«Η ευρωζώνη θα ζήσει και χωρίς την Ελλάδα»

Στον επόμενο γύρο των εκβιαστικών πιέσεων προς τη χώρα μας πέρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας, την ώρα που ομόλογοί του από άλλα κράτη-μέλη αλλά και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Μιλώντας στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα «Rheinische Post» και απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν η ζώνη του ευρώ μπορεί να αντέξει μία ελληνική έξοδο, ο κ. Σόιμπλε απάντησε ότι «η Ευρώπη δεν βυθίζεται τόσο εύκολα» και συνέχισε λέγοντας ότι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι γι’ αυτό το ενδεχόμενο απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. «Εχουμε μάθει πολλά αυτά τα δύο τελευταία χρόνια και έχουμε οικοδομήσει μηχανισμούς προστασίας. Οι κίνδυνοι διάχυσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης έχουν γίνει μικρότεροι και η ευρωζώνη στο σύνολό της έγινε πιο ανθεκτική» είπε ο Γερμανός υπουργός. Στη συνέχεια, βέβαια, χρύσωσε για ακόμη μία φορά το χάπι, επαναλαμβάνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Φυσικά, αρνήθηκε το γεγονός ότι όλες αυτές οι δηλώσεις αποτελούν απειλές προς τη χώρας μας, χαρακτηρίζοντάς τες απλά ειλικρινή έκφραση της αλήθειας, ενώ απέδωσε την κρίση στη χώρα μας «σε χρόνιες παθογένειες που αφορούν την ίδια την Ελλάδα». Σε ανάλογες προειδοποιήσεις προχώρησε και ο Εβλαντ Νταβόνι, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει χρηματική βοήθεια, αν δεν συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Γερμανός επικεφαλής του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι δεν θα καταβληθούν οι δόσεις μετά τον Ιούνιο, αν δεν ολοκληρωθεί η επόμενη επίσκεψη της τρόικας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος επίσης έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή των δόσεων στην Ελλάδα την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της.

Τη στιγμή πάντως που Γερμανοί πολιτικοί προχωρούσαν σε ακόμη πιο ακραίες τοποθετήσεις, όπως αυτή του γενικού γραμματέα των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ, ο οποίος πρότεινε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, εκπρόσωπος της Ε.Ε., που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεν πρόκειται να τεθεί θέμα εξόδου στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Τέλος, ο Χανς Χάινριχ Ντρίφτμαν, πρόεδρος της Ενωσης των Βιομηχανικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK), δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος «δεν επιθυμεί να προκύψει η χειρότερη των περιπτώσεων», δηλαδή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Καμπανάκι από Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι, αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, αυτό θα επηρεάσει το αξιόχρεο και πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο οίκος εξήγησε ότι η έξοδος της Ελλάδας θα σήμαινε ότι ο Fitch θα έθετε ολόκληρη την ευρωζώνη υπό παρακολούθηση και ότι εκείνες οι χώρες που έχουν ήδη αρνητική προοπτική θα αντιμετώπιζαν άμεσο κίνδυνο υποβάθμισης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα