Τα ευρωομόλογα θα αποτελέσουν μία πηγή σταθερότητας για την ευρωζώνη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, αλλά μόνο εφόσον επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τον σχεδιασμό τους, τονίζεται στο σχετικό ψήφισμα. Οι ευρωβουλευτές επισήμαναν ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν και άλλα οικονομικά εργαλεία, όπως το ευρωπαϊκό ταμείο απόσβεσης χρέους, πρόταση την οποία έχει καταθέσει το γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
Το ψήφισμα χαιρετίζει την «πράσινη βίβλο» της Κομισιόν, αλλά σημειώνει ότι απαιτούνται περαιτέρω εργασίες επί ορισμένων ζητημάτων. Αυτά αφορούν τους συγκεκριμένους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων του «ηθικού κινδύνου» και της «από κοινού ευθύνης», την ελκυστικότητα του συστήματος τόσο για τις χώρες με σημερινή πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ» όσο και για τις υπερχρεωμένες, την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την εισαγωγή μετρήσιμων και εκτελεστών προγραμμάτων για το χρέος. Το ψήφισμα δεν «βλέπει» τα ευρωομόλογα ως τη λύση για την άμεση αντιμετώπιση της παρούσας κρίσης, αναγνωρίζει ωστόσο ότι αποτελούν ένα σημαντικό συστατικό των μεσοπρόθεσμων λύσεων. Η ιδιαίτερα προσεκτική διατύπωση του ψηφίσματος είναι ένδειξη ότι το Ευρωκοινοβούλιο, παρά τις απόψεις πολλών μελών του, δεν θέλει να προκαλέσει το Βερολίνο που είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο ευρωομόλογο.
Ο σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Γκέμπελς από το Λουξεμβούργο παραδέχεται ότι «δυστυχώς δεν έχουμε προχωρήσει πολύ, γιατί οι συνήθεις ύποπτοι, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, εξακολουθούν να είναι αντίθετοι. Οι Γερμανοί φοβούνται ότι τα ευρωομόλογα θα επηρεάσουν την πιστοληπτική τους ικανότητα. Προσωπικά δεν το πιστεύω αυτό, γιατί κατά κάποιον τρόπο έχουμε ήδη ευρωομόλογα, έστω κι αν λέγονται αλλιώς. Πρόκειται για τα ομόλογα που εκδίδει σήμερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την εγγύηση των 27 κρατών-μελών. Μόνο πέρυσι είχε αντλήσει στις αγορές 80 δισεκατομμύρια ευρώ με αυτά τα ομόλογα και μάλιστα με επιτόκιο 2%-2,5%». Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου πλησιάζει τη γερμανική γραμμή, επισημαίνοντας ότι το ευρωομόλογο δεν μπορεί να εκδοθεί παρά μόνο αφότου θεσπιστεί ένα βιώσιμο και αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο. Δεν αποκλείει μάλιστα ακόμα και τη διαφοροποίηση επιτοκίων ανάμεσα σε κράτη-μέλη με διαφορετική πιστοληπτική αξιολόγηση.
Η ΕΚΤ χαρίζει τα κέρδη των ελληνικών τίτλων
Ετοιμη να αποποιηθεί τα κερδη της από τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζεται η ΕΚΤ. Οπως δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας Ερκι Λικάνεν, στόχος δεν είναι το κέρδος από τις τοποθετήσεις σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους. «Είναι σαφές ότι στόχος του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους είναι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της νομισματικής πολιτικής και όχι η αποκόμιση κερδών» είπε στη γερμανική έκδοση των «Financial Times». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Η αξία των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ εκτιμάται στα 45-50 δισ. ευρώ.