Ελληνικοί Patriot στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ

Η νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ και η συμμετοχή της χώρας μας με μια μοίρα του αντιαεροπορικού συστήματος Patriot στην αντιπυραυλική ασπίδα που προετοιμάζει η Ατλαντική Συμμαχία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον με ελληνική καταγωγή ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (SACEUR) ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη.

Ειδικότερα, η επίσκεψη του ναυάρχου Σταυρίδη συνδέεται και με το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο τον προσεχή Μάιο θα πρέπει να ανακοινωθούν οι πρώτες αποφάσεις για το μέλλον της αντιπυραυλικής άμυνας που θα συνεχίζει να αναπτύσσεται για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Πριν από το Σικάγο θα πρέπει επίσης να καθοριστούν οι κανόνες εμπλοκής.

Σε αυτό το στάδιο αναμένεται να ανακοινωθούν οι εθνικές συνεισφορές, ενώ παράλληλα οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν τη χώρα που θα προσφέρει το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού, βρίσκονται σε διμερείς διαπραγματεύσεις με κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την εγκατάσταση ή την ανάπτυξη συγκεκριμένων συστημάτων στο έδαφός τους.

Την ίδια ώρα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η Νέα Δομή Διοίκησης, η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την ελληνική πλευρά να διατηρεί το αεροπορικό υποστρατηγείο (CAOC) στη Λάρισα. Ωστόσο, μεγάλη χαμένη είναι η Τουρκία, που έχασε το αεροπορικό στρατηγείο της Σμύρνης, αυτό δηλαδή που δημιουργούσε τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα μας μέσω των σχεδιασμών των ασκήσεων του ΝΑΤΟ, και αντί αυτού θα δημιουργηθεί ένα χερσαίο, γεγονός όμως που δεν ικανοποιεί την Αγκυρα.

Ο κ. Σταυρίδης, τέλος, συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα