Μπορεί θεοί και δαίμονες, ξένα και ντόπια συμφέροντα να ήθελαν να αναβάλουν (αν τους ήταν δυνατόν για πάντα) τις εκλογές στην Ελλάδα, τουλάχιστον μέχρι το 2013, καθώς στόχος τους ήταν να συνεχίσουν τη συνταγματική εκτροπή, για να υλοποιούν ερήμην του ελληνικού λαού τις αποφάσεις των δάνειων δυνάμεων.
Η ώρα όμως που θα βγει η χώρα από τον «γύψο» που την έβαλαν από τη μια τα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης Παπανδρέου, με την προαναγγελία ενός καταστροφικού δημοψηφίσματος, και από την άλλη οι απαιτήσεις της τρόικας έφτασε. Πλέον, ο ελληνικός λαός θα κληθεί με την ψήφο του να πάρει ο ίδιος τις αποφάσεις για το μέλλον του. Σήμερα το απόγευμα η ώρα «μηδέν» για την κυβέρνηση Παπαδήμου και για τον δοτό πρωθυπουργό έφτασε. Στις 5 μ.μ. ο κ. Παπαδήμος θα ανέβει τα σκαλοπάτια του Προεδρικού Μεγάρου και θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών. Η ημερομηνία τελικά που θα στηθούν οι κάλπες θα είναι η 6η Μαΐου, αφού βέβαια όλα πέρασαν από σαράντα κύματα. Ημερομηνίες πήγαιναν και έρχονταν, ενώ πολλές φορές παίχτηκε το σενάριο της αναβολής τους, μια και η τρόικα αλλά και πολλοί υπουργοί του ΠΑΣΟΚ πίεζαν για να πάνε όσο το δυνατόν μακρύτερα.
Νωρίτερα, στις 3 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, για να γίνει πλήρης ενημέρωση των μελών της κυβέρνησης. Χθες το μεσημέρι έκλεισε η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα. Με δεδομένη όμως την προκήρυξη των εκλογών, το κλείσιμο αυτό είναι οριστικό για την τρέχουσα περίοδο, καθώς το Κοινοβούλιο αναμένεται να συνέλθει και πάλι με τη νέα σύνθεση που θα προκύψει από τις εκλογές μετά την 6η Μαΐου.
Ηδη τα κόμματα κινούνται σε προεκλογική τροχιά, κλείνουν τα ψηφοδέλτιά τους και μετά τον οβελία οι ρυθμοί θα ανέβουν κατακόρυφα.
Νίκος Ελευθερόγλου