Εκπτώσεις φόρου για πληρωμές με πιστωτική

Τρόπους για να αναζωογονήσουν το κίνημα των αποδείξεων αναζητούν στο υπουργείο Οικονομικών. Το κίνημα έχει ουσιαστικά εξαφανιστεί, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ζητούν αποδείξεις πέραν του ορίου που απαιτείται για να μην τους χρεώσει η Εφορία επιπλέον φόρο εισοδήματος. Στα σχέδια τώρα του ΥΠ.ΟΙΚ. είναι μέτρα όπως η παροχή φοροέκπτωσης για όσους πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή ο διπλασιασμός της αξίας αποδείξεων που θα λαμβάνονται από επαγγελματίες συγκεκριμένων κλάδων που παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση ΦΠΑ και φοροδιαφυγή.

Η αρνητική πορεία των εσόδων από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας δεν φανερώνει μόνο την επίτπωση της ύφεσης στην κατανάλωση· κρύβει και την εξασθένηση του κινήματος των αποδείξεων. Σημειώνεται ότι τον πρώτο μήνα του 2012 τα έσοδα από τον ΦΠΑ παρουσίασαν μείωση που προσέγγισε το 18% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011.

Με βάση το νέο καθεστώς για τις αποδείξεις, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή επιπλέον φόρου εισοδήματος, να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματος που δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση, με μέγιστο ποσό απαιτούμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ (αντιστοιχούν σε εισόδημα 60.000 ευρώ).

Εφόσον η συνολική αξία των αποδείξεων που θα συλλέξουν είναι χαμηλότερης αξίας, τότε στην αξία μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που συγκέντρωσε ο φορολογούμενος επιβάλλεται πρόσθετος φόρος 10%. Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος θα δηλώσει για το 2011 συνολικό ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ. Θα πρέπει να προσκομίσει στην Εφορία αποδείξεις αξίας 5.000 ευρώ, δηλαδή το 25% του εισοδήματός του. Ωστόσο, αν τελικά προσκομίσει αποδείξεις αξίας 4.000 ευρώ, τότε για τα 1.000 ευρώ σε αποδείξεις που του λείπουν θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο εισοδήματος 10%, δηλαδή 100 ευρώ. Εφόσον ο φορολογούμενος συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις, δεν έχει κάποιο όφελος από την Εφορία. Πέρυσι, ωστόσο, υπήρχε έκπτωση φόρου ύψους 10% επί της επιπλέον αξίας των προσκομιζόμενων αποδείξεων.

Η κατάργηση αυτού του κινήτρου σε συνδυασμό με το χαμηλό όριο απαιτούμενων αποδείξεων έχει οδηγήσει σε ατονία το κίνημα. Για να τονωθεί ξανά, στο υπουργείο μελετούν την παροχή απευθείας έκπτωσης φόρου για τις συναλλαγές που πληρώνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Στην περίπτωση αυτή ο ΦΠΑ της συναλλαγής θα αποδίδεται απευθείας από τις τράπεζες σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, ο καταστηματάρχης θα υποχρεώνεται εκ των πραγμάτων να εκδώσει απόδειξη η οποία θα αυξάνει τα ακαθάριστα έσοδά του, και ο φορολογούμενος θα λαμβάνει έκπτωση φόρου ίση με το 3% της αξίας της συναλλαγής. Επίσης εξετάζεται να αυξηθεί η απαιτούμενη αξία αποδείξεων από το 25% στο 30% ή και το 35%, παράλληλα με το διπλασιασμό της αξίας αποδείξεων που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους με υψηλή φοροδιαφυγή (π.χ. γιατροί, δικηγόροι, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι).

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα