Θεραπεία με την «ορμόνη της αγάπης»

Η λεγόμενη ορμόνη της αγάπης, εκείνη που ενισχύει το δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και στο παιδί, φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία των συνδρόμων υπερλειτουργικού αυτισμού, της σχιζοφρένειας και άλλων διαταραχών κοινωνικής συμπεριφοράς.

Σύμφωνα με έρευνα σε ομάδα μακάκων, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Duke στη Β. Καρολίνα, η αύξηση της οξυτοκίνης βελτιώνει τις κοινωνικές ικανότητες και αυξάνει το αίσθημα εμπιστοσύνης. Οι επιστήμονες χορήγησαν οξυτοκίνη σε κάποιους από τους μακάκες μέσω μιας παιδικής μάσκας οξυγόνου, που θεωρείται πιο αποτελεσματική από τα ρινικά σπρέι, και διαπίστωσαν ότι η ορμόνη τούς έκανε πιο κοινωνικούς και λιγότερο εγωιστές. Επίσης παρατήρησαν ότι άρχισαν να προσέχουν περισσότερο ο ένας τον άλλον και να είναι πιο ευγενικοί. Μάλιστα, μελετώντας τις αλλαγές στις κινήσεις των ματιών τους, διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν λάβει οξυτοκίνη έδειχναν το ενδιαφέρον τους και με το βλέμμα τους, κοιτώντας τον άλλον περισσότερο στα μάτια.

Παρά τις υψηλές διανοητικές τους ικανότητες, τα άτομα με σύνδρομα υπερλειτουργικού αυτισμού, όπως το σύνδρομο Ασπεργκερ, δεν έχουν κοινωνικές ικανότητες και δυσκολεύονται να επιδείξουν φυσιολογική κοινωνική συμπεριφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Μάικλ Πλατ, καθηγητή νευροεπιστήμης στο Duke, φαίνεται ότι η οξυτοκίνη μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές ικανότητες αυτών των ατόμων.

Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά με αυτισμό έχουν μικρότερα ποσοστά οξυτοκίνης από ό,τι τα παιδιά χωρίς αυτισμό. Ομως η έρευνα αυτή έδειξε για πρώτη φορά τον τρόπο με τον οποίο φτάνει η οξυτοκίνη στον εγκέφαλο, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και στη ρύθμιση των συναισθημάτων και άλλων κοινωνικών συμπεριφορών.

Η επιστημονική ομάδα του Duke δήλωσε ότι θα κάνει περισσότερες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία και αν τα αποτελέσματά της διαρκούν σε βάθος χρόνου. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η οξυτοκίνη στον εγκέφαλο και οι επιδράσεις που παρουσιάζει η θεραπεία μακροπρόθεσμα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές» είπε ο καθηγητής Πλατ.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα