Το Παρίσι τιμώρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το «Ολαντρέου» και στήριξε τον Βενιζέλο

Τη στήριξή του στον Ευ. Βενιζέλο έδειξε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, καλώντας τον σε συνάντηση μίας ώρας στο Μέγαρο Ηλυσίων, 24 ώρες μετά το «άδειασμα» στον Αλέξη Τσίπρα, επικαλούμενος το πρωτόκολλο, που πάντως παραβίασε χθες βαφτίζοντας τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «ιδιωτική».

Η χθεσινή συνάντηση «κλείστηκε» αργά προχθές το βράδυ, με πρωτοβουλία του κ. Ολάντ, μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και τα περί «Ολαντρέου» του κ. Τσίπρα και προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες σήμερα. Ετσι χθες το πρωί ο κ. Βενιζέλος -που δεν έχασε στιγμή για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία- έφυγε για το Παρίσι, με το γραφείο του να μην επιβεβαιώνει τη συνάντηση προτού διαρρεύσει από τη γαλλική προεδρία. Παρών στη συνάντηση και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λ. Φαμπιούς, ενώ τον κ. Βενιζέλο ξεπροβόδισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη συνάντησή τους ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε στον κ. Ολάντ την πρόταση έξι σημείων του για αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης, δεδομένης της νέας κατάστασης μετά το PSI, επιμένοντας ιδιαιτέρως στην παράταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, στη μη περαιτέρω περικοπή εισοδημάτων, στη λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και την πρακτική στήριξη της ανάπτυξης και τη ρευστότητα στην αγορά. Επιμένοντας στην ανάγκη αλλαγών εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, κατηγόρησε -χωρίς να τον κατονομάσει- τον Α. Τσίπρα για «αλόγιστες, δημαγωγικές και ανεύθυνες προτάσεις».

Μιλώντας «εκ μέρους του ελληνικού λαού» αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «το ΕΣΚ μπορεί να είναι ο μοχλός μιας φιλικότερης εξέλιξης για την Ελλάδα», εμφανίζοντας τον κ. Ολάντ ως την προσωπικότητα που μπορεί να θέσει νέα πράγματα στο τραπέζι. «Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το αξιοποιήσουμε» είπε, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα. Υποστήριξε μάλιστα ότι διαπίστωσε «γνήσιο, ουσιαστικό, ανεπιτήδευτο ενδιαφέρον» του κ. Ολάντ για την Ελλάδα, από μια «ευρωπαϊκή, σοσιαλιστική» βεβαίως οπτική, όπως είπε, αναδεικνύοντας ότι ανήκουν στην «ίδια οικογένεια».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα