Πόσο ωφέλιμα είναι τελικά τα συμπληρώματα βιταμινών; Εδώ και χρόνια λέγεται ότι μαζί με τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες A, C και E που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, παρέχουν στον οργανισμό πολύτιμα συστατικά που συχνά δεν λαμβάνονται από τη διατροφή, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται αλόγιστα.
Σύμφωνα με την «Daily Mail», οι επιστήμονες διερευνούν όλο και περισσότερο τα οφέλη των συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις δεν αποκλείουν την πιθανότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Κι αυτό γιατί αρκετές παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι σε μεγάλες δόσεις ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να ενισχύουν τον καρκίνο!
Ενα από αυτά είναι το συμπλήρωμα β-καροτένιου (ένας τύπος βιταμίνης Α) το οποίο, σύμφωνα με έρευνα του 1994, όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα κατά 8%. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε μελέτη του 2002 διαπιστώθηκε ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C και E σχεδόν τριπλασιάζουν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου στις γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση, ενώ έρευνα που διεξήχθη πριν από δύο χρόνια έδειξε ότι και οι τρεις βιταμίνες που αναφέρονται παραπάνω σε υπερβολική ποσότητα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο προσβολής από καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατά 50%.
Αλλη μελέτη που διεξήχθη πέρυσι στην Αμερική, έδειξε ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 17%, ενώ όσο αυξάνεται η δόση τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος θανάτου.
Παρ’ όλα αυτά, όπως επισημαίνει η «Daily Mail», τα συμπληρώματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, οι πωλήσεις τους σύμφωνα με την εταιρία ερευνών Euromonitor αυξάνονται κάθε χρόνο κατά 13%, ενώ εκείνες των πολυβιταμινών μόλις κατά 2%. Μάλιστα, συχνά τα συμπληρώματα καταναλώνονται χωρίς να έχει προηγηθεί ιατρική συμβουλή κι αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, καθώς μόνον ένας ειδικός μπορεί να έχει σαφή εικόνα για τις ανάγκες και την ισορροπία ενός οργανισμού.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη


