«Κράμερ εναντίον Κράμερ» θυμίζει το διαλυμένο στα εξ ων συνετέθη ΠΑΣΟΚ την επαύριο της ψήφισης του νέου Μνημονίου. Οι διαγραφέντες σκέφτονται τη σύσταση ξεχωριστής Κ.Ο., με την προοπτική κόμματος που θα θυμίζει το «παλιό», κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, και οι παραμένοντες ανησυχούν για το «πολιτικό πτώμα» του 8%, που αναμένεται να κατρακυλήσει κι άλλο, αφού κατά γενική ομολογία το Μνημόνιο «δεν βγαίνει» και προσεχώς θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα. Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι υπουργοί ζητούν την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, δείχνοντας την πόρτα της εξόδου στον Γ. Παπανδρέου εδώ και τώρα, ενώ η Κ.Ο. εξακολουθεί να φυλλορροεί. Η δήλωση πάντως της ημέρας ήταν του κ. Χάρη Καστανίδη, ο οποίος απαντώντας σε όσα ισχυρίστηκε ο Θ. Πάγκαλος εναντίον όσων απουσίαζαν από την ψηφοφορία, τον χαρακτήρισε «ασάλευτο γίγα με σαλεμένη λογική».
Νέο πρόεδρο άμεσα θέλουν κορυφαία στελέχη του κόμματος, με τον Αν. Λοβέρδο να ζητεί χθες o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά το αυριανό Eurogroup, να δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής της ηγεσίας της παράταξης. Ζήτησε σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να αναπροσαρμόσει τις ημερομηνίες για προσφυγή στις κάλπες, εφόσον υπάρχει δεύτερη υποψηφιότητα, ή την εύρεση άλλου τρόπου ανάδειξης αρχηγού. Από την Ιπποκράτους, μάλιστα, όπου τα δεδομένα θα εξεταστούν σε σημερινή σύσκεψη, άφηναν χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο σύγκλησης Πολιτικού Συμβουλίου ακόμα και μέσα στην εβδομάδα, αφού το κόμμα έχει ήδη «παραδοθεί» στον Ευ. Βενιζέλο, που όμως έχει επιβάλει «σιωπητήριο» έως το Eurogroup. Ο τελευταίος, μάλιστα, δρα από τώρα ως εν αναμονή αρχηγός, έχοντας πάρει ως και τα στοιχεία για τα οικονομικά του κόμματος, αλλά και αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ίσως κάποιοι από τους διαγραφέντες επιστρέψουν (αν και βρίσκει «τοίχο» στους δικούς του), όπως π.χ. η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αν επιτευχθεί «συμφωνία κορυφής» με τον Χρ. Παπουτσή, που πλασάρεται ως ο μόνος εναπομείνας εν γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγετική ομάδα του κόμματος και σε περίπτωση που δεν διεκδικήσει εκείνος την αρχηγία. Αναμένεται ακόμα αντικατάσταση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Π. Μπεγλίτη, με επικρατέστερο τον Κ. Καρτάλη για τη θέση, ενώ η διαδοχή φέρεται να ολοκληρώνεται το αργότερο έως τις 4 Μαρτίου, με πολλούς πάντως να μιλούν για ακόμα νωρίτερα, αφού η «ανακοίνωση» εθνικών εκλογών τον Απρίλιο άλλαξε τα δεδομένα…
Εν τω μεταξύ, φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν τη συγκρότηση νέας Κ.Ο. από τους «κοινωνιστές» διαγραφέντες της προχθεσινής νύχτας, με αυτό κατά πολλούς -το άφησε ευθέως να εννοηθεί ο Χρ. Πρωτόπαπας- να συνιστά το πρώτο βήμα για δημιουργία κόμματος στα «αριστερά» του ΠΑΣΟΚ (ενώ φέρεται να σχεδιάζεται και έτερο, στα «δεξιά» του, από την ομάδα Φλωρίδη), με τον Π. Μπεγλίτη να διαψεύδει ως προβοκάτσια τυχόν εμπλοκή του Γ. Παπανδρέου. Ο ίδιος διαπίστωσε το «τέλος» των πολυσυλλεκτικών κομμάτων, ζητώντας αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Η Λούκα Κατσέλη, που διαπιστώνει ότι όσα λέει επιβεβαιώνονται εκ των υστέρων, ετοιμάζει πλατφόρμα, ενώ ο Χ. Καστανίδης εξαπέλυσε χθες δριμεία επίθεση κατά του Γ. Παπανδρέου, υποστηρίζοντας ότι «έχει σημασία ποιος κουβαλά τη διανόηση και την ψυχή του ΠΑΣΟΚ» και πως «μάλλον ο κ. Παπανδρεου διέγραψε τον εαυτό του», αφού εκείνος και οι ομοϊδεάτες του υποστήριξαν ό,τι και εκείνος, υπέρ του να ερωτάται ο λαός για τις αποφάσεις που τον αφορούν.
Ψήφισε «ναι» και μετά έσπευσε να παραιτηθεί η Μάγια Τσόκλη
Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει σταματήσει να μετρά απώλειες, με τη Μάγια Τσόκλη -αφού υπερψήφισε- να υποβάλει χθες την παραίτησή της για «προσωπικούς λόγους», ακολουθώντας τους συναδέλφους της Π. Στασινό, Πέμη Ζούνη, Δ. Βαρβαρίγο και Αρ. Λαφαζάνη. Η κυρία Τσόκλη άφησε αιχμές για μη αξιοποίησή της, εκφράζοντας την ελπίδα «ως ενεργός πολίτης να έχει περισσότερες ευκαιρίες συμμετοχής και προσφοράς στον τόπο», ενημερώνοντας ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Επειτα από άρνηση της πρώτης επιλαχούσας Σταυρούλας Σαλουφάκου, τη θέση της γνωστής για τα ντοκιμαντέρ της κυριάς Τσόκλη φέρεται να καταλαμβάνει η παραγωγός ταινιών και ντοκιμαντέρ Τατιάνα Καραπαναγιώτη. Τέλος, το ενδεχόμενο συγκρότησης Κ.Ο. υπό τον ίδιο μελετά μέχρι και ο Γ. Αμοιρίδης.
Το νέο Μνημόνιο θα «στοιχίσει» 250.000.000 € στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ενα ποσό που αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 250.000.000 ευρώ θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την εφαρμογή του νέου Μνημονίου, γεγονός που θα αυξήσει τα ήδη πολλά οικονομικά προβλήματα των δήμων και των περιφερειών.
Ειδικότερα, εκτός από τα 140.000.000 ευρώ που τελικώς θα κοπούν από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, άλλα 50.000.000 ευρώ θα αφαιρεθούν από τα 600.400.000 ευρώ των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των περιφερειών, για τα οποία γίνεται προσπάθεια να αφορούν λειτουργικές και όχι επενδυτικές δαπάνες.
Αλλα 61.000.000 ευρώ θα βρεθούν από την κατά 50% μείωση των 20.000 συμβασιούχων σε δήμους (κυρίως) και περιφέρειες. Ηδη πάντως, έπειτα από πρωτοβουλία του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου, έχει επιτευχθεί συμφωνία με το υπουργείο Εργασίας, ώστε οι 3.000 από τις 10.000 που πρόκειται να φύγουν να καλυφθούν από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, γεγονός που επιτυγχάνει για φέτος εξοικονόμηση, τουλάχιστον, 25.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, 4.000.000 ευρώ θα προκύψουν από το κόψιμο των αποζημιώσεων των αιρετών (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων) για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των περιφερειακών ή δημοτικών συμβουλίων και των οικονομικών επιτροπών, καθώς και της επιτροπής ποιότητας ζωής των δήμων ή των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν. 3852/2010 των περιφερειών (όπως προβλέπεται από το άρθρο 6 παρ. 1 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών.
