Ωμή απειλή για τις καταθέσεις άνω των 2000 €

Καταθέσεις από 2.000 ευρώ και πάνω του οποιουδήποτε πολίτη θα κινδυνεύουν με κατάσχεση, αν ο ιδιοκτήτης τους χρωστάει στην Εφορία· αποκρουστική προοπτική, την οποία μελετούν να κάνουν πραγματικότητα στο υπουργείο Οικονομικών. Κατά πληροφορίες οι φορομπήχτες ειδικοί σύμβουλοι προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα, την οποία θα πουλήσουν στη συνέχεια και ως «προστασία» των καταθετών.

Στόχος είναι η είσπραξη εσόδων, που όμως καθίσταται διαρκώς δυσκολότερη, καθώς η ύφεση έχει εξοντώσει την αγορά αλλά και τα εισοδήματα των καταναλωτών.

Ολοφάνερο είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών είναι παντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή του προκλητικού πλούτου και αντ’ αυτού επιχειρούν να τρομάξουν το πόπολο και τους «μικρούς», οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκρύψουν τα γλίσχρα εισοδήματά τους. Εξυπακούεται ότι όλα αυτά αποδεικνύουν την πλήρη κυβερνητική αποτυχία στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, το οποίο διαφημίζεται ξανά και ξανά, χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Η τρόικα, συνεργαζόμενη άριστα με τους φορομπήχτες, διευρύνει διαρκώς το πεδίο τρόμου, που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν κατόπιν σε μονομερή κατεύθυνση οι ντόπιοι συνεργάτες της.

Το τραγικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι σκέψεις για κατασχέσεις σε καταθέσεις άνω των 2.000 ευρώ ενισχύουν το φυλλορρόημά τους, το οποίο, όπως μας πληροφόρησε στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, έχει κοστίσει στα πιστωτικά ιδρύματα περίπου 70 δισ. ευρώ στη διετία 2010-2011.

Οι σκέψεις αυτές του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν πανικό και στις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες έχουν υποφέρει τα πάνδεινα από τις συμπεριφορές των υπουργών Οικονομικών από το 2009 και μετά. Στην αρχή ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον Τιτανικό, που υποδείκνυε εμμέσως στους καταθέτες να πάρουν τα λεφτά τους και να φύγουν, και μετά ο Ευ. Βενιζέλος, που τον περασμένο Οκτώβριο του 2011 ετάχθη αρχικά αλληλέγγυος του Γιώργου Παπανδρέου στο δημοψήφισμα που έθετε εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ.

Δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κατάσχεση των καταθέσεων φαίνεται να επιβάλλεται από ένα κράτος που χρωστάει, όπως δείχνουν τα δικά του στοιχεία, 5,73 δισ. ευρώ στον ιδιωτικό τομέα.

Το ποσό είναι τεράστιο και είναι κατά τι μικρότερο από τη δόση των 7 δισ. ευρώ, που απώλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο η οικονομία, με ευθύνη του «σκληρού» αρχικά Βαγγέλη Βενιζέλου.

Η τρόικα τότε, ύστερα από ένα επεισόδιο έντασης που δημιούργησε ο αντιπρόεδρος, έκοψε με το «έτσι θέλω» μια προγραμματισμένη δόση, επιτείνοντας το μαρτύριο για την ελληνική οικονομία.

Χθες, πάντως, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία, «πούλησε» ελπίδες στην αγορά, λέγοντας για ακόμη μία φορά ότι με την πρώτη δόση που θα πάρουμε το κράτος θα αποπληρώσει τις οφειλές του.

Ανάλογες υποσχέσεις έχουν δοθεί από τον κ. Σαχινίδη και στο παρελθόν, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Στην πρώτη θέση της λίστας των κακοπληρωτών του Δημοσίου βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία (Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης), που χρωστούν 2,82 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, που οφείλει 1,4 δισ. ευρώ.

Τα δημόσια Νοσοκομεία χρωστούν 1,28 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 113.000.000 ευρώ έχουν ρυθμιστεί με νόμο του 2010.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 817.000.000 ευρώ, ενώ τα υπουργεία χρωστούν 588.900.000 ευρώ.

Τιμωρεί ο Βενιζέλος αυτούς που δεν μπήκαν στο PSI!

Απειλεί να κόψει τις κρατικές επιχορηγήσεις των Ταμείων που δεν θα συμμετάσχουν στο PSI ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χθες από τη Βουλή εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε διοικητές Ταμείων που αρνούνται τη συμμετοχή, κάνοντας λόγο για απίστευτα προνόμια συγκεκριμένων φορέων.

«Κατά ποια ηθική λογική η Πολιτεία πρέπει να ενισχύσει εξίσου τα Ταμεία που μετέχουν στο PSI, τα μεγάλα -το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ- και ορισμένα άλλα Ταμεία, όπως αυτά των δημοσιογράφων ή τα επικουρικά των δημοσίων υπαλλήλων, τα οποία αρνήθηκαν να ενταχθούν, ενώ με ευχέρεια ορισμένα Ταμεία είχαν επιλέξει τα δομημένα ομόλογα το 2008; Συμπτωματικώς, ήταν τα ίδια Ταμεία» είπε ο κ. Βενιζέλος, προαναγγέλλοντας τσεκούρι στην κρατική επιχορήγηση σε όσα Ταμεία δεν μπουν στο PSI.

Οσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ομόλογα, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται να εξαιρεθούν από το «κούρεμα», άφησε ωστόσο να εννοηθεί ότι θα γίνει προσπάθεια για συμψηφισμό της απώλειάς τους μέσω φορολογικής μεταχείρισης.

Κι ενώ πριν από μία εβδομάδα ο κ. Βενιζέλος έλεγε ότι ύστερα από συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες, χθες έφερε στη Βουλή τροπολογία με την οποία ορίζεται ότι οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες αυξάνονται κατά 50%. «Σώζουμε τις καταθέσεις του λαού» δικαιολογήθηκε ο κ. Βενιζέλος.

«Financial Times»: Η Ελλάδα δύσκολα θα αποφύγει τη μοίρα της Αργεντινής

Για ακόμη μία φορά η χώρα μας αποτέλεσε κεντρικό θέμα της αρθρογραφίας στον διεθνή Τύπο. «Η Ελλάδα βαδίζει στα χνάρια της Αργεντινής. Η ανταλλαγή κρατικών ομολόγων αξίας 206 δισ. ευρώ, για τα οποία οι επενδυτές πρέπει να αποφασίσουν σήμερα Πέμπτη, εξελίχθηκε την εβδομάδα που πέρασε σε συμφωνία τύπου όλα ή τίποτα» έγραφαν χθες στην ηλεκτρονική τους έκδοση οι «Financial Times».

Σύμφωνα με την έγκυρη βρετανική εφημερίδα, η Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφύγει την καταστροφική μοίρα που είχε στις αρχές του 2000 η Αργεντινή καθώς, όπως επισήμαινε το άρθρο, «το Μπουένος Αϊρες σχεδόν μία δεκαετία μετά παραμένει αποκλεισμένο από τις αγορές». Σήμερα οι επενδυτές που ανέλαβαν την εξαγορά μέρους του αργεντίνικου χρέους εγκαταλείπουν και τις τελευταίες ελπίδες που είχαν για να πάρουν πίσω τα χρήματά τους. «Ωστόσο η Ελλάδα» σχολίαζε η εφημερίδα, «κατάφερε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για την ίδια απ’ ό,τι η Αργεντινή».

Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο των «Financial Times», οι επενδυτές θα πρέπει να ανησυχούν για τα κεφάλαιά τους, σε μια εποχή που τα πάντα μοιάζουν ιδιαιτέρως ρευστά σε οικονομικό επίπεδο. Και τώρα τα σκληρά μαθήματα που είχαν πάρει όλοι από την Αργεντινή των αρχών του 2000 μοιάζουν να έχουν ήδη ξεχαστεί από τους αγοραστές των κρατικών ομολόγων που έσπευσαν να εμπλακούν στη δημιουργηθείσα κατάσταση. Και τα αποτελέσματα των κινήσεών τους θα είναι μάλλον αμφίβολα…

Σήμερα θα αποφασίσουν για τις ρήτρες αν το εθελοντικό «κούρεμα» δεν είναι αρκετό

Με τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι των CDS μοιάζει η Ελλάδα, η τύχη της οποίας σήμερα το μεσημέρι θα κριθεί στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Η συμμετοχή επί των ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο (υπολογίζονται στα 177 δισ. ευρώ) στο PSI ξεπέρασε κατά πληροφορίες το 80%, και σήμερα αποφασίζεται αν θα ενεργοποιηθούν οι περιβόητες πλέον ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs).

Με βάση το χρονοδιάγραμμα η ανταλλαγή των ομολόγων με ελληνικό δίκαιο θα γίνει στις 12 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup. Στις 14 Μαρτίου θα υπάρξει συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η χορήγηση του δανείου των 130 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων των δόσεων. Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης. Η συμμετοχή εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 19 ως 29 δισ. ευρώ.

Στις 20 Μαρτίου λήγει το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ. Στο συγκεκριμένο ομόλογο το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο (σύνολο 28 δισ. ευρώ), όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή υπολογίζεται ότι θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, που συμμετείχαν στο PSI, είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι, ενώ οι φορολογούμενοι οι χαμένοι από την αναδιάρθρωση του χρέους, υποστηρίζει στο μεταξύ ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί. Σε χθεσινό άρθρο του στους «Financial Times» ο Ρουμπινί γράφει ότι με το PSI οι ιδιώτες επενδυτές θα υποστούν περιορισμένη ζημιά, ενώ τους δίνεται η ευκαιρία για μελλοντικά κέρδη. Την ίδια στιγμή ο λεγόμενος «επίσημος τομέας», δηλαδή οι φορολογούμενοι ανά την Ευρώπη, φορτώνεται με δάνεια δεκάδων δισ. ευρώ. Ο οικονομολόγος, που επισκέφθηκε αρκετές φορές το Μέγαρο Μαξίμου επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, τονίζει ότι τα κέρδη από τα ομόλογα ιδιωτικοποιήθηκαν, μέσω της διετούς καθυστέρησης στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ οι ζημιές κρατικοποιούνται.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα