Η Ελλάδα καθυστέρησε για έξι μήνες το εμπάργκο στο Ιράν!

Στο μαρτύριο της σταγόνας (πετρελαίου) αποφάσισε χθες να υποβάλει το Ιράν η Ευρωπαϊκή Ενωση, με στόχο βέβαια τη συμμόρφωση της Τεχεράνης σε όσα ζητά η Δύση αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμά της.

Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε διπλωματική πηγή, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν να προβούν στην επιβολή σταδιακού πετρελαϊκού εμπάργκο εναντίον του Ιράν, αλλά και στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο τη διακοπή της χρηματοδότησης του πυρηνικού προγράμματός του.

Στην απόφαση αυτή ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό και η χώρα μας, καθώς, έπειτα από πιέσεις της Ελλάδας, οι απαγορεύσεις εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου από την Τεχεράνη προς τη γηραιά ήπειρο πρόκειται να τεθούν τελικά σε ισχύ την 1η Ιουλίου σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα συμβόλαια, κάτι που συνέβη εξαιτίας των ανησυχιών που υπάρχουν στη χώρα μας για τις συνέπειες του μέτρου στις ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς η Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών τους με ιρανικό πετρέλαιο.

Παρά την ολιγόμηνη αναβολή της εφαρμογής του πετρελαϊκού εμπάργκο όμως, λόγω των ελληνικών αξιώσεων, οι Ευρωπαίοι εταίροι έδειχναν χθες αποφασισμένοι. «Νομιμοποιούμαστε απόλυτα να προβούμε σε μια τέτοια ενέργεια, τη στιγμή που το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες και επιμένει να αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα» έλεγε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ. Αν και λίγο αργότερα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία δήλωσαν πρόθυμες να διαπραγματευτούν με την Τεχεράνη εφόσον η ηγεσία της είναι έτοιμη να συζητήσει σοβαρά για τα πυρηνικά της.

Από την πλευρά της, πάντως, η Τεχεράνη δεν έδειχνε… τρομοκρατημένη. Απαντώντας στις απειλές των Ευρωπαίων, κορυφαίος Ιρανός πολιτικός δήλωσε χθες ότι η χώρα του «πρέπει να σταματήσει τις εξαγωγές του μαύρου χρυσού πριν από την 1η Ιουλίου, ώστε οι Ευρωπαίοι να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα».

Τέλος, σε στρατιωτικό επίπεδο, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η διέλευση αμερικανικού αεροπλανοφόρου από τα Στενά του Ορμούζ δεν προκάλεσε καμία αντίδραση εκ μέρους της Τεχεράνης.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα