Η ακρίβεια σαρώνει την αγορά, αλλά ο επίσημος πληθωρισμός παραμένει μικρός και βέβαια δεν αναπαριστά την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ελληνες, που εκτός όλων των άλλων έχουν υποστεί δραματική μείωση των εισοδημάτων τους.
Επισήμως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες ότι τον Απρίλιο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 1,9%, έναντι 1,7% τον Μάρτιο. Πρακτικά όμως ελάχιστα είδη μειώθηκαν (έως 1,5% κατά μέσο όρο), ενώ μεγάλες ανατιμήσεις εμφανίζουν όλα τα βασικά είδη διαβίωσης. Σε σχέση με πέρυσι η δαπάνη στέγασης ακρίβυνε κατά 6%, το κόστος μεταφορών κατά 4%, ενώ οι τιμές στα ρούχα και τα παπούτσια αυξήθηκαν κατά 2%.
Σχεδόν όλα τα βασικά είδη για το οικογενειακό τραπέζι αυξήθηκαν πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Τα λαχανικά 5,4%, τα ψάρια 3%, το γάλα και το τυρί 2,7%, τα φρούτα 2,4%, το ψωμί και τα δημητριακά 1,9%, ο καφές 6%, τα αναψυκτικά 8,6% και οι χυμοί 7%.
Οι φόροι και τα χαράτσια έβαλαν φωτιά στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 13,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 5,6%, το φυσικό αέριο 20,7% και η νοσοκομειακή περίθαλψη 4,7%.
«Πικρή» έγινε και η τιμή στα γλυκά, τη ζάχαρη και τη σοκολάτα, που ανέβηκε κατά 3,7%.
Ακόμα και οι πατάτες, που η τιμή τους έπεσε κατά 24,6% σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκαν κατά 9,2% αν συγκριθούν με το πόσο στοίχιζαν τον περασμένο Μάρτιο (όταν ξεκίνησε και το «κίνημα» απευθείας διάθεσης προϊόντων από τους παραγωγούς).
Από την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή προκύπτει ότι το κόστος μιας εξόδου της ελληνικής οικογένειας σε μια ταβέρνα ή για καφέ, αυξήθηκε κατά περίπου 2%.
Οι τιμές έπεσαν μόνον στην υγεία (φάρμακα -5,1%, ιατροί και οδοντίατροι -1,9%), ενώ μικρές αυξήσεις σημειώθηκαν σε είδη και κλάδους περιορισμένης ζήτησης (έπιπλα -1,9%, οικιακές συσκευές -1,6%, αυτοκίνητα -1,8%, οικιακές υπηρεσίες -3,2%).
Στέλιος Κράλογλου