Να σημειωθεί ότι, μετά τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και των εκπροσώπων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, καταργήθηκε το πρώτο άρθρο του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προέβλεπε σημαντική μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων και σύμφωνα με πληροφορίες εξοικονομούσε 35.000.000 ευρώ ετησίως!
Αρνείται πλέον τον Παπανδρέου ακόμα και ο (έως χθες πιστός) «κηπουρός»
Η περιφορά της όψιμης αντιμνημονιακής ρητορείας των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και οι απέλπιδες προσπάθειές τους να κεφαλαιοποιήσουν ως τίτλο τιμής την καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης κυριαρχούν στον απόηχο της επόμενης μέρας.
Οσοι και όσες βρέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιχειρούν να παραστήσουν τους εκ των υστέρων γενναίους απέναντι στην τρόικα, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να ελπίζουν στην επάνοδο τους στο ΠΑΣΟΚ, με άλλον πρόεδρο. «Είμαστε ΠΑΣΟΚ, εκφράζουμε το ΠΑΣΟΚ και μόνο με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαμε να είμαστε υποψήφιοι» έλεγαν όσοι δεν έχουν παραδώσει τις έδρες τους ή δεν έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην πολιτευτούν ξανά. Εν τω μεταξύ να τερματίσει τις ελπίδες για επιστροφή τους στο ΠΑΣΟΚ ή την παροχή νέας ευκαιρία στο μέλλον να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τύπου Π. Μπεγλίτης.
Ερωτηθείς εάν όσοι τέθηκαν εκτός Κ.Ο. θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές απάντησε: «Αυτό είναι ξεκάθαρο, ασφαλώς όχι. Κανείς δεν μπορεί “a la cart” σε “at hoc” βάση να επιλέγει την πολιτική του στάση, όταν το κόμμα μας δίνει μια μεγάλη μάχη, όταν η χώρα δίνει μια μεγάλη μάχη. Κανείς δεν επιτρέπουμε, και δεν έχουμε το δικαίωμα να το επιτρέψουμε, να είναι περισσότερο κοινωνικά ευαίσθητος από τους υπολοίπους». Το μάτι στην επερχόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκλεισε προληπτικά ο βουλευτής Πειραιώς Δ. Καρύδης, εξηγώντας ότι ο ίδιος θα δώσει τη μάχη μέσα στο ΠΑΣΟΚ. «Στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, το ΠΑΣΟΚ είναι άμεση ανάγκη να επιστρέψει στην κοινωνία και να πιάσει τον σφυγμό της. Η νέα ηγεσία μας πρέπει να πάρει αυτό το μήνυμα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αιχμές εναντίον του Γ. Παπανδρέου άφησε ο Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας την απόφασή του να διαγράψει τον ίδιο και άλλους συναδέλφους του «αυτοακρωτηριασμό» του ΠΑΣΟΚ. Πάντως στο ΠΑΣΟΚ μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, με παπανδρεϊκές ή βενιζελικές καταβολές, έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια, ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν βολές. «Οι κηπουροί του ΓΑΠ ήρθαν, πήραν και απήλθαν» δήλωσε η Τόνια Αντωνίου, ενώ ο πρώην συγκεντρωσιάρχης του κόμματος Γ. Παναγιωτακόπουλος την έπεσε και αυτός σε όσους παριστάνουν κατόπιν εορτής τους επαναστάτες. «Εμφανίζονται σαν αντιμνημονιακοί, κάνοντας τη δική τους μικροπολιτική επανάσταση, λες και δεν υπάρχει μνήμη σε αυτήν τη χώρα, λες και δεν ήταν αυτοί που στήριξαν με κάθε τρόπο και από κάθε λογής κυβερνητική θέση» υπογράμμισε.
Μέχρι και ο Σπύρος Κουβέλης, που ελέω ΓΑΠ έγινε βουλευτής και υφυπουργός, αρνήθηκε τη φιλία του με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Δεν θα περιέγραφα τη σχέση μας σαν στενή, φιλική. Ηταν μια σχέση συνεργασίας» δήλωσε στο Ράδιο 9.