιν επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, κάτι με το οποίο είναι κάθετα αντίθετη η Βρετανία. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι Παρίσι και Βερολίνο «συμφώνησαν να ζητήσουν από την ΕΚΤ να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να λειτουργήσει ο προσωρινός μηχανισμός ευρωστήριξης (EFSF) κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο».