Απέκλεισαν με ασθενοφόρα το γραφείο του Βενιζέλου

Κομβόι ασθενοφόρων κατευθύνθηκε χθες προς το πολιτικό γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι οδηγοί του ΕΚΑΒ στάθμευσαν τα οχήματα κοντά στην είσοδο του κτιρίου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Αν και είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ανέφερε ότι εξασφαλίστηκε επιχορήγηση για την καταβολή των οφειλόμενων υπερωριών, νυχτερινών και εξαιρεσίμων, εντούτοις αυτό δεν έπεισε τους εργαζομένους του ΕΚΑΒ. Ετσι λοιπόν, χθες το πρωί, από τις 9.00 έως τις 11.00, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σταθμεύοντας 17 ασθενοφόρα στην οδό Δωδεκανήσου και αποκλείοντας την οδό Δαναΐδων, όπου βρίσκεται το γραφείο του κ. Βενιζέλου.

Εξω από την είσοδο του γραφείου του Ευ. Βενιζέλου οι εργαζόμενοι τα «έψαλλαν» και στον Ανδρέα Λοβέρδο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ-2 Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Αντωνόπουλος χαρακτήρισε αφερέγγυα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας παράλληλα ότι και στις 20 Δεκεμβρίου του 2011 είχε υποσχεθεί ότι θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους.

«Δεν θέλουμε να ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Εχουμε βάλει τα πληρώματα σε επιφυλακή και καλύπτουμε τα πάντα. Σήμερα έχουμε σταθμεύσει εδώ τα 17 από τα 22 ασθενοφόρα που υπάρχουν και τα υπόλοιπα καλύπτουν τις ανάγκες με προσωπικό ασφαλείας. Αν τύχει κάτι επείγον, θα εξυπηρετήσουν και τα ασθενοφόρα που βρίσκονται σταθμευμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης προειδοποίησε ότι, αν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, από την προσεχή Δευτέρα θα αρχίσουν να αποκλείουν σπίτια υπουργών.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε, αφού προηγουμένως οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.


Αντισυνταγματικός ο φορολογικός έλεγχος καταθέσεων

Βόμβα στα θεμέλια του πολυνομοσχεδίου αποτελεί η Εκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, βγάζοντας αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις για τον φορολογικό έλεγχο των καταθέσεων, αλλά και τη νέα παράταση της άδειας λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών μέχρι τις 31/12/2012.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του πολυνομοσχεδίου, ορίζεται ότι ο προσδιορισμός των ακαθάριστων εσόδων και των κερδών των επιτηδευματιών για την επιβολή των φόρων μπορεί να διενεργείται και με την εφαρμογή «τεχνικών ελέγχου», μία εκ των οποίων είναι και ο έλεγχος του ύψους των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.

Η έκθεση της επιτροπής, ωστόσο, αφήνει έκθετο τον κ. Βενιζέλο, βγάζοντας τη ρύθμιση αντισυνταγματική, με τον αντιπρόεδρο, μην μπορώντας να δώσει άλλη πειστική εξήγηση, να δηλώνει έκπληκτος και να αποδίδει την έκθεση σε… παρεξήγηση.

Από τη διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης -λέει η έκθεση- συνάγεται ότι η χρήση των τεχνικών ελέγχου δεν θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι τα βιβλία του επιτηδευματία δεν απεικονίζουν την πραγματική κατάσταση, αλλά οποτεδήποτε θεωρήσει αυτό σκόπιμο η ελεγκτική αρχή, κάτι που αντιβαίνει την αρχή της ισότητας.

Επιπλέον, η θέσπιση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου αντίκειται και στην αρχή της φορολόγησης, βάσει της φοροδοτικής ικανότητας στο μέτρο που ο προσδιορισμός του ύψους της υποχρέωσης θα συναρτάται πλέον όχι μόνο προς τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη αλλά και από την τεχνική ελέγχου που κατά την κρίση της θα εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική αρχή. Η επιτροπή κάνει λόγο για γενικό και αφηρημένο χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ο ειδικότερος προσδιορισμός του περιεχομένου τους δεν μπορεί να αποτελέσει κατ’ άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης».

Κόλαφος όμως για την κυβέρνηση είναι και τα εδάφια για την παράταση άδειας λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, με την επιστημονική επιτροπή να επισημαίνει ότι οι σταθμοί ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παράνομα εξαρχής. «Η παράταση της άδειας λειτουργίας αντιβαίνει προς τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του κράτους να προασπίζει τα δημόσια αγαθά, όπως οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες.

Το δημόσιο αυτό αγαθό προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια. Δεύτερον δε, η ρύθμιση αντιβαίνει προς τη συνταγματική αρχή της ισότητας, διότι θέτει τα πρόσωπα εκείνα, τα οποία, ενώ είχαν την πραγματική δυνατότητα και τη βούληση να ιδρύσουν τηλεοπτικό σταθμό, δεν το έπραξαν, διότι δεν ήθελαν να παραβιάσουν τον νόμο, σε εξόχως μειονεκτική μοίρα σε σχέση με εκείνους που κατέλαβαν αυθαίρετα τις ραδιοσυχνότητες» λέει η επιτροπή.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα