Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά την υγεία. Και δεν το λέει κάποιος τυχαίος, αλλά ο διάσημος καρδιοχειρουργός, σερ Μαγκντί Γιακούμπ.
Ο γιατρός της καρδιάς, ο χειρουργός που έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες μεταμοσχεύσεις καρδιάς και πνευμόνων από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο, μιλά αυτή την Κυριακή στην εκπομπή «Προσωπικά» και την Ελενα Κατρίτση (ΝΕΤ, 16.00) για τις επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους, για τις επιπτώσεις που έχει η οικονομική κρίση στην υγεία μας και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. «Θεωρώ ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τους ανθρώπους με αρνητικό τρόπο. Η κατάθλιψη επηρεάζει την καρδιά.
Αντί να παθαίνουμε κατάθλιψη, υπάρχουν δύο αντιδράσεις. Είτε να καθίσω και να πω “Θεέ μου, τι θα κάνω!”
είτε να πω “εντάξει, θα βρω έναν τρόπο για να το καταπολεμήσω”. Γιατί άνθρωποι όπως οι Ελληνες, οι οποίοι ενέπνευσαν τον κόσμο στην αρχαιότητα, δεν μπορούν να το ξανακάνουν; Μπορούν να εμπνευστούν και να βρουν καινούργιες λύσεις» τονίζει, παραθέτοντας τη δική του οπτική. Ωστόσο, ο διάσημος χειρουργός δεν διστάζει να αναφερθεί και στις επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας και στην εικόνα που προβάλλεται στο εξωτερικό και να πάρει θέση: «Θεωρώ ότι είναι άδικο. Πιστεύω ότι οι άνθρωποι στην Ευρώπη υπερβάλλουν και δεν θα έπρεπε. Θεωρώ, όμως, βασικό να δέχεσαι την κριτική των άλλων. Είναι γνωστό ότι πιστεύω στους Ελληνες, διότι το έχω δει. Είναι από τους πιο πολιτισμένους, ζεστούς και αξιαγάπητους ανθρώπους».
Ο σερ Μαγκντί Γιακούμπ μιλά και για το ενδεχόμενο η αύξηση του κόστους της ιατρικής περίθαλψης, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, να οδηγήσει σε αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας ανθρώπων που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν. Επίσης δηλώνει: «Δεν θα συμβεί! Τότε δεν θα πρόκειται για πραγματική ιατρική, αλλά για ανοησίες! Εγώ δεν θα υπηρετήσω ένα τέτοιο σύστημα».
Στη συνέντευξή του δεν απέφυγε να απαντήσει στην Ελενα Κατρίτση και σε πιο προσωπικές ερωτήσεις. Αναφέρεται στη σύζυγό του, την οποία έχασε τον περασμένο χρόνο, αλλά και στα τρία του παιδιά, τα οποία, όπως πιστεύει, τον έχουν συγχωρέσει για όσα τους στέρησε εξαιτίας της αφοσίωσής του στην επιστήμη.
Επιπλέον κάνει ιδιαίτερη προσέγγιση στο σημείο που βρίσκονται οι έρευνες που πραγματοποιεί στον τομέα της καρδιοχειρουργικής, αλλά και για το όριο ηλικίας της ζωής των ανθρώπων που πρόκειται, όπως πιστεύει, να αυξηθεί σημαντικά, ενώ μιλάει για το ίδρυμα Chain of hope, το οποίο δημιούργησε το 1995, με σκοπό τη θεραπεία παιδιών με καρδιακές παθήσεις.
Κωνσταντίνα Γαρνέλη