Κάπνισμα, κακή διατροφή και οικονομική κρίση αποδεικνύονται φονικό «κοκτέιλ» για Ελληνες, Τούρκους και Κυπρίους, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης Euroaspire III της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας.
«Το κάπνισμα, που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, παρατηρείται σε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα, στην Τουρκία και την Κύπρο. Αρα υπάρχει ένας κοινός παράγοντας που ευνοεί τις καρδιοπάθειες» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Καρδιολογικής Εταιρίας και καθηγητής καρδιολογίας Οκτάι Εργκενε, ο οποίος βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 2ο Κοινό Ελληνοτουρκικό Καρδιολογικό Συνέδριο.
Συγκεκριμένα ως προς τη διατροφή ο κ. Εργκενε ανέφερε ότι τα τελευταία 15-20 χρόνια ο τουρκικός λαός έχει απομακρυνθεί πολύ από το μεσογειακό πρότυπο, το οποίο συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. «Ο λόγος που αποκοπήκαμε από τη μεσογειακή διατροφή είναι η βιομηχανική ανάπτυξη και η εξάπλωση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ στην Τουρκία» υποστήριξε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Το ενδιαφέρον είναι ότι οι θάνατοι από καρδιαγγειακά στην Ελλάδα είναι λιγότεροι απ’ ό,τι στην Τουρκία, παρότι το ποσοστό των καπνιστών είναι υψηλό. Πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση ελαιολάδου, η οποία στην Ελλάδα είναι ακόμη υψηλή, ενώ στην Τουρκία έχει μειωθεί».
Ο κ. Εργκενε αναφέρθηκε και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης: «Επιστημονική μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ το 2008 έδειξε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Αμερική αυξήθηκαν οι καρδιακές προσβολές. Η Τουρκία βίωσε οικονομική κρίση το 2001. Δεν μπορώ να μιλήσω επιστημονικά, γιατί δεν υπάρχει μελέτη για την επίδραση στις καρδιακές παθήσεις στην Τουρκία. Εκείνο όμως που έχω παρατηρήσει είναι ότι οι οικονομικές κρίσεις φέρνουν και τα εμφράγματα».