Ο γαλλογερμανικός άξονας ένωσε και πάλι τις δυνάμεις του για να εκβιάσει τη χώρα μας, αλλά και για να ρίξει στο τραπέζι μία ακόμη «ευφάνταστη» ιδέα που θα βυθίσει ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στην ύφεση. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν χθες ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ, μετά τη λήξη του 14ου γαλλογερμανικού συμβουλίου, στο οποίο προεδρεύουν, έστειλαν αυστηρή προειδοποίηση στη χώρα μας ότι δεν θα λάβει νέα χρηματοδότηση αν δεν έρθει σε συμφωνία με την τρόικα και αν κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, τόνισαν ότι ο «χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει» και ότι «οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να λάβουν εδώ και τώρα τις κρίσιμες αποφάσεις».
«Το ελληνικό ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μια και καλή. Οι Ελληνες έχουν αναλάβει δεσμεύσεις, θα πρέπει να τις σεβαστούν επακριβώς. Δεν υπάρχει επιλογή. Είναι ζήτημα ημερών, πρέπει να καταλήξει το θέμα. Πρέπει να υπογράψουν. Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία. Στην Ευρώπη καθένας έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρκοζί. «Δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα, εάν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα» συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ. «Ολοι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από τη θέση αυτή» συνέχισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Εκτός, όμως, από τις εντολές και τις συστάσεις, οι δύο ηγέτες έριξαν και μία νέα ιδέα. Πρότειναν τη δημιουργία ενός ξεχωριστού ταμείου αποπληρωμής του χρέους, στο οποίο θα πηγαίνουν τα ελληνικά έσοδα για να εξυπηρετούνται τα δάνεια που έχει πάρει η χώρα μας.
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα χρονικά όρια για την εξεύρεση συμφωνίας εξέφρασε χθες από τις Βρυξέλλες και ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Ολι Ρεν, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί.
«Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των ελληνικών αρχών» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η επιτροπή αναμένει συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας.
Σχολιάζοντας τα προγράμματα της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ είπε ότι πρόκειται για επίδειξη αλληλεγγύης χωρίς προηγούμενο προς τον ελληνικό λαό, αλλά σημείωσε ότι η αλληλεγγύη είναι αμφίδρομη. Σε ό,τι αφορά τους κατώτατους μισθούς, ο Α. Αλταφάζ παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 751 ευρώ για 14 μήνες, κάτι που ισοδυναμεί σε 870 ευρώ μηνιαίως, ενώ, όπως είπε, στην Πορτογαλία ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σε 566 ευρώ και στην Ισπανία σε 748 ευρώ.
Από την άλλη, αρνήθηκε ότι η Ευρώπη εφαρμόζει πολιτικές τύπου Τσαουσέσκου, επιβάλλοντας τη βίαιη μείωση του δημόσιου χρέους και των μισθών στην Ελλάδα, και αρνήθηκε επίσης κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ της Ελλάδας και της Ρουμανίας.
Εκβιαστικές πιέσεις στη χώρα μας άσκησε χθες -για ακόμη μία φορά- και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel». O κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί «να περιμένει αλληλεγγύη εάν δεν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», ενώ, σχολιάζοντας για ακόμη μία φορά το θέμα της εγκατάστασης Ευρωπαίου επιτρόπου στη χώρα μας, πρότεινε η ιδέα αυτή να εφαρμοστεί σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα.
Μαρία Παναγιώτου