«Τα ‘σπασαν» οι δύο κυρίες!

Δραματική έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης χρέους με την περαιτέρω ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής και την έκδοση ευρωομολόγων απηύθυνε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ένα μήνυμα με βασικό αποδέκτη τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Σε ομιλία της στο συνέδριο του Γερμανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στο Βερολίνο, η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το ΔΝΤ για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές του κόσμου θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα παραμένει ευάλωτο, σημείωσε και τόνισε ότι, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, τότε εύκολα η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε μία ανάλογη της δεκαετίας του 1930 περίοδο. Για την ανάπτυξη, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι σε απότομη επιβράδυνση και ο πληθωρισμός ήδη υποχωρεί, ενώ υπάρχει ένας αξιοσημείωτος κίνδυνος να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο του 2%.

Η κυρία Λαγκάρντ πρότεινε τη δημιουργία ενός φορέα, ο οποίος θα είχε τη δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, ζήτησε να αυξηθεί το μέγεθος του ESM (Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης) και να οριστεί ένα ξεκάθαρο και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Η ίδια είπε ότι οι επιλογές που υπάρχουν είναι η δημιουργία ευρωομολόγων ή η υιοθέτηση της πρότασης του γερμανικού συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων (για το debt redemption fund).«Ακόμη και η πολιτική δέσμευση για την έκδοση κοινού ομολόγου, χωρίς καν την εφαρμογή, θα βοηθούσε να πειστούν οι αγορές για τη μελλοντική βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Λαγκάρντ, για να εισπράξει όμως την παγερή αδιαφορία της Ανγκελα Μέρκελ που δήλωσε: «Δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο».

Η κυρία Λαγκάρντ προανήγγειλε ότι το ΔΝΤ θα αναζητήσει πόρους ύψους 500 δισ. δολαρίων εξαιτίας των αυξημένων αναγκών που προβλέπονται και για τα ερχόμενα χρόνια. Για τα πακέτα διάσωσης στην Ευρώπη τόνισε ότι στο πλαίσιο της διασφάλισης των πόρων των χωρών-μελών του Ταμείου το ΔΝΤ πρέπει να δανείζει μόνο εκεί όπου είναι εξασφαλισμένη η βιωσιμότητα του χρέους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα