Ο Ακης βάζει στο κάδρο και τον ΓΑΠ

Μια αποκαλυπτική σημείωση στα λεγόμενα «ημερολόγια» του Ακη Τσοχατζόπουλου βάζει στο «κάδρο» της υπόθεσης τον πρώην πρωθυπουργό και τέως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

Με την ένταση να ξεχειλίζει, ο πρώην υπουργός, απευθυνόμενος προφανώς στον «Γιάννη», από τον οποίο ζητά συνεχώς να του επιστρέψει τον τελευταίο χρόνο 1.000.000 ευρώ, γράφει: «Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας, που έψαχνες για διάφορες λύσεις μεταφοράς, δεν μου έστειλες τίποτα. Και εγώ όμως έχω μάθει ότι εσύ καθάρισες με τον ΓΑΠ!» Και συνεχίζει: «Ζητώ λεφτά τώρα. Σήμερα μια καθαρή απάντηση πότε και πώς. Πόσα; 3Χ300.000 είναι μια λογική διακίνηση. Μετά από εβδομάδες και μήνες κοροϊδίας που αναγκάστηκα και βρήκα διάφορους δρόμους και λύσεις μεταφοράς βιβλίων».

Σε ένα άλλο σημείο του «ημερολογίου» ο Ακης αναφέρεται, ξεκάθαρα αυτή τη φορά, στον Γιάννη Σμπώκο, άλλοτε γενικό διευθυντή εξοπλισμών επί υπουργίας του και κατηγορούμενο για την υπόθεση των «υποβρυχίων», και ξεχειλίζοντας από οργή τον ρωτάει: «Ανέχεσαι, ρε Σμπώκο, εσένα που σε είχα τόσα χρόνια μαζί και κάνω αποτελεσματική δουλειά μπαίνοντας μπροστά σε όλα, να έχω βρεθεί σήμερα στο μηδέν, στον πάτο, στον δρόμο. Ζητιάνος». Υπενθυμίζεται ότι και από e-mail του πρώην υπουργού αλλά και από σκόρπιες σημειώσεις φανερώνεται η διαρκής προσπάθειά του να επικοινωνήσει με τον κ. Σμπώκο.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σε καθεμία σημείωσή του διάχυτη είναι η προσπάθειά του, αφενός, να πάρει τα χρήματα από τον παλιό του συνεργάτη και, αφετέρου, να ελέγξει τη δικαστική έρευνα εις βάρος του. Από ό,τι διαφαίνεται, δεν τον ευχαριστεί καθόλου το γεγονός ότι η εισαγγελική έρευνα για τα περιουσιακά του στοιχεία προχωράει, και έτσι, σε ένα σημείο, γράφει για τις εισαγγελείς που τη διενεργούν: «Να φύγει η δικογραφία από τις κυρίες, να πάει σε ανακριτή». Σε άλλο σημείο χαρακτηρίζει «ισχυρή και αυτόνομη» προφανώς την Εισαγγελία, σημειώνοντας «εγώ δεν την ελέγχω».

Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι ο πρώην υπουργός, από πολλά σημεία του «ημερολογίου» του, φαίνεται ότι αναζητά δίοδο πρόσβασης προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου κάνοντας και αξιολογήσεις για τη συμπεριφορά του, προκειμένου να παρέμβει στην υπόθεσή του, και σημειώνει πάλι τα αρχικά του πρώην πρωθυπουργού: «Μίλτος: απολογητικός για το παρελθόν. Εφυγε ο ΓΑΠ. Τώρα όμως εκπέμπει άλλο κλίμα. Δεν χρωστάει σε κανέναν. Απελευθερώθηκε, δεν θα κατέβει για βουλευτής. Θέλει να βοηθήσει να ακυρωθεί η αδικία που σου έγινε, αλλά, περιορισμένη η δυνατότητά του».

Σε άλλο σημείο ανέφερε πάλι: «Ο Μιλ. μας αποκαλύπτει ότι η δομή του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την κ. Ελ. Ρ. -Ελένη Ράικου- στην κορυφή της, τις κ.κ. Κυβ. – Σίσκου – Παπανδρέου -αναφέρεται στις εισαγγελείς Ευγενία Κυβέλου, Ελένη Σίσκου και Πόπη Παπανδρέου- και τον αντιεισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη είναι μια αυτοτελής και αυτονομημένη εξουσία, που ρυθμίζει θέματα κατά το δοκούν».

Μυστήριο αποτελεί η ταυτότητα του προσώπου, για το οποίο φαίνεται, χωρίς όμως να αποκαλύπτεται, ότι ο πρώην υπουργός είχε ελπίδες, μετά και την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, αφού επί προεδρίας Γ. Παπανδρέου παρουσιάζεται να είχε παράπονα από το κόμμα του που δεν τον στήριζε. Σε κάποιες σελίδες αναφέρεται σε κάποιον «β», ο οποίος είναι πρόσωπο με κύρος και μάλιστα τον συνάντησε για να του ζητήσει βοήθεια.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον, αλλά στοιχεία που οι ανακριτές της υπόθεσης θα αξιολογήσουν σίγουρα στο μέλλον, παρουσιάζει η ατζέντα του κ. Τσοχατζόπουλου του έτους 2002.

Μέσα σε ένα τρία εικοσιτετράωρα ο τότε υπουργός Ανάπτυξης έχει κλεισμένο ραντεβού στην ατζέντα του με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος τότε μεσουρανούσε στην οικονομική ζωή της χώρας, ευρισκόμενος στο τιμόνι της αμαρτωλής Siemens. Η εν λόγω συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τις 28 Μαΐου 2002.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι την επόμενη ακριβώς ημέρα ο Ακης Τσοχατζόπουλος συναντάται με τον τότε νούμερο 2 της εταιρίας και κατηγορούμενο για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού Γιώργο Σκαρπέλη. Στην ατζέντα υπάρχει η σημείωση: «Skarpelis και ομάδα φιλίας Γερμανίας».

Δύο μέρες μετά ο Ακης Τσοχατζόπουλος έχει ένα ακόμα ραντεβού με φόντο την υπόθεση της Siemens, με την κυρία Δενδρινού, σύζυγο, επίσης, κατηγορουμένου στην υπόθεση και στέλεχος της Deutsche Bank, όπως σημειώνει σε παρένθεση δίπλα στο ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε άλλα «ημερολόγια», μεταγενέστερων ετών, ο πρώην υπουργός αναφέρει συχνά πυκνά τη λέξη «Siemens». Μάλιστα, σε μια προσωπική του σημείωση υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλίες», αναφέρει χαρακτηριστικά: «…Αποδείξεις αν γνωρίζουν για κατηγορητήριο Siemens».

Συχνά είναι τα ραντεβού του Ακη Τσοχατζόπουλου καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών, με επιχειρηματίες, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Υπάρχουν σημειώσεις ακόμα και για ραντεβού με τη Μαργαρίτα Παπανδρέου, ενώ και αναφορές στα πρόσωπα των συγκατηγορουμένων του (Ν. Ζήγρας, Γ. Σαχπατζίδης). Επίσης, ραντεβού πραγματοποιεί και με τον κατηγορούμενο για την υπόθεση των υποβρυχίων Γιάννη Μπέλτσιο.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο «ημερολόγιο» του Ακη Τσοχατζόπουλου παρήλαυνε όλη η πολιτική, επιχειρηματική και δημοσιογραφική ελίτ. Ο πρώην υπουργός είχε πλήθος συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών με σημαίνοντα πρόσωπα, χωρίς φυσικά αυτό να είναι ποινικά κολάσιμο. Ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Δεκέμβριο του 2011 πάντως υπάρχουν συχνά στα «ημερολόγια» του ονόματα πολιτικών και από κάτω το τηλέφωνό τους. Για παράδειγμα, είναι σημειωμένα τα ονόματα του πρώην προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, του προέδρου της επιτροπής για το «πόθεν έσχες» Βαγγέλη Αργύρη, του Σήφη Βαλυράκη, του Κώστα Γείτονα και του Μανώλη Μπετενιώτη. Σχεδόν όλες οι επικοινωνίες γίνονταν τηλεφωνικά.

Αυτές οι σημειώσεις ενδεχομένως δείχνουν ότι ο πρώην υπουργός προσπαθούσε τα τελευταία χρόνια να έρθει σε επαφή με τους παλιούς του φίλους, για οικονομική και κάθε άλλου είδους υποστήριξη. Ηδη άλλωστε είχε αρχίσει να «τρέχει» η δικαστική έρευνα για την απόκτηση των περιουσιακών του στοιχείων, αλλά και την εμπλοκή του στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Βάσω Παλαιού


Απορρίφθηκε η αίτηση για αποφυλάκισή του

Με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει ο Ακης Τσοχατζόπουλος! Οι δικαστές υιοθέτησαν, ουσιαστικά, την πρόταση της εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία επικαλείται τη βαρύτητα της πράξης που αντιμετωπίζει ο Ακης Τσοχατζόπουλος ,καθώς και το γεγονός ότι, εάν αποφυλακιστεί, μπορεί να συνεχίσει να διαπράττει το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Κυβέλου ανέφερε ότι, παρότι δεν είναι πλέον υπουργός και δεν έχει τη δυνατότητα να δέχεται «δώρα», εάν υπάρχουν χρήματα στο εξωτερικό από τις «μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που φέρεται ότι πήρε ο πρώην υπουργός, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί το απαραίτητο περιβάλλον για να συνεχίσει την εγκληματική πράξη του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Την ίδια στιγμή θεωρούσε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος εξακολουθεί να είναι ύποπτος φυγής, όπως είχε κρίνει ο ανακριτής, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι δεν είναι αποτελεσματική η φύλαξη των συνόρων της χώρας μας.

Υπενθυμίζεται ότι στην αίτησή του ο πρώην υπουργός υποστήριζε ότι δεν είναι ύποπτος φυγής, αλλά ούτε ύποπτος διάπραξης νέων αξιόποινων πράξεων για να εξακολουθεί να παραμένει προφυλακισμένος.

Αλλωστε, όπως ανέφερε, έχει ήδη παραδώσει το διαβατήριό του στις Αρχές, ενώ του έχει επιβληθεί και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Επίσης, στην προσφυγή επισήμανε ότι σε καμία φάση της 20μηνης διαδικασίας, η οποία είναι σε εξέλιξη, δεν έδειξε ασυνέπεια στην εμφάνισή του ενώπιον των αστυνομικών ή δικαστικών αρχών.


Βίκυ: «Θέλω να πάω σπίτι, στο παιδί μου»

«Θέλω να πάω σπίτι μου, στο παιδί μου». Αυτό ζητάει κλαίγοντας από τους γιατρούς της η Βίκυ Σταμάτη, η οποία νοσηλεύεται φρουρούμενη για τετάρτη ημέρα στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η σύζυγος του πρώην πανίσχυρου υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ακη Τζοχατζόπουλου μεταφέρθηκε την περασμένη Κυριακή στο θεραπευτήριο από τις Φύλακες Κορυδαλλού, ύστερα από ακατάσχετη αιμορραγία που παρουσίασε.

Η ασθενής, που νοσηλεύεται στο ειδικά διαμορφωμένο για τους κρατουμένους μονόκλινο δωμάτιο της Παθολογικής Κλινικής, στον τέταρτο όροφο, χθες πραγματοποίησε μια σειρά από εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις, καθώς οι γιατροί δεν έχουν εντοπίσει ακόμα τα αίτια που της προκάλεσαν το πρόβλημα γυναικολογικής φύσεως.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο διοικητής του νοσοκομείου Αγγελος Λιόσης, «η κυρία Σταμάτη θα παραμείνει στο νοσοκομείο και τις επόμενες ημέρες, καθώς συνεχίζεται ο έλεγχος, ώστε να καταλήξουν οι γιατροί στην αιτία που προκάλεσε την αιμορραγία».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το νοσοκομείο, η κυρία Σταμάτη είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση και εκείνο που ζητάει διαρκώς από τους θεράποντες γιατρούς της είναι να πάει στο σπίτι της, για να είναι μαζί με τον γιο της, αφού και ο πατέρας του κρατείται στις Φυλακές Κορυδαλλού.


Το έμβασμα των 21. 081.757 $ και το χρήμα που έρρεε άφθονο στις ελβετικές τράπεζες

Ενας τεράστιος αριθμός εκατοντάδων εγγράφων, τα οποία δείχνουν τη ροή του «μαύρου πολιτικού χρήματος» που φέρεται ότι έλαβε ο Ακης Τσοχατζόπουλος για τα εξοπλιστικά προγράμματα, βρέθηκε και κατασχέθηκε στο αρχείο που τηρούσε ο πρώην υπουργός στο σπίτι και στο γραφείο του.

Τα έγγραφα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων τις υπεράκτιες εταιρίες που χρησιμοποιήθηκαν σαν πλυντήρια για τη ροή του μαύρου χρήματος, αλλά και αποδεικτικά καταθέσεων και εμβασμάτων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα μεταξύ αυτών που κατασχέθηκαν είναι φωτοαντίγραφο εγγράφου της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς τη Διεθνή Τράπεζα Μόσχας, που αφορά το έμβασμα των 21.081.757 δολαρίων ΗΠΑ. Ενα άλλο έγγραφο-φωτιά, το οποίο επιβεβαιώνει τη μεταφορά του προηγούμενου ποσού, είναι φωτοαντίγραφο αλληλογραφίας της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου προς την Τράπεζα Εξωτερικών Υποθέσεων της Μόσχας, με δικαιούχο την υπεράκτια εταιρεία DRUMILAN (εταιρία που συναντάμε στην υπόθεση των TOR Μ-1). Επίσης, στα κατασχεθέντα υπάρχει αντίγραφο επιταγής ύψους 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ, με οπισθογράφο την υπεράκτια εταιρία Bluebell. Και φυσικά έγγραφα λογαριασμών με δικαιούχο τη Βίκυ Σταμάτη στην ελβετική τράπεζα UBS!

Ακόμα βρέθηκε φάκελος με πλήθος εγγράφων που αφορούν την εταιρία Nobilis, πρακτικά συνεδριάσεων του Δ.Σ. της Bluebell SA Liberia αλλά και μια σελίδα σημειώσεων για την ύπαρξη μιας ακόμη εταιρίας με έδρα τη Λιβερία με την επωνυμία P&A INVESTMENT S.A. LIBERIA. Επίσης εντυπωσιακό είναι ένα σημείωμα με ημερομηνία 11-1-2002 και αναφορά «Ακης…Αχιλλέας – Ζήγρας…Φρόσω…1.500.000». Ανάμεσα σε άλλα εντυπωσιακά ευρήματα εντοπίστηκε ακόμα και μία δήλωση αναγνώρισης χρέους ποσού 200.000 ευρώ, που υπογράφει προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο ο προφυλακισμένος συγκατηγορούμενός του Γιώργος Σαχπατζίδης, με τον οποίο υπάρχουν και καταγραφές συναντήσεών τους, όταν ο πρώην υπουργός ταξίδευε στη Θεσσαλονίκη. Και αυτό, όταν οι δύο άνδρες υποστήριξαν στις απολογίες τους ότι γνωρίζονταν μόνο κοινωνικά.

Βέβαια, οι ανακριτές έχουν στα χέρια τους και ευρήματα που μπορεί να μην έχουν μεγάλη ποινική αξία. Για παράδειγμα, ο πρώην υπουργός είχε κρατήσει όλες τις αποδείξεις από τη διαμονή του το 2004 στο ξενοδοχείο «Four Seasons» στο Παρίσι όπου τέλεσε τον γάμο του με τη Βίκυ Σταμάτη! Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι από το σπίτι του πρώην υπουργού στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατασχέθηκαν εννέα όπλα καθώς και ένας αμφορέας!

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα