Ήχησαν οι «καμπάνες» αγνοούνται τα λύτρα!

Με μια απόφαση-καταπέλτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τους πρωταγωνιστές και τα μέλη του επονομαζόμενου «νέου συνδικάτου του εγκλήματος», σχεδόν, για το σύνολο των κατηγοριών που τους αποδίδονταν, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, μοιράζοντας ισόβιες και πολυετείς καθείρξεις, οι οποίες συνολικά άγγιξαν τα 500 χρόνια! Μονές εξαιρέσεις από τον «βαρύ πέλεκυ» της Δικαιοσύνης, η αθώωση, κατά πλειοψηφία, της δικηγόρου Ελισάβετ Πούλιου και του Εμμανουήλ Λασιθιωτάκη.

Υστερα από εξαντλητική ακροαματική διαδικασία, το Δικαστήριο κατέληξε σε 18 ενόχους από τους 20 κατηγορουμένους, δεν κατάφερε όμως να λύσει το «αίνιγμα» των 30.000.000 ευρώ λύτρων που δόθηκαν από την οικογένεια του εφοπλιστή για να αφεθεί ελεύθερος. Ετσι, τα λύτρα εξακολουθούν να παραμένουν άφαντα… Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, παρότι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν τον «μισό ποινικό κώδικα», εντούτοις δεν τους έχει αποδοθεί κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Από την ετυμηγορία του δικαστηρίου, πάντως, προκύπτει με ξεκάθαρο τρόπο η δράση μιας επικίνδυνης εγκληματικής οργάνωσης, οι εγκέφαλοι της οποίας κατάφεραν μέσα από τις φυλακές να κινούν τα νήματα και να δίνουν εντολές για απαγωγές, δολοφονίες και τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών. Ενδεικτικό της σκληρότητας με την οποία αντιμετώπισε το δικαστήριο τους κατηγορουμένους είναι ότι δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους ενόχους.

Ετσι, οι ηθικοί αυτουργοί της απαγωγής Παναγόπουλου και της δολοφονίας Γούσιου, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, Παναγιώτης Βλαστός και Γιάννης Σκαφτούρος, «μοιράστηκαν» δις ισόβια, 66 χρόνια κάθειρξη και 12 μήνες φυλάκιση ο πρώτος και δις ισόβια, 46 χρόνια κάθειρξη και 24 μήνες φυλάκιση ο δεύτερος.

Οσον αφορά την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή καταδικάστηκαν συνολικά έξι πρόσωπα: Οι Παναγιώτης Βλαστός και Ιωάννης Σκαφτούρος ως ηθικοί αυτουργοί της πράξης, ενώ οι Απόστολος Πετράκης, Αριστομένης Κλεφτόγιαννης, Γιώργος

Ο Απόστολος Πετράκης, ο οποίος έχει αναλάβει όλη την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της απαγωγής του εφοπλιστή, καταδικάστηκε σε 24 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες ποινή φυλάκισης, ενώ ο Χαράλαμπος Μουστάκας, σε 19 χρόνια κάθειρξη και 6 μήνες φυλάκιση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, 17 από τους κατηγορουμένους είναι ένοχοι για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ενώ δέκα κρίθηκαν ένοχοι για σειρά εκρήξεων. Ανάμεσά τους και οι Βασίλης Στεφανάκος, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή 25 ετών κάθειρξης, και οι Εμμανουήλ Σκαρλάτος και Ιωάννης Θώδης, στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης 10 και 15 ετών αντίστοιχα ως μέλη της οργάνωσης.

Οι Κωνσταντίνος Ανδρέου και Μπόμπαν Ριστέφσκι μοιράστηκαν από 15 χρόνια κάθειρξη ο πρώτος και 15 χρόνια κάθειρξη και έξι μήνες ο δεύτερος.

Για υποθέσεις εκρήξεων και όχι για συμμετοχή στην οργάνωση το δικαστήριο καταδίκασε τον Παναγιώτη Σοϊλέδη σε δέκα χρόνια κάθειρξη, ενώ την ίδια ποινή έλαβε και ο Ιωάννης Θεοδωράκης, ο οποίος, ωστόσο, κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στο «συνδικάτο του εγκλήματος».

Οι γυναίκες της οργάνωσης Ιωάννα Χήρα (σύζυγος του Π. Βλαστού) καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη και η Πολυτίμη Γεώργα (σύντροφος του Ι. Σκαφτούρου) σε επτά χρόνια κάθειρξη και 12 μήνες ποινή φυλάκισης. Οι Ιωάννης Καλογερίδης και Χριστόφορος Λασιθιωτάκης καταδικάστηκαν σε οκτώ χρόνια κάθειρξη.

Επτά εκ των κατηγορουμένων έκαναν αιτήσεις αναστολής της ποινής τους μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και το δικαστήριο θα αποφασίσει σήμερα εάν θα μείνουν εντός ή εκτός φυλακών.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα