Με αναδρομική ισχύ από 1/1/2012 θα εφαρμοστούν οι περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Το πετσόκομμα θα ξεκινήσει από τις συντάξεις του Μαΐου και τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος του έτους. Τα παραπάνω προβλέπονται στον εφαρμοστικό νόμο για τα εργασιακά θέματα που επρόκειτο να κατατεθεί αργά χθες το βράδυ ή το αργότερο σήμερα στο πρωί στη Βουλή. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τον προσδιορισμό της σύνταξης, βάσει του οποίου θα γίνει η περικοπή 12% από τα 1.300 ευρώ και άνω, δεν θα προσμετρηθεί η μείωση από την εισφορά αλληλεγγύης και όλες οι μειώσεις από τον εφαρμοστικό νόμο του περασμένου φθινοπώρου. Ας σημειωθεί ότι ήδη για κύριες συντάξεις υπάρχει παρακράτηση 6% έως 14% (ΛΑΦΚΑ), ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, αλλά και πρόσθετη εισφορά 6% έως 10% για μεγαλύτερες των 1.700 ευρώ για συνταξιούχους μικρότερους των 60 ετών, ενώ εφαρμόζεται και οριζόντια περικοπή για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ, ύψους 20%.Ειδικά για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, η μείωση ξεκινά από τα 1.000 ευρώ και είναι 40%.
Για τις επικουρικές συντάξεις ισχύει το πλαφόν των 200 ευρώ και οι μειώσεις κλιμακωτά από 10% έως 20%. Ειδικότερα, για το ποσά από 200 ευρώ έως 250 ευρώ η μείωση θα είναι 10%, αλλά μόνο για το υπερβαίνον ποσό πάνω από τα 200 ευρώ. Για ποσά από 250 ευρώ μέχρι 300 ευρώ η μείωση θα είναι 15% για το σύνολο του ποσού. Για ποσά άνω των 300 ευρώ η μείωση θα είναι 20%. Εάν, για παράδειγμα, υπάρχει σύνταξη, έπειτα από όλες αυτές τις περικοπές, που είναι 1.780 ευρώ μεικτές αποδοχές και επιμερίζεται 1.500 ευρώ κύρια και 280 ευρώ επικουρική, τότε η νέα μείωση έχει ως εξής: Στην κύρια σύνταξη θα αφαιρεθεί το 12% για το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.300 ευρώ, δηλαδή 24 ευρώ. και έτσι θα υποχωρήσει στα 1.476 ευρώ. Από την επικουρική σύνταξη θα περικοπεί το 15%, δηλαδή 42 ευρώ. και έτσι θα φτάσει τα 238 ευρώ. Συνολικά ο συνταξιούχος αυτός θα λαμβάνει στο εξής 1.714 ευρώ, δηλαδή θα υποστεί μείωση 66 ευρώ.
Βασίλης Αγγελόπουλος
«Χαριστική βολή» λένε οι εργαζόμενοι, που κατεβαίνουν αύριο στους δρόμους
Νέο συλλαλητήριο αποφάσισε να πραγματοποιήσει αύριο στις 4 το απόγευμα στο Σύνταγμα η ΓΣΕΕ. Μία ώρα αργότερα, στις 5, το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια και πορεία προς τη Βουλή. Στόχος της νέας κινητοποίησης είναι οι νομοθετικές ρυθμίσεις, που θα συμπεριλαμβάνουν όλες τις αντεργατικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, θα κατατεθούν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα ψηφιστούν από τους βουλευτές, πιθανότατα την Τετάρτη το απόγευμα. Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «εκβιασμό των Ελλήνων πολιτών. Τα υπό κατάθεση μέτρα δίνουν τη χαριστική βολή σε εργαζομένους, απομάχους της εργασίας, αλλά και στην κοινωνική ασφάλιση στη χώρα». Προτρέπει δε τους εργαζομένους σε Ελλάδα και Ευρώπη «να εντείνουν τον αγώνα, ώστε να τεθεί φραγμός στον οδοστρωτήρα ισοπέδωσης της κοινωνίας».
Ενδεχόμενο πρόβλημα διαπιστώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο
Πέρασε τον σκόπελο του Ελεγκτικού Συνεδρίου το νομοσχέδιο με το οποίο επέρχονται νέες μειώσεις στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε συνταγματικό το νομοσχέδιο, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις μόνο για το αναδρομικό «κούρεμα» των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2012. Η απόφαση μάλιστα των δικαστικών λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνταγματικότητας στο εν λόγω νομοσχέδιο πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα (28 υπέρ έναντι 1 κατά). Η σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Δέσποινα Καββαδία-Κωνσταντάρα, που μειοψήφησε, εξέφρασε την άποψη ότι η τέταρτη μείωση των συντάξεων που έρχεται, χωρίς να συνεκτιμώνται οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο κοινωνικό κράτος. Και αυτό γιατί η οικονομική επιδείνωση των συνταξιούχων τείνει σε κατάλυσή τους, με κίνδυνο την κατάλυση και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Πάντως σε κάθε περίπτωση οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου του 2012 που προβλέπει το επίμαχο νομοσχέδιο ενδεχομένως να δημιουργήσει θέμα συμβατότητας της σχετικής διάταξης του νομοσχεδίου με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Βασω Παλαιού
Επίθεση από τα γερμανικά συνδικάτα εναντίον Μέρκελ – Σαρκοζί και τροϊκανών
Ακόμα και η Συνομοσπονδία Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) τάσσεται υπέρ των Ελλήνων εργαζομένων και κατά της αντεργατικής πολιτικής που επιβάλλει στην Ελλάδα η τρόικα, κατ’ εντολήν της Γερμανίας. Επέδωσε μάλιστα και σχετικό ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο θεωρεί ότι πλέον η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα μοιάζει με πυριτιδαποθήκη, «που αποδεικνύει την αποτυχία διαχείρισης της κρίσης από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Σαρκοζί». Με συγκεκριμένες αναφορές στην ύφεση της χώρας και την αλματώδη αύξηση της ανεργίας, η DGB τονίζει με νόημα ότι «ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις. Πρόκειται για μετωπική επίθεση ενάντια στην αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην ίδια τη Γερμανία». Το συνδικάτο των εργαζομένων θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο «όσοι σήμερα καλούν στην Ελλάδα τους εργαζομένους να πληρώσουν τα σπασμένα μιας κρίσης που δεν προκάλεσαν ούτε δημιούργησαν αύριο θα επιχειρήσουν να κάνουν το ίδιο και στη Γερμανία»· και καταλήγει ότι για την Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ.
Σχέδιο για τη διάφυγή Βρετανών αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει
Ποιο είναι άραγε το σχέδιο για τους Βρετανούς που κατοικοεδρεύουν σε ελληνικό έδαφος σε περίπτωση χρεοκοπίας της χώρας μας;
Οι προνοητικοί, πλην φλεγματικοί, Βρετανοί μοιάζουν να τα έχουν όλα σοφά προβλέψει και ενορχηστρώσει, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail». Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου λοιπόν, που κατοικούν εντός των ελληνικών συνόρων, ειδοποιήθηκαν ότι ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψουν το απέραντο ελληνικό γαλάζιο.
«Εχουμε προετοιμάσει σχέδιο για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βοηθήσουμε Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στην Ελλάδα με κάθε τρόπο – να τους κρατάμε ενήμερους σε καθημερινή βάση. Αλλά τώρα εναπόκειται στην ευρωζώνη και στους Ελληνες να ξεκαθαρίσουν τι θα συμβεί» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, μια ημέρα πριν από το Eurogroup όπου θα αποφασιστεί αν η Ελλάδα θα λάβει το νέο πακέτο διάσωσης.
Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, η Βρετανία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. «Αυτό που επιθυμούμε για τη χώρα μας είναι να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα» υπογράμμισε ο κ. Χέιγκ.
Δήμητρα Αθανασοπούλου