Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη του διαβήτη τύπου 1 στα ποντίκια, ακόμη και να προλάβει την εμφάνισή του, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νέες έρευνες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμβαίνει τον ίδιο και στον άνθρωπο.
Την παραπάνω διαπίστωση έκαναν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνας για τον Διαβήτη στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία θα δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουλίου της επιθεώρησης «Diabetes», οι επιστήμονες κατάφεραν να καταστείλουν την εξέλιξη της ασθένειας σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 1, αλλά και να προλάβουν την εμφάνισή της σε ποντίκια που ήταν υγιή.
Μάλιστα, παρατήρησαν ότι, συνδυάζοντας τη θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου με φάρμακα που χρησιμοποιούνται ήδη για τον διαβήτη, ίσως η αποτελεσματικότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου είναι η χορήγηση οξυγόνου στον ασθενή σε πιέσεις μεγαλύτερες της ατμοσφαιρικής, η οποία γίνεται σε ειδικούς θαλάμους και μέσω ειδικής μάσκας μύτης – στόματος. Οταν ο ασθενής εισπνέει, διαλύεται στο αίμα έως και 20 φορές περισσότερο οξυγόνο, με αποτέλεσμα αυτό να μεταφέρεται σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται μειωμένη οξυγόνωση, είτε λόγω οιδημάτων είτε λόγω αγγειακών προβλημάτων. Η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία εφαρμόζεται στο εξωτερικό από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 και για διάφορα προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις των οστών, εγκαύματα, δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και για την επούλωση πληγών που δεν κλείνουν καλά, όπως έλκη σε ασθενείς με διαβήτη. Μάλιστα, στα παιδιά με αυτισμό βελτιώνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, καθώς και τις γνωστικές δεξιότητές τους.
Στον διαβήτη τύπου 1 το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα στο πάγκρεας, τα οποία παράγουν ινσουλίνη που επιτρέπει στο σώμα να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες που λαμβάνει από τις τροφές, προσφέροντας ενέργεια στον οργανισμό. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι στα ποντίκια η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά 20%, επιδρώντας θετικά στο ανοσοποιητικό τους.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη