Αγριότητες δια χειρός τρόικας

Να καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, οι ωριμάνσεις μισθών (τριετίες), να μετατραπούν όλες οι κλαδικές συμβάσεις σε ατομικές και να αλλάξει δραματικά το καθεστώς που διέπει τις εργασιακές συνθήκες σε ΔΕΚΟ και τράπεζες απαιτεί η τρόικα με «κείμενο εργασίας» που έχει αποστείλει στην κυβέρνηση.Το σχετικό υπόμνημα υπογράφεται από τον μόνιμο εκπρόσωπο της τρόικας στην Ελλάδα Μπομπ Τράα. Την ώρα που εργοδότες και εργαζόμενοι κάθονται στο ίδιο τραπέζι για να βρουν μια λύση για το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα, η τρόικα ουσιαστικά βάζει εκβιαστικά τους όρους της. Με πρόσχημα τη γνωστή θέση περί ανάγκης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η κυβέρνηση και η τρόικα ετοιμάζονται να διαλύσουν κάθε έννοια κανόνων στην αγορά εργασίας θεσμοθετώντας τις συνθήκες ζούγκλας, που ήδη επικρατούν.

Πιο συγκεκριμένα στο υπόμνημα η τρόικα υποστηρίζει ότι η λειτουργία των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των τραπεζών γίνεται με τις συμβάσεις και κανονισμούς εργασίας που ίσχυαν όταν ήταν κρατικές (εννοώντας ότι αυτές οι συμβάσεις είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες για τους εργαζομένους). Το ίδιο επίσης ισχύει και για επιχειρήσεις που λόγω της φύσης τους (ΔΕΗ, ΟΤΕ και εταιρίες δικτύων) ασκούν επιρροή στο σύνολο της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα επιθυμεί να καταργηθεί η μονιμότητα σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και επίσης να πάψουν να υπάρχουν ειδικές παροχές και επιδόματα. Ειδικότερα για τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες απαιτεί:

1) Ωριμάνσεις μισθών (τριετίες): Η τρόικα θέλει να παγώσουν οι τριετίες, τουλάχιστον για την ερχόμενη τριετία. Στο κείμενό της μάλιστα αναφέρεται εταιρία που δίνει μισθολογικές αυξήσεις ύψους 2,2% ετησίως (λόγω ωρίμανσης).

2) Σύνδεση των αποδοχών με την επίδοση του εργαζομένου.

3) Να καταργηθούν οι πολλαπλές παροχές, δηλαδή επιδόματα. Στο κείμενο εργασίας αναφέρεται εταιρία η οποία έχει 150 παροχές και μπόνους που εγγράφονται στη συλλογική σύμβαση εργασίας και καταβάλλονται επιπλέον της σύμβασης εργασίας.

4) Να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στη μεταφορά προσωπικού, δηλαδή εσωτερικές μετατάξεις.

5) Να περιοριστεί το κόστος για τις υπερωρίες.

6) Να μειωθούν οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα στο κείμενο εργασίας ξεκαθαρίζονται οι προθέσεις των τροϊκανών:

1) 13ος και 14ος μισθός (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας): Προτείνεται η οριζόντια κατάργησή του για όλους τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα και αντ’ αυτού οι επιχειρήσεις να δίνουν ένα αντίστοιχο ποσόν, προαιρετικά, υπό μορφή μπόνους και με βάση ατομικές συμβάσεις που θα συνάπτουν με τους εργαζομένους. Με άλλα λόγια η καταβολή των δύο δώρων να γίνει προαιρετική για τους εργοδότες (ουσιαστικά να καταργηθούν).

2) Κλαδικές συμβάσεις: Ζητείται η ουσιαστική κατάργησή τους, αφού αμέσως μετά τη λήξη τους θα αντικαθίστανται από ατομικές συμβάσεις εργασίας.

3) Μηχανισμοί μεσολάβησης και τρόπος λειτουργίας της Δικαιοσύνης: Η τρόικα θέλει ο χρόνος διαιτησίας να γίνει πιο μικρός, ενώ για τις δικαστικές διαδικασίες προτείνει την υιοθέτηση του συστήματος που εφαρμόζεται στα ειδικά φορολογικά δικαστήρια.

Σήμερα πραγματοποιείται στο κτίριο της ΓΣΕΒΕΕ η πρώτη συνάντηση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζομένους αναφορικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν συζητά καμία αλλαγή στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), δηλαδή 13ο, 14ο μισθό, κατώτατο μισθό και μισθολογικές ωριμάνσεις. Από την πλευρά του ο ΣΕΒ επιμένει ότι υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις, συμφωνεί με τη διασφάλιση 13ου και 14ου μισθού, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει ότι προσέρχεται στον διάλογο χωρίς κόκκινες γραμμές. Η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι) επιμένουν σε τριετές πάγωμα μισθών και σε διατήρηση των δώρων. Σε διαφορετική περίπτωση εκτιμούν ότι η ύφεση θα αυξηθεί περαιτέρω κατά τουλάχιστον άλλες τρεις μονάδες…

Βασίλης Αγγελόπουλος



Ο Standard and Poor’s έτοιμος να μας υποβαθμίσει σε «επιλεκτική χρεοκοπία»

H Ελλάδα πιθανότατα θα υποβαθμιστεί στην κατηγορία του selective default, δηλαδή επιλεκτική χρεοκοπία, όπως δήλωσε χθες ο γενικός διευθυντής John Chambers του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είπε ο ίδιος, δεν είναι απαραίτητο ότι θα προκαλέσει ντόμινο στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος παραδεχόταν για πρώτη φορά ανοιχτά ότι η Ελλάδα είναι θεατής στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το PSI λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στη διαπραγμάτευση η Ελλάδα έχει μόνο τυπικά τον έλεγχο της διαδικασίας αυτής. Εμείς πάντα κινούμαστε στο πλαίσιο των αποφάσεων της ευρωζώνης και σε συνεργασία με τους θεσμικούς μας εταίρους. Τη διαπραγμάτευση την κάνει η Ελλάδα μαζί με το negotiating team».

Ο επικεφαλής του IIF και συντονιστής των διαπραγματεύσεων των πιστωτών με την Ελλάδα Τσαρλς Νταλάρα ζήτησε χθες από τους εμπλεκομένους να τιμήσουν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου 2011 εννοώντας ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους πρέπει να παραμείνει στο 50%. Ο ίδιος ανέφερε ότι η συμφωνία της περασμένης Παρασκευής (που ακυρώθηκε στην πορεία από το ΔΝΤ) εξαιτίας του μέσου επιτοκίου του 4% συνάδει με τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου.

Εάν τα δύο μέρη φτάσουν σε μια εθελοντική συμφωνία, τότε θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή των ομολογιούχων, προέβλεψε ο Τσαρλς Νταλάρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ και η Γερμανία που κάνουν τις διαπραγματεύσεις ζητούν επιτόκιο της τάξης 3,5%, απειλώντας έμμεσα με νομοθέτηση του «κουρέματος». Πάντως και χθες ο εκπρόσωπος του IIF επεσήμανε ότι ο ιδιωτικός τομέας προτίθεται να κάνει πίσω από την προσφορά που κατέθεσε την Παρασκευή αναφορικά με τα επιτόκια.

Σχετικά με τα επιτόκια και την αυξομείωση κατά μισή μονάδα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος εξήγησε: «Τα επιτόκια των νέων ομολόγων και πιο συγκεκριμένα τα επιτόκια των κουπονιών είναι μια κρίσιμη παράμετρος, διότι μια αυξομείωση στα επιτόκια των κουπονιών κατά μισή μονάδα επηρεάζει περίπου κατά μία μονάδα την προβολή του χρέους στο 2020».

Ως γνωστόν με τα ως τώρα στοιχεία βιώσιμο (δηλαδή εξυπηρετούμενο χρέος) είναι το 120% του ΑΕΠ το 2020, όσο δηλαδή ήταν το χρέος το 2009 προτού η Ελλάδα εισέλθει στον κόσμο του Μνημονίου.



Ο καθηγητής Λαπαβίτσας στον Guardian: Μόνη λύση η πτώχευση

 

«Για την Ελλάδα, η χρεοκοπία είναι η μόνη λύση» ήταν ο τίτλος άρθρου του οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα στο προχθεσινό φύλλο του «Guardian», στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν η κατάσταση -όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί- σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Μέσω της βρετανικής εφημερίδας, ο Ελληνας οικονομολόγος δεν διστάζει να χαρακτηρίσει την υπόθεση διαχείρισης του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας «ανελέητο ανταγωνισμό στον οποίο κυριαρχεί η τρόικα» και να αναφερθεί στην έλλειψη σεβασμού που έχει διαπιστωθεί «απέναντι στα συμφέροντα και στα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών».

Σύμφωνα με τον κ. Λαπαβίτσα, «οι μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις έχουν γίνει με άκρα μυστικότητα. Και η Ελλάδα εκπροσωπείται από μια μη εκλεγμένη κυβέρνηση και τεχνοκράτες, που δεν έχουν χειριστεί σωστά την κρίση». Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η παρατήρησή του, ότι όποια συμφωνία επιτευχθεί τώρα, οι συνέπειες για τις διεθνείς τράπεζες δεν θα είναι σημαντικές, ενώ το μεγαλύτερο βάρος (του «κουρέματος») θα το υποστούν οι ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία».

«Για τους λόγους αυτούς λοιπόν» η Ελλάδα τώρα πρέπει να πάρει τη μοίρα στα χέρια της, εγκαταλείποντας άμεσα το εθελοντικό «κούρεμα» του χρέους της. Κι εκείνο που απαιτείται τώρα κατά τον κ. Λαπαβίτσα είναι ότι η Ελλάδα «χρειάζεται να χρεοκοπήσει με δημοκρατικό τρόπο, δηλώνοντας άμεσα στάση πληρωμών».

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα