Εμφύλιος στον «ήλιο» του Μέρντοχ

Τις προηγούμενες εβδομάδες εννέα δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Sun», δύο αστυνομικοί, ένας υπάλληλος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας και ένα μέλος των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων συνελήφθησαν για την υπόθεση καταβολής χρηματικής αμοιβής σε αξιωματούχους του βρετανικού δημόσιου τομέα, για τη διασφάλιση πληροφοριών.

Το καινούργιο σκάνδαλο στον όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ ανέδειξε η Επιτροπή Διαχείρισης και Προτύπων του ομίλου, την οποία οργάνωσε ο Αυστραλός επιχειρηματίας μετά το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, για το οποίο κατηγορήθηκαν άλλες εφημερίδες του. Η εφημερίδα κατηγορείται για προσφορά χρηματικών αποζημιώσεων για την εξασφάλιση πληροφοριών, ύψους περίπου 120.000 ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα έχουν αποφασίσει να αναλάβουν δράση εναντίον της ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία συνεργάζεται με στελέχη της εφημερίδας για την έρευνά της.

Στο στόχαστρο των δημοσιογράφων βρίσκεται η προφανής προθυμία των επικεφαλής της εφημερίδας να παρέχουν στην επιτροπή πρόσβαση στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των δημοσιογράφων, καθώς και άλλες παρόμοιες διευκολύνσεις. Οπως υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, διακινδυνεύουν την ανωνυμία των πληροφοριοδοτών τους και προσβάλλουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, όπως ορίζονται από τη σχετική Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Σε άρθρο του στους «Times» ο δικηγόρος Τζέφρι Ρόμπερτσον σχολίασε ότι «η ανάπτυξη πηγών είναι ουσιαστική για τους δημοσιογράφους και το κοινό. Είναι ένα βασικό εργαλείο της ασχολίας, ο τρόπος με τον οποίον πληροφορίες, οι οποίες αξίζουν να είναι στις ειδήσεις, εξάγονται από ισχυρές εταιρίες και κυβερνητικές διευθύνσεις».

Η βρετανική Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων προσπαθεί να αποφασίσει αν οι διευκολύνσεις προς την Επιτροπή Διαχείρισης και Προτύπων παραβαίνουν τον νόμο ή αν, όπως υποστηρίζει ο αντίλογος, οι πληροφοριοδότες των δημοσιογράφων δεν έχουν δικαίωμα προστασίας της ανωνυμίας τους, καθώς έχουν αποζημιωθεί χρηματικώς για τη συνεργασία τους, οπότε η σχέση τους είναι μάλλον επαγγελματική.

Η αμφιβολία, η οποία φαίνεται να διχάζει τις δημοσιογραφικές ενώσεις της Βρετανίας, χαρακτηρίζει το πολεμικό κλίμα στον όμιλο του Μέρντοχ, όπου ο εμφύλιος ανάμεσα στους δημοσιογράφους και τα ανώτερα στελέχη τροφοδοτείται από τις φυλακίσεις, οι οποίες βασίζονται στη συνεργασία της διοίκησης της επιχείρησης με την αστυνομία.

Αλέξανδρος Μόρντουντακ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα