Η καγκελάριος που «τρώει» τα παιδιά της

Μετά την ταπεινωτική ήττα, η εσωκομματική δυσαρέσκεια και η πολιτική απομόνωση. Τα πράγματα είναι δύσκολα για τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, στον απόηχο του καταποντισμού της κυβερνώσας Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης CDU, στις εκλογές του κρατιδίου Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Στην προσπάθειά της να αποστασιοποιηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα, τιμώρησε τον υπουργό Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του CDU στο κρατίδιο, με απομάκρυνση από τον υπουργικό θώκο.

Η κίνηση είχε επίσης ως στόχο να ικανοποιήσει τους δύο εταίρους της στον κυβερνητικό σχηματισμό Χορστ Ζεεχόφερ της βαβαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Φιλελευθέρων FDP, αποτρέποντας μια -προδιαγεγραμμένη από κάποιους- διάλυση του κυβερνητικού σχήματος. Ομως τελικά η απομάκρυνση Ρέτγκεν προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα στους κόλπους του ίδιου της του κόμματος, απομονώνοντας ακόμη πιο πολύ την καγκελάριο που, μετά τον παραιτηθέντα πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ και τον πρώην υπουργό Αμυνας Καρλ Θίοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, βρίσκεται και πάλι στη δύσκολη θέση να παραδεχθεί ότι ένας ακόμη «δικός της άνθρωπος» -θεωρούμενος έως πρόσφατα υποψήφιος διάδοχός της- υπήρξε, τελικά, λάθος επιλογή.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν μεταβλήθηκε μέσα σε λίγες ώρες από ακτίνα ελπίδας για τις Χριστιανικές Ενώσεις σε αποκλειστικό υπεύθυνο της εκλογικής ήττας στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία» δήλωσε, όχι χωρίς μια δόση ειρωνείας, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Εκτός από την πολιτική επιλογή, όμως, ενόχλησε και ο ψυχρός τρόπος με τον οποίον αποφάσισε και ανακοίνωσε την απομάκρυνσή του. «Η σημερινή απόλυση του Νόρμπερτ Ρέτγκεν με τρομάζει» είπε χαρακτηριστικά ο Καρλ-Γιόσεφ Λάουμαν, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU στο συγκεκριμένο κρατίδιο.

Την «ωμότητα» της Μέρκελ κατήγγειλε και μεγάλη μερίδα του Τύπου. «Ποτέ η Μέρκελ δεν έχει φανεί τόσο παγερή στην απομάκρυνση ενός υπουργού, αλλά επλήγη και η ίδια από την ωμότητα της πράξης της» έγραψε η «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Αλλοι πάλι σχολίασαν ότι η ενέργεια της καγκελαρίου, που συνήθως αποφεύγει τον ανασχηματισμό για να μη διαταράξει την εικόνα της ομαλότητας, αποδεικνύει τη δυσχερή θέση της. Με τα εσωκομματικά μαχαίρια να… βγαίνουν από τις θήκες τους, το «Spiegel» καταλήγει: «Ενα είναι σίγουρο, θα πάρει πολύ χρόνο στο (κυβερνών) κόμμα για να συνέλθει από τη θητεία της Ανγκελα Μέρκελ».

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα