Το έμφραγμα στις γυναίκες είναι αόρατο

Χωρίς πόνους στο στήθος και άλλα συμπτώματα εμφανίζεται συχνά το έμφραγμα στις γυναίκες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους ή να μην τους χορηγείται η σωστή θεραπεία. Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, η οποία διεξήχθη σε τουλάχιστον 1.000.000 άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τι τους συμβαίνει, με αποτέλεσμα να μην πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο.

Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η έλλειψη συμπτωμάτων καθυστερεί πολλές φορές την παροχή της κατάλληλης θεραπείας, ακόμη και την παροχή ιατρικής φροντίδας. Η «μη τυπική» εμφάνιση του εμφράγματος μπορεί να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ανεξήγητο λαχάνιασμα ή πόνος σε περιοχές όπως η γνάθος, ο λαιμός, οι βραχίονες, η πλάτη και το στομάχι.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα από το 1994 ως το 2006. Οπως προέκυψε, το 42% των γυναικών και το 31% των ανδρών δεν είχαν αισθανθεί πόνο στο στήθος ή δυσφορία, ενώ οι περισσότεροι ασθενείς που πέθαναν μετά το έμφραγμα ήταν γυναίκες. Από την έρευνα προέκυψε επίσης ότι οι γυναίκες παθαίνουν έμφραγμα για πρώτη φορά σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι οι άνδρες, με διαφορά κατά μέσον όρο επτά χρόνια.

Ακόμη οι γυναίκες κάτω των 45 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πόνο στο στήθος κατά 30%, ποσοστό που μειώνεται στο 25% τα επόμενα είκοσι χρόνια και παύει να ισχύει μετά την ηλικία των 75. Ωστόσο ο κίνδυνος εμφράγματος είναι μικρότερος μετά τα 65 τους χρόνια από ό,τι στους άνδρες, διαφορά που ίσως οφείλεται εν μέρει στην καθυστέρηση να δράσουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί, όταν τα συμπτώματα δεν είναι συνηθισμένα. «Αν δεν υπάρχει πόνος στο στήθος, έχουμε την τάση να μη σκεφτόμαστε ότι πρόκειται για έμφραγμα σε νεότερες γυναίκες. Επομένως δεν είμαστε επιθετικοί, και αυτό καθυστερεί τη θεραπεία» είπε ο παθολόγος στην πανεπιστημιακή κλινική «Βηθεσδά» στο Μέριλαντ, δρ Πάτρικ Ο’ Μάλι.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα